19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Türkler Balkan kapısını Halkbank ile aralıyor

Türk şirketleri Makedonya’da her geçen gün kök salıyor. Halkbank ülkenin 4. büyük bankası haline gelirken 40 şubesiyle ülkede yatırım yapmak isteyen Türk şirketlerine danışmanlık hizmeti de veriyor.

YAŞAR KIZILBAĞ12 Temmuz 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Türkler Balkan kapısını Halkbank ile aralıyor

Türk şirketlerinin hız kesmeden süren dış yatırımlarının son durağı Avrupa Birliği yolundaki Makedonya oldu. Birçok şirket Avrupa’ya daha kolay ulaşmak için önemli teşvikler sunan Makedonya’ya yönelmeye başladı. Geçtiğimiz hafta sonu Halkbank’ın daveti, Makedonya-Türkiye Ticaret Odası’nın (MATTO) ev sahipliği ve Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) organizasyonu ile Makedonya’daki Türk yatırımlarını yerinde görme imkanı bulduk. Ülkede faaliyet görseten şirketler arasında Üsküp ve Ohrid Havalimanı’nı işleten TAV, THY, Limak Holding, Cevahir Holding, Acıbadem, Sütaş ve Aselsan gibi çok sayıda şirket var. 

ŞİMDİ TAM ZAMANI

Makedonya’da 2011’de faaliyetlerine başlayan Halkbank ise epey yol almış. Aktif büyüklüğüyle ülkenin 4’üncü büyük bankası haline gelen Halkbank 40 şubesiyle bir yandan da Türk şirketleri için köprü görevi görüyor. Halkbank Makedonya Genel Müdürü Dr. Bilal Sucubaşı’nın verdiği bilgiye göre Makedonya finans sektöründe pazarın yüzde 10’undan fazlasına sahip olan Halkbank’ın hedefi ise liderlik… Sucubaşı, “30 bini kredi kullanıcısı olmak üzere 200 bine yaklaşan müşterimiz, 500’ü aşan çalışanımızla Makedonya’da en hızlı büyüyen banka olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. Sucubaşı, AB ve NATO üyeliğine hazırlanan Makedonya’ya yabancı yatırımcı ilgisinin her geçen gün arttığını da belirterek yatırımcıları Makedonya’ya davet etti. Sucubaşı “Makedonya birçok teşvik sunuyor. NATO ve AB üyeliği sonrasında aynı fırsatlar sunulamayabilir. O yüzden Makedonya’da bugünden yer almak kazançlı olabilir. Türkiye’den birçok şirket, önemli yatırımlara imza attı. Daha fazlası için, bankamız asli görevi olan finans desteğinin dışında danışmanlık gibi birçok başka alanda da hizmet veriyor. Üretim tesislerinin şimdilik kısıtlı olduğu bu ülkede yatırım yapacak iş insanlarımıza destek vermeye devam edeceğiz” dedi.

TAV Makedonya Genel Müdürü Alper Ersoy da Mart 2010’da Üsküp ve Ohrid havalimanlarının işletmesini 20 yıllığına devraldıklarını anımsatarak toplamda 120 milyon Euro’luk yatırım yaptıklarını söyledi. Ersoy “Bu iki havalimanını devraldığımızda toplamda sadece 639 bin yolcuya hizmet veriliyordu. Geçen yıl ise Üsküp ve Ohrid’de toplamda 2 milyonun üzerinde yolcuya hizmet sağladık. Türkiye ile Makedonya arasında haftalık 4 uçuş vardı. Bugün THY haftada 14, Pegasus 5 olmak üzere haftalık 19 uçuş yapılmaktadır” diye konuştu.

MAKEDONYA’DA KiM NE YAPIYOR

- Limak Holding’in, Üsküp’te 50 dönüm üzerine kuracağı yaşam alanı projesinin maliyeti 200 milyon Euro civarında. Limak Makedonya Koordinatörü Eda Kurt ve Limak Makedonya Müdürü Kurthan Apaydın’ın verdiği bilgiye göre Üsküp’te 50 dönüm üzerinde kurulacak.

- Cevahir Holding’in de Makedonya’da 300 milyon Euroluk yatırımla rezidans ve AVM projesi bulunuyor. 42’şer katlı 4 kuleden oluşacak proje, ülkenin en yüksek binaları olacak.      

- Aselsan, otoyolların üzerinde bulunan gişelerin modernizasyonu ve elektronik ödeme sisteminin uygulanması ihalesini toplam 18.7 milyon Euro ile kazandı. 

- İlk yurt dışı yatırımında Makedonya’yı tercih eden Sütaş’ın da ülkede yılda 70 milyon litre süt işleme kapasiteli tesisi bulunuyor. Şirketin Makedonya Genel Müdürü Haydar Yılmaz’ın verdiği bilgiye göre tesis yılda 70 milyon litre süt işleme kapasitesine sahip.

- Adanalı Adalı Holding, ülkede sulama barajı inşaa ediyor. Projenin bedeli 45 milyon Euro.

- Çağatay Kablo, Avrupalı müşterilerine daha yakın olmak için Makedonya’yı seçen şirketlerden biri. Şirket 3 milyon Euro’luk yatırımla 100 kişilik istihdam sağlayacak. Ülkeye yatırım yapan diğer kablo şirketi ise Murat Ticaret A.Ş. Bu şirketin yatırım ise 15 milyon Euro’yu bulacak.

Erdoğan destek veriyor

Ülkede 12 yıl önce kurulan Uluslararası Balkan Üniversitesi (IBU) Makedonya’nın en etkin eğitim kurumlarından biri olmuş durumda. YÖK’ün tercih listesinde de bulunan üniversiteye Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın da özel ilgi gösterdiği ve her anlamda destek verdiği belirtiliyor.

TOPLAM 2 MİLYAR $ YATIRIM

Makedonya programı kapsamında, Makedonya-Türkiye Ticaret Odası (MATTO) tarafından ülkenin yatırım, iş ve turizm merkezi olarak tanıtımının gerçekleştirildiği bir etkinlik de düzenlendi. Toplantının açılışında konuşan MATTO Başkanı Aydoğan Ademovski “Üyelerimizin Makedonya’daki yatırımları 2 milyar dolara yaklaştı” dedi. Makedonya Devlet Bakanı Türk kökenli Adnan Kahil de son dönemde 11 şirketten serbest bölgede yatırımda bulunanlardan 5’inin Türkiye’den geldiğini belirtti. Makedonya Ekonomi Bakanı Kreshnik Bekteshi ise “Türkiye’den yatırımcı bekliyoruz. Şimdi tam zamanı. Zira NATO ve AB üyeliğimiz gerçekleştiğinde şimdi sunduğumuz imkanları sunamayabiliriz” dedi.