18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Ticaret savaşında ikinci perde

Trump’un fitilini ateşlediği ticaret savaşı kızışıyor. Son olarak ABD 200 milyar dolar değerindeki Çin malının listesini yayınladı. Çin yönetimi ‘karşılık vereceğiz’ yanıtını verdi.

12 Temmuz 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Ticaret savaşında ikinci perde

Washington yönetimi, ABD-Çin ticaret savaşının katlanarak büyümesine neden olacak bir adım daha attı. ABD Ticaret Temsilciliği, Başkan Donald Trump’ın 18 Haziran’da verdiği talimat doğrultusunda hazırladığı yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulanacak Çin menşeli ürünlerin listesini açıkladı. Yaklaşık 200 milyar değerinde 5 bin ürünün bulunduğu listede deniz mahsullerinden spor eldivenine, doğal ve kimyasal minerallerden sebze-meyvelere, tütün mamullerinden otomobil lastiğine kadar pek çok çeşitte ürün yer alıyor. Bununla birlikte, listenin önemli bir bölümünü ‘Made in China 2025’ girişimini zedeleyecek teknoloji ağırlıklı ürünlerin oluşturması dikkati çekti. 

ÇİN’DEN HAMLE

Listenin geri bildirimler ışığında 60 gün içinde son şeklini alacağı bildirildi. ABD’nin tüm adımlarına “kısasa kısas” perspektifiyle yanıt veren Pekin yönetimi, Trump’ı dünya ekonomi tarihindeki en büyük ticaret savaşını başlatmakla itham etti. Çin, ABD’nin daha önceki tarifelerine misilleme yapması nedeniyle 200 milyar dolarlık Çin menşeli ürüne yüzde 10 gümrük vergisini getireceği yönündeki açıklamasını tepkiyle karşıladı. Çin Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, ABD’nin son tehdidinin “tamamen kabul edilemez olduğu” ve Çin’in buna karşılık vereceği bildirildi.

MOBİUS: Ticaret savaşında Türkiye avantajlı çıkabilir

Gelişen piyasalar denildiğinde ilk akla gelen isimlerden milyarder yatırımcı Mark Mobius, Türkiye için değerlendirmelerde bulundu. 81 yaşındaki piyasa gurusu Mobius, Türkiye ve Brezilya’nın değer kaybeden para birimleri sayesinde ticaret savaşlarından avantajlı çıkabileceğini söyledi.  Mobius , Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin döviz cinsi borç problemine çözüm getirmesi gerektiğini düşünüyor. Ayrıca Mobius, ticaret savaşları üzerine “ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığı son derece kritik. Daha kötüye gidebilir. Anlaşmazlık artarsa en çok kaybeden Çin olacak” yorumu yaptı.