23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Yalıman: Türkiye’yi 2023’e global ticaretin öncüleri taşıyacak

Platin Dergisi, uluslararası ticarette Türkiye’ye en çok katkı sağlayan ilk 100 firmayı ödüllendirdi. Törende konuşan TİM Başkanı Büyükekşi “2023 hedeflerine yürürken gerçekleştirdiğiniz ihracatla göğsümüzü kabartıyorsunuz” dedi.

26 Şubat 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Yalıman: Türkiye’yi 2023’e global ticaretin öncüleri taşıyacak

ESMEDYA Grubu’na bağlı Platin Dergisi, Ipsos ile birlikte uluslararası ticarette Türkiye’ye en çok katkı sağlayan 100 firmaya ödül verdi. Türk Telekom’un ana sponsorluğunda DEİK ve Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın katkılarıyla Türkiye’nin ‘Global 100’ şirketinin açıkladığı gecede THY birinci, TÜPRAŞ ikinci, Arçelik ise üçüncü oldu. Uluslararası ticaretin öncülerini buluşturan gecede ayrıca Platin Global 100 endeksindeki 21 farklı sektör şirketi liderine ödül verilerek başarıları taçlandırıldı. Gecede bir konuşma yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi “Dünya dış ticaretinden aldığımız payı yüzde 9’lara çıkardık. İhracatçılar olarak 2017 yılını atılım yılı olarak ilan ettik” dedi. Büyükekşi 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak, dünya dış ticaretinden yüzde 1.5 pay alabilmek için marka yaratmak gerektiğini söyledi. 

10 MARKA ÇIKARALIM

Büyükekşi “Marka ile ilgili uluslararası 10 markaya sahip olmamız lazım. Biz bu strateji çalışmasını yaparken, dünyada bizi temsil edebilecek markaların mağaza açmasını hedeflemiştik. 2023 yılına 20 bin mağaza hedefi koymuştuk” diye konuştu. Türkiye’deki yaklaşık 17 büyük şirketin yabancı üst yöneticileri ile reklam filmi çekimi yaptıklarını da söyleyen Büyükekşi “TOBB, TİM ve Ekonomi Bakanlığı bir bütçe oluşturdu. 23 milyon dolarlık bir bütçe ile inşallah mart ayında ilk olarak Avrupa’da, Orta Doğu’da ve ABD’de, 7 ülkede Türkiye’nin tanıtımını gerçekleştirmek için yola çıktık” dedi.

Büyükekşi “2023 hedeflerine yürüdüğümüz şu günlerde, Sizler oldukça kritik öneme sahipsiniz. Başarılarınızı yakından takip ediyoruz. Gerek gerçekleştirdiğiniz ihracatla gerekse de güçlü duruşunuzla göğsümüzü kabartıyorsunuz. Ve biliyoruz ki; ‘Marifet iltifata tabidir, iltifatsız marifet zayidir’ diyerek ödül alan tüm şirketleri tebrik etti.

Gecede Platin Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Oya Yalıman ise yaptığı konuşmada Platin Global 100 listesi ile amaçlarının Türkiye’nin ihracat ve yurtdışı tanıtım şampiyonlarına hak ettiği değeri vermek, örnek uygulamalarının ve üstün başarılarının Türk iş dünyasına rol model olmasını sağlamak ve farklı platformlarda markalarımızın gelişimini desteklemek olduğunu söyledi. Ayrıca “Global dünyada faaliyet göstermeye cesaret etmiş her şirket bir ticari müessese olduğu kadar, aynı zamanda bizim için milli bir zenginlik ve milli bir duruştur” dedi. 

PLATİN GLOBAL 100’DE SEKTÖR LİDERLERİ

1-Ağaç/ Yıldız Entegre

2-Beyaz eşya/ Arçelik

3-İletişim/ Türk Telekom

4-Cam/ Şişecam

5-Enerji/ TÜPRAŞ 

6-Gıda/ Tiryaki Agro

7-Hazır giyim/Koton

8-İçecek/ Anadolu Efes

9- İlaç/ Abdi İbrahim

10-İnşaat/ Polimeks

11-Kimya/ Hayat Kimya

12-Lolistik/ Netlog

13-Maden/ ETİ Maden

14- Metal/ERDEMİR

15-Turizm/ ATU Tur. İşl.

16-Perakende/ Otokoç

17-Sağlık/ Acıbadem

18-Savunma/ TUSAŞ

19-Tekstil/ Kordsa

20-Otomotiv/ Ford Otomotiv

21-Ulaştırma/ THY

Türkiye’ye 26 milyar lira yatırım yaptık

Türk Telekom markası adı altında faaliyet gösteren TTNET’in Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Dursun “Global 100 adı altında değerli bir çalışmaya imza atıldı. Bilgi ve iletişim sektörü bu 20 sektör arasında biraz daha farklı bir yere sahip” dedi. 

176 YAŞINDAYIZ

Bilgi ve iletişim sektörünün ekonomik kalkınma anlamında ülkelerin gelişiminde çok hayati bir rol oynadığını belirten Dursun, sözlerini şöyle tamamladı:  “Hükümetimizin 2023 programı çerçevesinde ortaya koyduğu ekonomik büyüme ve refahı arttırma anlamında daha fazla bilgi, daha fazla teknoloji ilkelerini kendimize ilke ediniyoruz. Türk Telekom, bilgi ve iletişim sektöründe ülkemizin dijital dönüşümüne liderlik eden şirket. Altyapımızla ve 33 bin çalışanımızla 176 yıldır Türkiye’nin hizmetinde olmaktan gurur duyuyoruz. 2005 yılından bu yana hizmetlerimizi devam ettirmek için, ülkemize yaptığımız yatırım miktarı 26 milyar lira.”

İLK 10’A GİRENLER

1. THY

2. TÜPRAŞ

3. Arçelik A.Ş.

4. Ford Otomotiv

5. BOTAŞ

6. Türk Telekom

7. Anadolu Efes

8. Turkcell

9. Şişecam

10. Vestel