25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Türk ve Suudi işdünyası stratejik projelere yöneliyor

Önceki gün 7. Boğaziçi Zirvesi’ne katılan 50’ye yakın Suudi işadamı dün de Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Ortak Toplantısı’nda ülkeler arasındaki iş birliği fırsatlarını konuşmak için Türk işadamlarıyla biraraya geldi.

1 Aralık 2016 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Türk ve Suudi işdünyası stratejik projelere yöneliyor

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin de katıldığı toplantı kapsamında iki ülke arasında sanayi, gayrimenkul, finans ve savunma sanayisi gibi alanlarda işbirliği anlaşmaları imzalandı. İmza töreninde konuşan Zeybekci “Hedefimiz, Türkiye ile Suudi Arabistan arasında ticari, yatırım ve ekonomik anlamda hiçbir engelin olmadığı bir ortam ve iklim yaratılması. Biz Türkiye olarak hazırız. Türk ve Suud iş dünyasının önünde üçüncü ülkelerde muhteşem bir işbirliği imkanı var. Türk ve Suud Eximbanklarını bir araya getirerek sizlerin gerek iki ülkede gerekse üçüncü ülkelerde yapacağınız işleri desteklemek, onları da finanse etmek istiyoruz” dedi. Zeybekci işadamlarına “Yeter ki yatırım yapın tüm imkanları sağlayalım” diye seslendi.

SEFERBER EDECEĞİZ

 Suudi Arabistan Ticaret ve Yatırım Bakanı Macid bin Abdullah el-Kasbi ise “Yatırım ilişkilerimizin artması için Suudi Arabistan’da bakanlıklar ve diğer kurumlardaki bütün imkanlarımızı seferber edeceğiz” dedi. Kasbi, Suudi Arabistan’ın Türkiye’nin stratejik bir ortağı ve müttefiği olduğunu söyledi. Bakan Kasbi,  Türk iş adamlarına verilen ticaret vizesine ilişkin “Türk iş adamlarının vize işlemleri çok hızlı şekilde yapılacak ve bu vizeler çok girişli olacak. Tabii ki bunların ücretsiz olması Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’nın inisiyatifinde. Bu çalışmalar hızla yürütülecek ve Türk iş adamları yararlanacak” dedi.

Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Yusuf Cevahir de iki ülkenin üçüncü ülkelerle ortak projeler gerçekleştirebileceğini ifade etti. Cevahir “Türkiye ve Suudi Arabistan, öncelikle ortak mühendislik ve müşavirlik şirketini hemen kurmalı” diye konuştu. Suudi Arabistan-Türkiye İş Konseyi Başkanı Mazen Rajab ise iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 6 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, “Suudi Arabistan’lı iş adamlarının birçok sektördeki yatırımları iki ülkeye de fayda sağlayacaktır” diye konuştu.

PRENS’TEN TÜRKİYE’YE ÖVGÜ

Suudi Arabistan Prensi Turki Bin Talal Bin Abdulaziz Al Suud “İki ülke arasındaki uyum daha da yükselmeli. İki ülke liderleri arasındaki ilişkiler aracısız olmalı. Herhangi bir tarafın araya girmesine izin verilmemeli” dedi. 7. Boğaziçi Zirvesi’nde konuşan Al Suud “Türk atasözü der ki; ‘Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı var.’ Bir fincan kahve buna sahipse iki ülke arasındaki ilişkileri nasıl dile getirebiliriz? Aynı dine bağlıyız ve aynı uygarlıktan geliyoruz” diye konuştu.