18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Tüm hakları korunacak eleme olmayacak

Aileleriyle birlikte 4 milyon kişinin sevinçle karşıladığı ‘taşerona kadro’ uygulamasının detayları netleşti. Bakan Sarıeroğlu’nun verdiği bilgiye göre taşeron işçilerin tüm hakları korunacak. Sınav olacak ama eleme söz konusu değil. Ayrıca 52 günlük de ikramiye geliyor.

7 Aralık 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Tüm hakları korunacak eleme olmayacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün kamuda çalışan 900 bin taşeron işçisine kadro verileceğini açıklaması sevinçle karşılanırken, uygulamanın nasıl olacağına ilişkin detaylar da netleşmeye başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun verdiği bilgiye göre taşeron işçilerin tüm hakları korunacak. Kamuya geçişleri mevcut maaşları ile olacak. Emekli olanlar dışında tüm taşeron işçiler kadroya alınacak. “Sayın Cumhurbaşkanımızın bana kabine açıklandıktan sonra verdiği ilk görevdi. Talimat Cumhurbaşkanımızdan geldi” diyen Sarıeroğlu’nun açıklamaları şöyle: 

KISA SÜREDE GEÇİŞ

Merkezi yönetim kapsamındaki genel bütçe ile düzenlenen tüm taşerondaki işçi kardeşlerimizi, hiçbir şart olmadan 657 Sayılı Kanun’un 4D şeklindeki kadrolu işçi statüsüne geçişlerini en kısa sürede gerçekleştireceğiz. Diğer taraftan belediye ve il özel idarelerimizde çalışan kardeşlerimiz var. Onların da istihdamlarını sağlayacağız. Geçici mevsimlik işçilerimiz 5 ay 29 gün çalışıyor. 4 ay daha çalışma sürelerini getirdik. Ayrıca 4C’de çalışanlar 24 bin kişi 4B’ye geçmek istiyordu. Onların da istihdamları sağlanacak.

KRİTER KOYMADIK

Toplamda 900 bin çalışanımızı ilgilendiriyor. Aileleriyle birlikte 4-5 milyon kişiyi ilgilendiriyor. Amasız, şartsız çalışanlarımız kadrolu olacak. Mevcut çalışan herkes gerekli şartlarda istihdamları sağlanacak. Yaş, eğitim kriteri yok. Emekli maaşı alanların kadroya geçme şansı yok. Emekli maaşı alıp taşeronda çalışanlar sadece alınmayacak. Ancak emekliliklerine 1 yıl dahi kalsa kadroya geçişleri sağlanacak.

Askerde ve doğum izninde olan, değişiklik öncesi sözleşmesi feshedilenler için hassasiyet gösterdik. Düzenlememizi yaparken bunu vurgulayan bir düzenleme gerçekleştirdik. Doğum iznine ayrılmış, raporlu, askerde olanlar da kapsam içinde. Dönüş sonrası kadrolu çalışmalarını sürdürecekler.

MAAŞ İNDİRİMİ YOK

Kamuya bağlı kurulan taşeron çalışanların özlük ve çalışma hakları da tam kadrolu işçi olan bu grubumuz kamuda 450 bin kişiyi kadroya geçiriyoruz. Önemli bir iş yapıyoruz. Herkesi mevcut şartları ile geçiriyoruz. 

Aynı maaş ile geçiriyoruz ama 52 günlük bir hediyemiz olacak. 52 günlük ek bir gelir seviyesi olacak. En son çalıştıkları kıdemleri esas alarak geçişleri sağlayacağız ve tüm haklar korunacak. Yıllık izinler vs. en son çalışmış oldukları şirketlerindeki kıdemleri dikkate alınacak. 

FERAGAT İSTENECEK

Kamuya geçişleri en kısa sürede yaparsak bizim için olumlu olacak diye inanıyoruz. Bu yüzden başvurularını alacağız. Çok hızlı bir biçimde beyanları alacağız. Dava açmışlar ise (Karayolları’nda bir örneği var) feragat söz konusu olması gerekecek. Temiz bir sayfa açıyoruz hep birlikte. 

SINAVLAR OLACAK

Herkes ile ilgili güvenlik soruşturması var. Bunu yapmak durumundayız. Bu bir zorunluluk. Yine şu anda kamuda işçi olarak çalışmak isteyen herkes bir sınava giriyor. Biz bunun çok eleme esaslı olmayacağını özellikle vurgulamak istiyorum. Bu sınavlar olacak. Yapmamız gereken bir şeyi yapmış olacağız. Bir tereddüt olmasın. Samimiyetle bir çalışma ortaya koyduk. 450 bin dedik artık, eleme söz konusu değil.

DESTEK BEKLİYORUZ

Yasa çıkarken muhalefetin de desteğini bekliyoruz. Belediye şirketlerinde 99 bin kişi çalışıyor. Bu anlamda inşallah tüm Meclis çatısı altındaki partiler ile mesaimizi harcarız diye umut ediyorum.

Danışma hattı kuruldu

Bakan Sarıeroğlu “Kafalardaki sorunları Alo 170 hattından bir birim oluşturduk. Soruları oraya iletebilirler. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın sayfasında bir link oluşturduk. Bu sorulardaki kafa karışıklığı gidermeyi düşünüyoruz” dedi.