16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Türkiye-Katar ortaklığını dünyaya kabul ettirelim

Katar’da düzenlenen 2. KOBİ’ler Konferansı’nda konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu “Projeleri bir araya getirelim. Sizde para var, bizde girişimci ruh. Bu iki ruhu birleştirelim, Made in Katar markası ile Türkiye-Katar ortaklığını dünyaya kabul ettirelim” dedi.

Ercan Baysal18 Ocak 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Türkiye-Katar ortaklığını dünyaya kabul ettirelim

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Katar ile Türkiye’nin güçlerini birleştirmesi gerektiğini belirterek, “Gelin güçlerimizi birleştirelim. Made in Katar markası ile Türkiye-Katar ortaklığını bütün dünyaya kabul ettirelim” dedi. Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirilen 2. KOBİ’ler Konferansı›nın açılışında yaptığı konuşmada, Katar Ticaret ve Sanayi Odası ile pek çok platformda büyük bir uyumla çalıştıklarını söyledi. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye-Katar arasındaki ilişkilerin son yıllarda çok önemli bir noktaya geldiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: “Bundan 15 yıl önce Katar’dan Türkiye’ye gelen kaç kardeşimiz vardı biliyor musunuz? Yılda 600 kişi, yanlış duymadınız. Şimdi bu rakam yılda tam 36 bin oldu. 15 yıl önce karşılıklı ticaret hacmimiz sadece 15 milyon dolardı. Bu rakam 50 kat artarak 700 milyon dolara ulaştı. 15 yıl önce ülkemizde yatırım yapan Katar sermayesi sadece 1 milyon dolardı. Bu rakam da 1 milyar dolara ulaştı. Yine 15 yıl önce Türk firmalarının Katar’da adı geçmezken bugün itibarıyla firmalarımız Katar’da 14 milyar dolarlık proje üstlendiler. Şimdi bunun çok daha ötesinde işler yapmak istiyoruz.”

SİZDE PARA, BİZDE GİRİŞİMCİ RUHU VAR

Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin özel sektör eliyle büyüyen, girişimci bir ülke haline geldiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu “Gelin güçlerimizi birleştirelim. Bizde büyük bir tecrübe ve girişim gücü var. Katar’da bizde olmayan en büyük şey sermaye girişimi, ucuz enerji var. Projeleri bir araya getirelim. Sizde para var, bizde girişimci ruh var. Bu iki ruhu birleştirelim, Made in Katar markası ile Türkiye-Katar ortaklığını bütün dünyaya kabul ettirelim” dedi. İslam ülkelerine Allah tarafından müthiş bir coğrafya bahşedildiğini belirten Hisarcıklıoğlu “Bütün bu imkanlara rağmen dünya zenginliğinden aldığımız pay sadece 10.2. Tek başına ABD dünya zenginliğinin yüzde 25’ine, Çin ise yüzde 15’ine sahip. 57 İslam ülkesinin toplamı bu rakama ulaşamıyor. Daha vahimi dünyanın en fakir 48 ülkesinin 21’i maalesef İslam ülkeleri. Çok açık söylüyorum, Allah bunun hesabını hepimize sorar” değerlendirmelerinde bulundu. Katar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şeyh Khalifa bin Jassim Al Thani de, KOBİ’lerin ekonomik katkısının önemli olduğuna dikkat çekerek, “Her türlü girişime açık olduğumuzu belirtmek istiyorum. KOBİ’lerin çeşitli alanlarda imza atması önemli. Bütün katılımcıların katkısıyla yeni projelere imza atacağımıza inanıyorum. Karşılıklı yarar çerçevesinde projeleri ortaya koyacağımıza inanıyorum” dedi.  

YEDİ SEKTÖRDE İŞ BİRLİĞİ

Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile Katar arasında 7 sektörde ikili iş görüşmesinin yapılacağını söyledi. Hisarcıklıoğlu “Türkiye ve Katar’dan 400 iş insanı bir araya geldi. Şunu açıkça görüyoruz ki iş dünyalarımız birbiri ile daha fazla iş yapmak istiyor. İnşallah bu buluşma ile kazançlı ortaklıklar kurulacak” dedi. Hisarcıklıoğlu, önemli iki konu olduğunu belirterek, bunlardan birincisinin Türkiye ile Körfez İşbirliği Konseyi arasındaki STA’nın hayata geçmesi olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu “Yıllardır bunu bekliyoruz. Bu adım atılırsa, Türkiye ile Katar arasında ticareti güçlendirecek en önemli işlerden biri yapılmış olacak. İkincisi de İslam ülkeleri arasındaki Tercihli Ticaret Anlaşması TIPS-OIC’i hayata geçirmemiz” dedi.