18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

‘Türk usulü fiber’le herkes kazanacak

Türk Telekom CEO’su Paul Doany, ‘Türk usulü fiber’ ortaklığıyla maliyetlerinin azalacağını belirterek, “Fiberde kapsama yaygınlaşacak, kalite artacak. Mülkiyet kamuya ait olduğundan, bu işin asıl kazananı vatandaş ve Türkiye olacak” dedi.

18 Haziran 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
‘Türk usulü fiber’le herkes kazanacak

Türk Telekom’un CEO’su Paul Doany, geçtiğimiz günlerde anlaşması imzalanan Türk usulü fiber ortaklığın Türkiye’nin yararına olacağını söyledi. Londra’da düzenlenen 5G Dünya Zirvesi’nde bir grup gazeteciyle sohbet toplantısında bir araya gelen Doany, Türk usulü sabit altyapı paylaşım sisteminden herkesin kazançlı çıkacağını belirterek “Yatırım maliyetlerinin azalmasıyla fiberde kapsama yaygınlaşacak, kalite artacak, fiberin eriştiği hane sayısı çoğalacak. İmtiyaz anlaşmalarıyla asıl mülkiyet kamuya ait olduğundan, günün sonunda yapılan tüm yatırımlar devlete ve ülke faydasına olacak. Bu işin asıl kazananı vatandaş ve Türkiye olacak” dedi. Türk Telekom’un fiberde 262 bin kilometrelik ağ yatırımı bulunuyor.

DÜNYAYA ÖRNEK OLDU

Doany, bu paylaşım modelinin tüm dünyaya da örnek olacağını belirterek, sunları söyledi: “Bugünlerde Avrupa, benzer bir ortak yatırım modeli üzerinde tartışıyor; sabit fiber altyapının operatörler arası kiralama yoluyla paylaşımını teşvik edecek yasalar çıkarmaya hazırlanıyor. Türk Telekom olarak mobil altyapının paylaşımı konusunda da yalnızca kulelere odaklanan pasif paylaşım modeli yerine baz istasyonunun operatörler tarafından komple paylaşıldığı aktif paylaşım modelini geliştirdik. Bu kapsamda ilk olarak Zonguldak’ta yaptığımız pilot uygulamalar neticesinde son derece etkileyici sonuçlar aldık. Şu anda 5 bin paylaşımlı sahamız var. Hedefimiz bu modeli tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde yaygınlaştırarak mobildeki mükerrer yatırımların önüne geçmek. Dünyaya öncü ve örnek olacağımıza inanıyorum.”

MALİYETLER DÜŞÜYOR

Türk Telekom’un CEO’su Paul Doany, Türk usulü modelin nasıl işleyeceğini şu örnekle anlattı: “Fiberde A noktasından B noktasına gidilmek isteniyor. Öncelikle ortak şirket diye bir şey yok. Biz yatırım yapıyoruz ve kullanım hakkımız oluyor. Bunun için ben buna Türk usulü dedim. Şimdi biz yeni bir teklif çalışıyoruz. Burada taahhütler daha uzun 10 yıllık. Yeni alan 5-10 km ekstra yatırım gerektiriyor. Ben diyorum ki bu parayı bize verin. Ben bu ekstra 5-10 kilometreyi inşa etmek için kullanayım. Sahibi Türk Telekom olacak. Uzun yıllar mesela 10 yıl kullanım hakkı da karşı tarafa bedava olacak.”

Dikey büyüme hedefliyoruz

Telekom sektöründe en büyük yatırımı yapan şirket olduklarını belirten Paul Doany, “Gelirleri artırırken toplum için de iyi bir şeyler yapabileceğimiz projelerimiz var» diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü: «Biz dikeylerde büyümek diyoruz. İlk odaklandığımız dikey, sağlık sektörü. O yüzden Doktor Türkiye şirketine yatırım yaptık. İkinci dikey enerji sektörü. Üçüncü dikey alanımız eğitim. Bir de üstüne akıllı şehirler var. Beşinci odaklandığımız alan da özellikle büyük stratejik müşterileri ve şirketleri hedef almak. Dönüşüm projeleri. Dijital reklamla ilgili bir yatırımımız olacak. Önümüzdeki iki üç hafta içinde duyuruyor olacağız” dedi.

BİZ 5 YILLIK PLAN YAPTIK

Türk Telekom’un ana hissedarı OTAŞ’ın yaşadığı sorunlarla ilgili olarak Doany şunları söyledi: “Biz beş yıllık bir plan yaptık. Bankalar da bu planı görerek hesaplarını yaptılar. Bankalar şirketi kontrol etmeyecek, bunu çok net bir şekilde söyleyebilirim. Çünkü bankalar bu tarz şirketleri kontrol edemez. Şirketin üzerine herhangi bir baskı da yapılmayacak. Bizim işimiz yapabileceğimizin en iyisini yapmak onlar da hisseleri satabildikleri zaman satacaklar tekrardan.”

TT’den ilk TL tahvili

Yükselen kurlar noktasında Türk Telekom’un (TT) yeni stratejiye hazırlandığını anlatan Paul Doany, “Lira cinsinden tahvil ihracatı yapan şirketlerden biri olacağız. Merkez Bankası ile görüşüyoruz. Aslında ilk 6 ayda yapmaya çalışıyorduk bunu bir taraftan da yönetim kurulumuzla ile ilgili konular hallolsun, onu bekledik. Birinin bunu yapması önemli ve bunu yapacağımızı düşünüyoruz” dedi.