25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Türk Amerikan ilişkilerinde yeni dönem

Türk Amerikan İşadamları Derneği’nde (TABA-AmCham) Genel Başkanlık görevine Ali Osman Akat seçildi.

19 Ağustos 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Türk Amerikan ilişkilerinde yeni dönem

Dernek açıklamasına göre, TABA-AmCham’ın 31. Genel Kurul’unda Ali Osman Akat’ın başkanlığındaki liste, üyelerden ‘ciddi’ destek alarak seçildi. Genel kurulda konuşan Akat, Türk Amerikan ticari ve ekonomik ikili ilişkilerin kurumsal bir yapı altında yürütülmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Bunun için TABA’nın ticaret ve ekonomik odaklı olması gerektiğini düşünüyoruz. İkili ilişkiler için etkili ve kurumsallaşmış mekanizmaların oluşturulması Amerika’daki lobi faaliyetlerinin ticaret kanalları üzerinden yürütülmesi gerektiğine inanıyoruz. 2-3 yıllık çalışma neticesinde adım adım muvaffakiyetler hedefliyoruz.” 

LOBİ FAALİYETLERİ HIZLANACAK

Akat iki ülke arasında ilişkileri ileri götürecek yol haritasını ise şöyle açıkladı: “Amerika’daki Türk ticaret ve ekonomik girişimlerine yönelik engellerin ortadan kaldırılması, Türkiye aleyhindeki olumsuz lobi faaliyetlerinin etkisizleştirilmesi, ticaretin artışı ve kolaylaştırılması için serbest bölge oluşturulması, Kongre ve Senato’da Türkiye ve ABD arasındaki ticaretin arttırılması ve kolaylaştırılmasına yönelik faaliyetlerde bulunulacak. Amerika’dan yatırım almak ve AmCham’in bağlı olduğu Amerikan firmalarını da Türkiye’ye çekmek için Amerikan Exim Bank’in şube açılışı gerçekleştirilerek. Türkiye’de yerleşik Amerikan firmalarının sorunlarının çözülmesi ve yatırıma teşvik edilmesinin için Amerikan firmalarına özel TABA bünyesindeki Yatırım Ajansı’nın geliştirilmesi planlanıyor. ‘Türkiye’ye Yatırım Yapın’ temalı yatırım teşvik modeli hayata geçirilecek.

SERBEST BÖLGELER KURULACAK

2002’de 40 milyar dolar olan ABD’ye ihracat 2017’de  150 milyar doları geçti. Türkiye’nin 2023 hedefi olan 500 milyar dolara ulaşmak için Amerikan pazarına girişi kolaylaştıracak doğu ve batı yakalarında serbest bölgeler kurulması ön görülüyor. Serbest bölge, tıpkı çevre ülkelerde olduğu gibi, ticaretin hızlanmasını, kolaylaşmasını, ve ticari konularda uzman kişilerin sisteme dahil olarak sorunların hızla aşılmasını sağlayacak.