25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Türkiye’den Avrupa’ya yılda 1.500 Mercedes minibüs gidecek

Mercedes, yetkili üst yapıcısı Arobus ile Avrupa’ya minibüs ihraç edecek. Başta 1.500 araç ile başlayacak olan proje 3 binlere çıkacak. Mercedes-Benz Türk Hafif Ticari Araçlar Satış Direktörü Tufan Akdeniz “Türk işçiliği ile üstün kalitede üretilen araçlarımızla gurur duyuyoruz” dedi.

Kaan ZENGİNLİ17 Ekim 2016 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Türkiye’den Avrupa’ya yılda 1.500 Mercedes minibüs gidecek

Mercedes ticari araç satışında 2016’nın ilk 3 çeyreğini nasıl geçirdi, yılın son çeyreğinden beklentileriniz ve yıl sonu hedefleriniz hakkında neler söylemek istersiniz?  2016’nın ilk 8 ayına baktığımızda 2015 yılına göre bir düşüş olduğunu görüyoruz. İlk 7 ay özelinde, pazarda bir önceki yıla göre az bir düşüş olsa da pazar son yılların en yüksek pazarlarından biri durumundaydı. Temmuz özelinde ise darbe kalkışması ve ÖTV beklentisi ile pazarda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 34’lük bir daralma olmuştur. Daha sonra Ağustos ayında pazarda iyileşmeler gözlemlendi. Mercedes-Benz Türk olarak sene sonuna doğru bu olumsuz etkilerin azalacağını düşünüyoruz.

Üretim tarafından yapılan yatırımların sonuçları nasıl oldu, yeni yatırım planı var mı ?

Eylül 2014’te başladığımız 120 ülkeye Sprinter Minibüs ihracatımız planlanan adetlerle devam etmektedir. Ülke iklim şartlarına ve kullanım amacına göre, Araçlar Türkiye’de satışı yapılan araçlardan donanım özellikleri bakımından farklılık göstermektedir. Daimler AG’nin araç üstyapısı için onay verip sertifikalandırdığı üç firmadan biri Türkiye’de bulunmakta. Türk mühendisliği ve Türk işçiliği ile üstün kalitede üretilen araçlarımızla gurur duyuyoruz.

Araçlarımızın üretim alanının ve üretim standartlarının incelenmesi sonrasında ülke temsilcilerinin memnuniyetlerini dile getirmeleri ile ihracat işimizin artarak büyüyeceğine olan inancımız da artmıştır. Mercedes-Benz Hafif Ticari araçlar olarak yetkili üstyapıcımız Arobus ile birlikte Avrupa pazarına da minibüs ihrac etmeyi planlıyoruz. Başta 1.500 araç ile başlayacak olan projenin ilerleyen yıllarda 3.000 adede kadar ulaşmasını öngörüyoruz.

Pazarı genel olarak değerlendirirsek, ticari araç satışları bu yıl nasıl gidiyor, yılsonuna doğru ne görüyorsunuz?

Hafif Ticari Araç toplam pazarı 2016’nın ilk 6 ayı itibari ile 2015 yılının aynı dönemine göre yüzde 4 düşüş göstermiştir. Fakat 2015 yılının son 10 yılın en yüksek pazarlarından biri olduğunu da belirtmemiz gerek. İlk 6 ayda gerçekleşen birçok terör olayı sebebiyle tamamıyla ticari faaliyetlerde kullanılan Sprinter segmenti araçlardaki satış 2015 yılına göre gerilemiştir. Okul sezonunun açılmasıyla birlikte bu durumun biraz daha toparlanacağını düşünüyoruz. Temmuz özelinde bu daralma devam etse de Ağustos ayındaki iyileşmeye başlayan pazar sene sonuna doğru daha da toparlanacaktır.

Ticari araçlarda ÖTV’nin kaldırılması Mercedes’e etkisi ne olacak? Bu kapsamda müşterilerine özel bir kampanyanız olacak mı ?

ÖTV muafiyeti ile birlikte kanunda yer alan şartların sağlanması durumunda Sprinter araç alımlarında ÖTV muafiyetinden faydalanma söz konusu olabilecektir. ÖTV muafiyetinden bağımsız olarak biz Sprinter Minibüs araçlarımızda Ağustos ayında başlamış olduğumuz 10,000 TL’ye  varan indirim kampanyamız Eylül ayında da devam edecektir.

Yine ticaride ÖTV’nin kaldırılması sektöre nasıl yansımasını bekliyorsunuz ?

ÖTV muafiyeti kanunu ile özellikle şehiriçi taksi, dolmuş, servis, minibüs, midibüs ve otobüs taşımacılığı faaliyeti yapılan araçların yenilenmesiyle sektörde hareketlenmelerin olacağını düşünüyoruz.

Yeni Pick-up geliyor

Yılsonuna kadar veya önümüzdeki yıl piyasaya yeni sürmeyi planladığınız model veya yenilikler hakkında bilgi verir misiniz?

2017 yılında Pick-up aracımızın dünya lansmanı gerçekleşecek ve ardından aracımızı piyasaya süreceğiz. Ayrıca 2017 Sprinter ve Vito modellerimizle piyasada eşsiz teknoloji üstünlükleriyle yer alan araçlarımızı gerek güvenlik özellikleri gerekse konfor açısından daha da geliştireceğiz.