19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Türk fındığına İtalyan oyunu

İtalyanlar, Türk fındığına karşı kirli bir oyuna girişti. İtalyan Tarımcılar Derneği’nin (Coldiretti) hazırladığı ‘en tehlikeli ithal gıda maddeleri’ listesinde Türk fındığı, kanserojen aflatoksin maddesi içerdiği gerekçesiyle ilk sırada yer aldı.

18 Ekim 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
Türk fındığına İtalyan oyunu

Türk fındığının büyük bölümünü satın alan İtalya’nın bu adımı ‘fiyatı aşağı çekme’ girişimi olarak yorumlandı. Karara tepki gösteren üreticiler, İtalyanlar’ın bu tür iddiaları her hasat mevsiminde ortaya attığını söylediler.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç “İtalyanların her dönemde Türk fındığını sabote etmek için çeşitli argümanlar kullandıklarını ve kullanabileceklerini biliyoruz” dedi.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan ise “İtalyan fındık üreticilerini koruma adına tamamen politik bir karar var ortada” dedi. Karan, Türkiye’nin dünya fındık üretimi ve ihracatının büyük kısmını elinde bulundurduğunu, bu durumun diğer üretim yapan ülkeleri rahatsız ettiğini söyledi. Giresun Ticaret Borsası Başkanı Temel Yanıkoğlu da kararın tamamen politik sebeplerden alındığını söyledi. Yanıkoğlu, İtalya’nın Türkiye’nin en büyük fındık pazarlarından biri olduğuna işaret ederek, “İtalyanlar bunu her zaman yapar ama unutulmaması gereken bir şey var, bu ülke bizim en büyük pazarlarımızdan birisi. Hatta İtalyan bir firma Türk fındığının büyük bir kısmını satın almakta. Bu İtalyan firma ürünlerinde Türk fındığını kullanıyor, reklamlarında da bunu ifade etmekte. Tamamen alınan karar kendi üreticilerini koruma adına politik sebeplere dayanıyor” açıklaması yaptı.

YENİ ÜRETİCİLER TÜREDİ

Nutella, Kinder gibi markaların üreticisi çikolata devi İtalyan Ferrero, bir süre önce en büyük fındık ihracatçısı Oltan Gıda’yı satın almıştı. Fındık ihtiyacının yüzde 80’ini Türkiye’den karşılayan şirket, yine bir süre önce yaptığı açıklamada Türk fındığına bağımlı kalmayacağını, başka ülkelere yöneleceğini duyurmuştu. 15 yıl önce dünya üretiminin yüzde 85’ini elinde tutan Türkiye’nin bugünkü payı yüzde 66. Pazar payının gerilemesinde yeni üretici ülkelerin ortaya çıkması etkili oldu. Halen İtalya’nın yanı sıra İspanya, Gürcistan ve Bulgaristan’da fındık üretimi artıyor.

 Bunu gündeme getirenler halt etmiş

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türk fındığının kanserojen madde içerdiği iddiasıyla İtalya’da açıklanan bir raporun hatırlatılıp, bu konuda nasıl bir adım atılacağının sorulması üzerine “Bu konuyu gündeme getirenler halt etmişlerdir” dedi. Kurtulmuş “Türk fındığı hiçbir şekilde kanserojen olmadığı gibi sağlığı tehdit eden bir nitelikte değildir. Bu, Türkiye’nin uluslararası alanda dünyada en büyük fındık üreticisi olmasını çekemeyenlerin ve fındık borsasının artık Türkiye’de kurulması gerekir tezlerimizi kabul etmeyenlerin ortaya çıkarmış olduğu manipülatif bir haberdir. Hiçbir itibarı ve değeri yoktur. Biz konunun takipçisiyiz. Son derece yanlış, taraflı bir haberdir. Türkiye’deki fındığın gelişimine en ufak zararı olmayacağını ifade etmek isterim. Karadeniz halkı rahat olsun. Endişe edecek bir durum yok” ifadelerini kullandı.