19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Türkiye Varlık Fonu faiz yükünü azaltacak

Başbakan Yıldırım “Varlık Fonu, Türkiye’nin yatırımla ilgili konular öncelikli olmak üzere faiz yükünü azaltmaya yönelik ülkeye katma değer sağlayacak bir yapı” dedi. Yıldırım, Fon’un dünyadaki gibi çalışacağını söyledi.

26 Nisan 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Türkiye Varlık Fonu faiz yükünü azaltacak

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye Varlık Fonu’nun yatırımlar konusunda faiz yükünü azaltmaya dönük bir yapı olacağını söyledi. Bloomberg News’e verdiği röportajda, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yıldırım, Varlık Fonu’nun ne olduğu, ne şekilde çalışacağının sorulması üzerine, Fon’un Başbakanlık altında kurulduğunu, üyeleri, yönetim kurulu ve genel müdürünün Başbakan tarafından atadığını anımsatarak “Varlık Fonu’nun bir kısa-orta-uzun vadeli stratejik plan çalışması var. Bir tane ön çalışmayı tamamlayıp getirdiler. Şimdi onu arkadaşlarımız inceliyor. Ona göre bu planın hayata geçirilmesine olur vereceğiz” dedi. Yıldırım “Varlık Fonu, hemen üç-beş ayda, bir-iki senede sonuç almak üzere kurulmuş bir fon değil. Yani fonunun amacı, Türkiye’nin özellikle kaynak ihtiyacı duyduğu, uzun vadeli dönüşü olan projelere destek vermek esas itibariyle. Yani bütçeye yüklenmeden, maliyeti daha makul projelere destek vermek. Kamunun elindeki varlıkları çok daha iyi şekilde yönetmek ve oradan oluşturulan ilave kaynaklarla açığı kapatmak. Ayrıca iç ve dış ortaklıklara da gidebilir. Her türlü firma alım satımı, parasal işlemler, tahvil çıkarma gibi bütün bu işlemleri yapabilir” diye konuştu.  

DÜNYADA ÖRNEKLERİ VAR

Yıldırım şunları söyledi: “Varlık Fonu bir anlamda Türkiye’nin yatırımla ilgili konular öncelikli olmak üzere finansal işlemlerde faiz yükünü azaltmaya yönelik ülkeye katma değer sağlayacak her türlü fırsat sağlayan işlemlere girmesini öngören bir yapı. Dünyada bunun örnekleri var. O örnekler gibi çalışacak ama daha çok yeni, zannediyorum şu anda 3 ülkeyle iyi niyet anlaşması imzaladılar, birtakım görüşmeler yapıyorlar. Bazı projeler, o projelerin finansmanı, mesela geçmişte kaynak kullanılarak yapılmış projeler var. Onların maliyetlerini düşürücü bir destek de verebilir. Böylece o bankaların elindeki kaynaklar yeni projelere aktarılır, bu da ciddi bir imkan. Tabii ki sıradan rastgele alanlara yatırım yapmayacak, stratejik yatırım. Ülkeyi daha yukarılara taşıyacak ve bir mukayeseli üstünlük sağlayacak yatırımlar.”

Bizde proje çok kaynak da çok

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye’nin son 15 yılda milli gelir olarak 3, ihracat olarak da 4 kat büyüdüğünü belirterek, “Şu anda dünya krizden krize koşarken Türkiye dünyanın en büyük projelerini hayata geçirdi. Örneğin Marmaray, Avrasya Tüneli, dünyanın en büyük havalimanı, Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü. Şimdi, İstanbul Boğazı’ndan hem trenlerin hem otomobillerin geçeceği üç katlı bir tünel projesi üzerinde çalışıyoruz” dedi.

POTANSİYEL VAR

Başbakan Binali Yıldırım “Bizde proje çok, kaynak da çok. Yeter ki doğru projeler yapalım, insanımızı mutlu edecek projeler yapalım. Türkiye bölgedeki olumsuz şartlara rağmen hâlâ küresel sermaye çeken bir ülke. Çünkü Türkiye’nin potansiyeli yüksek. Genç insan kaynağı, yetişmiş insan gücü var. Bütün civardaki pazarlara erişimi kolay” diye konuştu.