19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Türkiye Akdeniz'de enerji arama faaliyetlerini hızlandırdı

Fransız ve İtalyan şirketlerin Kıbrıs’ın güneyinde başlayan sondaj denemelerine karşılık Türkiye’nin araştırma gemisi Barbaros Hayrettin Paşa da faaliyetlerini hızlandırdı

18 Temmuz 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Türkiye Akdeniz'de enerji arama faaliyetlerini hızlandırdı
Güney Kıbrıs yönetiminin Fransız/İtalyan ortaklığı TOTAL/ENI petrol şirketine çıkardığı izinle Kıbrıs'ın güneyinde başlayan sondaj denemeleri gündemdeki yerini koruyor. Türkiye'nin araştırma gemisi Barbaros Hayreddin Paşa'nın bölgedeki varlığı adada hareketliliği yeniden artırdı. Araştırma gemisinin, Türk savaş gemileri eşliğinde, adanın Güney Batısı'ndaki Baf açıklarından Güney'deki 5 ve 6'ncı parsellere doğru yol alması gözleri bölgeye çivirdi. 15 gün içinde tamamlanması beklenen sondaj denemeleri ve Türkiye'nin buna verdiği önem Yunan basınında bir numaralı gündem maddesi olurken Rum yönetiminin Atina'ya oranla daha serinkanlı olduğu yorumları yapılıyor. Rum lider Nikos Anastasiades, TOTAL'e ait West Capella araştırma gemisinin Kıbrıs Adası ile Mısır arasındaki deniz sınırına tekabül eden 11'inci parselde yaptığı sondaj denemeleri için her türlü hukuki tedbirin alındığını ve panik yapacak herhengi bir olayın bulunmadığını açıkladı. Anastasiades'in ayrıca, Türkiye'nin "Kıbrıs Ada'sının etrafındaki hidrokarbon yataklarının Kıbrıs Türkleri'ne de ait olduğu" yolundaki endişeli görüşe de katıldığı belirtiliyor. Rum lider, bu konuda "Ada etrafında çıkarılacak doğalgaz ve petrolden elde edilecek gelirin 'milli bir fona' aktarılacağını ve Kıbrıs sorununun çözümü ile birlikte bu fondan Kıbrıs Rumları ve Türkler'in yararlanacağını" söyledi.
 
FRANSIZ BAKAN KIBRIS'TA
 
Öte yandan bir Fransız savaş gemisinin Kıbrıs Adası etrafında dolaşması ve Fransa Savunma Bakanı Florence Parly'in Rum Kesimi'ni ziyaret etmesi, hem Yunan hem de Rum basınında büyük ilgi gördü. Fransız TOTAL'in sondaj deneme faaliyetlerine eşlik ettiği belirtilen Fransız savaş gemisinin 11'inci parsel bölgesi ile Güney Kıbrıs limanları arasında dolaştığı belirtlirken, Fransız Savunma Bakanı Florence Perly'nin Rum lider Nikos Aanastasiades ile yaptığı görüşmesinin sondaj haklarıyla ilgili olduğu öne sürüldü.
 
KOCYAS RUM KESİMİ'NE GİTTİ
 
Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Kocyas ise Crans Montana Müzakereleri'nin sonuçsuz kalmasından sonra Kıbrıs sorununun çözümü için bugün düzenlenecek Ulusal Konsey Toplantısı'na katılacak. (Kaynak:Sabah)