24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Turizmde hedef Uzak Doğu

Yeni Ekonomi Programı’na göre Uzak Doğu pazarıyla ilgili turizm planları hayata geçecek. İlk tanıtım turu ise Hindistan’a...

23 Eylül 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Turizmde hedef Uzak Doğu

Yeni Ekonomi Programı’na (YEP) göre, Çin, Hindistan, Japonya ve Güney Kore’nin içinde bulunduğu Uzak Doğu pazarıyla ilgili turizm planları hayata geçirilecek, bu ülkelerle olan turizm ilişkileri canlandırılacak. Söz konusu Uzak Doğu ülkeleri Türkiye için turizmde önemli bir potansiyel oluşturuyor. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) verilerine göre, bu yılın ocak-temmuz döneminde Çin, Hindistan, Güney Kore ve Japonya’dan Türkiye’ye gelen toplam turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 72.5 artışla 438 bin 83’e ulaştı. TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, YEP’te turizm sektörüne yönelik politika ve tedbirlerin bulunmasının sektör temsilcilerini çok mutlu ettiğini söyledi. 

Bağlıkaya, YEP ile turizmcilere bir misyon yüklendiğini ve bunun karşılığını vermeye çalışacaklarını belirterek “Yeni, zengin pazarlar, sezonun uzatılması gibi kriterlerle ilgili ayrı ayrı çalışılıyor. Hindistan, Japonya, Güney Kore ve Çin’in 2017’de turizm harcamaları 325 milyar dolara ulaşmış, bunlar çok yüksek segmentte turist gönderen ülkeler. Bu kapsamda, ekimin ilk haftası Hindistan’ın 6 şehrinde birtakım organizasyonlar yapacağız” diye konuştu.

ÇİN'DE TÜRKİYE YILI

Çin’de 2018’in ‘Türkiye yılı’ olarak ilan edildiğini hatırlatan Bağlıkaya, “Zenginliklerimizi Çinli dostlarımızla paylaşma fırsatı bulduk. Bu çerçevede Türkiye ile ilgili farkındalık, Türk yemekleri, ürünleri, Türkiye ile ilgili tanıtım faaliyetleri yoğun şekilde geçekleştirildi” ifadelerini kullandı. Bağlıkaya, 29 Ekim’de yeni havalimanının açılmasıyla uçuş kapasitesinin artacağını, China Southern Airlines’ın 20 Aralık’tan itibaren haftada 3 kez seferlere başlayacağını ifade etti.

Yakın iş birliğini dört gözle bekliyoruz

Güven mektubunu 4 Eylül’de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunan Hindistan’ın Ankara Büyükelçisi Sanjay Bhattacharyya, iki ülke arasındaki ilişkilere yönelik değerlendirmelerde bulundu. Bhattacharyya “İlişkilerimizi siyaset-güvenlik, ekonomi ve kültürel iş birliği olmak üzere üç ana temelde geliştirmek için yakın iş birliği içinde olmayı dört gözle bekliyorum” dedi. 

KADİM TARİH

Türkiye ve Hindistan ilişkilerinin kadim bir tarihi olduğunu dile getiren Bhattacharyya, buna Mahatma Gandhi’nin hem Müslüman hem Hindu halkını Türkiye milli hareketini desteklemeleri için harekete geçirmesini örnek verdi. Bhattacharyya, hedeflerinin karşılıklı ticari ilişkilerin geliştirilmesi olduğunu belirterek, “Türk mevkidaşlarımla ilişkilerimizi siyaset-güvenlik, ekonomi ve kültürel iş birliği olmak üzere üç ana temelde derinleştirmek ve geliştirmek için yakın iş birliği içinde olmayı dört gözle bekliyorum” diye konuştu. Bhattacharyya karşılıklı ticaret ve yatırımları artırarak ekonomik ortaklığın derinleşmesini arzuladığını kaydetti.