20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Teknik çalışma tamam kıdem bugün masada

Uzun zamandır çözülmeyi bekleyen kıdem tazminatı konusunda teknik çalışmalar tamamlandı. Çalışma Bakanı Mehmet Müezzzinoğlu, kıdem tazminatı konusunun bugün Bakanlar Kurulu’na sunulacağını söyledi.

29 Mayıs 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Teknik çalışma tamam kıdem bugün masada

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı konusunda sona gelindi. Çalışma ve Sosyal Güvenli Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kıdem tazminatı düzenlemesinin bugün hükümete sunulacağını belirtti. Müezzinoğlu “Çalışanların yüzde 80’i kıdem tazminatı sorununu yaşıyor. Böyle bir yapının daha fazla sürdürülmesi daha fazla mümkün değil. Bu çalışanın hakkı. Bu güvence iş verenin himayesinde toplanıyor. En iyi işveren bile zora girdiği zaman burada mağdur olan yine çalışan oluyor. Bu mağduriyeti gidermek için bir fon oluşturacağız. Burada işveren işçinin hakkettiği parayı fona yatıracak. İlgili bakanlıklarla teknik çalışmalar tamamlandı. Yarın hükümete sunulacak. Onay alınırsa sahaya çıkacağız” dedi. Kıdem tazminatının, çalışanın hakkı olduğunu vurgulayan Müezzinoğlu, “Bir çalışanın hakkı, hak olarak korunmalı. Güvencede olmalı. Niye? Şu anda çalışanın hakkı, işverenin kasasında birikiyor. Peki 5, 10, 15 yıl sonra biriken o hak, kasada hakikaten duruyor mu? Dolayısıyla güvence de yeni bir yasal yapı. İşveren ay sonu primini bize nasıl ödüyorsa vergilerini nasıl vergi dairesine ödüyorsa burada da işçinin hakkını işçiyle ilgili bir yapıya ödeyecek ay sonu. Fon oluşacak. Kişi; 10 yılın, 15 yılın, 20 yılın getirdiği avantajları şeffaf olarak görecek” dedi. 

SEFERBERLİKTE 1 MİLYON GEÇİLDİ

Bakan Müezzinoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı İstihdam Seferberliği kapsamında önceki gün itibariyle 1 milyon 186 bin 565 kişiye ulaşıldığını ifade etti. Türkiye’nin büyüme ve işsizlik hedefleri konusunda da konuşan Müezzinoğlu “Türkiye’nin en temel başlıklarından biri bu oldu. Her yıl en az 1 milyon kişiye istihdam sağlamayı hedeflememiz gerekiyor” dedi.

EMEKLİLİK YAŞINDA DÜNYA ORTALAMASININ ÇOK ALTINDAYIZ

Yaşa takılan emeklilerin durumuna ilişkin bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı sorusu üzerine Müezzinoğlu, şunları söyledi: “Gelişmiş ülkelerde ortalama emekli yaşı 72, biz de daha yeni 52 oldu. Gelişmiş ülkeler emeklisine ortalama 17 yıl maaş öderken biz emeklilerimize ortalama 27 yıl maaş ödüyoruz. Bu sistemin sürdürülebilirliği yok. Bu sistemi ancak gençlerden alarak, ülkenin büyümesinden, dünya ile rekabetinden alarak sürdürebiliriz. Bu doğru değil. 65’ten önce emeklilik olan tek bir ülke bulamazlar. Biz de 2036’da kadınları 58’e, erkekleri de 60’a taşımaya çalışıyoruz.”