20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Türk tasarımcılar geliştirdi: Kalp krizini haber veren tişört, şarj eden koltuk

Türkiye Tasarım Haftası’nda akıllı tekstil ürünleri ve inovatif tasarımlar heyecan yarattı. Türk tasarımcı kalp krizini önceden haber veren akıllı tişörtle dikkatleri üzerine çekerken, etkinlikte şarj eden koltuk da büyük ilgi gördü.

23 Ekim 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Türk tasarımcılar geliştirdi: Kalp krizini haber veren tişört, şarj eden koltuk

Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) işbirliğinde bu yıl ilki düzenlenen Türkiye Tasarım Haftası’nda inovasyon odaklı tasarımlar büyük ilgi gördü. Türk tasarımcı kalp krizini önceden haber veren akıllı tişörtle dikkatleri üzerine çekerken, çeşitli firmalar ve üniversitelerin geliştirdiği Ar-Ge ve inovasyon odaklı ürünler arasında, hem yatak hem çalışma masası olan koltuk, engelli bireylerin merdiven kullanmasını kolaylaştıran engelsiz erişim sistemi, priz girişi sayesinde şarj olanağı sağlayan modüler oturma grubu ve Orka Holding’in Damat markası için geliştirdiği kir tutmayan inovatif gömlekler de yer aldı. Etkinlikte bir konferans veren ‘ezratuba’ markasının kurucusu Ezra Çetin, insan sağlığına maksimum faydayı sağlamak amacıyla TÜBİTAK MARTEK desteğiyle Türkiye’de ilk olarak tasarladıkları akıllı tişörtlere yönelik bilgi verdi. Kalp krizi gibi hayati risk oluşturan hastalıkların bir hafta öncesinden anlaşılmasını sağlayan akıllı tişörtlerin, 2017 yılında satışına başlanacağını açıklayan Ezra Çetin “6 tişört kadınlar, 2 tişört erkekler için tasarladık. Günlük hayatta ve spor yaparken giyilen tişörtlerin içindeki incecik yaprak gibi kumaşlar aracılığıyla vücudun her bölgesinin kontrolü sağlanıyor. Herhangi bir bölgede ters giden bir durum var ise, sistem aracılığıyla bunun haberini alabiliyoruz” dedi.

FİYATIN UYGUN OLACAK

Ezra Çetin “Su altında da kullanılabilen tişörtlerimiz makul bir fiyat ile satılacak. Ayrıca 20 renk ve 60 desenin bir arada kullanılmasına imkan sağlayan çanta da tasarladık” dedi. Akıllı tişörtün lansmanının yakında yapılacağı öğrenildi.

ParIkka: Sıra dışı olun

Türkiye Tasarım Haftası’na katılan uluslararası tasarımcılardan biri de tavşan modeli ayakkabıları ile ünlenen, 25 ülkede aralarında Lady Gaga, Taylor Swift gibi şarkıcıların da olduğu pek çok kişiyi giydiren Finlandiyalı tasarımcı Minna Parikka oldu. Türk tasarımcılara önerilerde bulunan Parikka “Tavşan kulaklı ve ponponlu bir ayakkabıyı kim giymek ister ki? Ama bazıları istiyor. Tasarımcıların da herkesi mutlu etmesine gerek yok. Sıra dışı olabilirsiniz” dedi.

Tasarım Haftası her yıl tekrarlanacak

Arçelik, Ford Otosan, Seranit Grup ve Şişecam stratejik ortaklığında Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda bu yıl ilki gerçekleşen Türkiye Tasarım Haftası bundan böyle her yıl düzenlenecek. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi “Türkiye’nin ekonomik ve kültürel geleceği için önemli bir kilometre taşı niteliği taşıyan etkinliğimiz, geleceğin trendlerine yön vermemize katkı sağlayacak. TİM olarak Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve marka alanlarında bilinç geliştirici faaliyetlerimiz sürecek. Bu kapsamda Türkiye Tasarım Haftası’nı her yıl gerçekleştireceğiz. Tasarım, dünyada katma değer sağlayan en önemli unsurlardan biri. Etkinliğimizin de desteğiyle tüm tasarımcılarımızın medeniyetimize ve ekonomimize ilham verici katkılar yapacağına inanıyoruz. Böylece yüksek katma değer yaratarak, küresel arenada rekabet gücü sağlayabiliriz” dedi.

Türkiye’nin ilk yerli deniz taksisi

Tasarım Haftası’nda sergilenen Gemi-Yat Tasarım Yarışması birincisi Nurullah Taşkıran imzalı ‘Taqua Deniz Taksi’, yatırımcısı ile buluşursa Türkiye’nin ilk yerli üretim deniz taksisi olacak. Yüze yakın proje arasından birinci olan Taqua Deniz Taksi, engelli bireylere uygun ve modern insanın ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tasarlandı. Gazi Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi olan Nurullah Taşkıran, tasarımcıların dünya çapında markalaşması için Tasarım Haftası gibi etkinliklere ihtiyaç olduğunu belirterek, “Taqua Deniz Taksi’yi toplu taşıma mantığına uygun bir şekilde tasarladık. Bu etkinlikle yatırımcımızı bulacağımıza inanıyoruz. Bizim için en büyük kazanım, projemiz seri üretimle hayata geçerse Türkiye’nin ilk yerli taksisine sahip olacağız” dedi.