19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

TÜSİAD Başkanı Bilecik, liberal ekonomik sistemi ağır sözlerle eleştirdi

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısı dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşti. Toplantının önemli konu başlıklarından biri de TÜSİAD Başkan'ı Erol Bilecik'in, liberalizm eleştirisiydi.

star.com.tr19 Mayıs 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
TÜSİAD Başkanı Bilecik, liberal ekonomik sistemi ağır sözlerle eleştirdi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜSİAD toplansıtısında iş dünyasına Türkiye'nin girdiği bu yeni dönemde yapacakları yatırım ve atılımların devlet tarafından destekleneceği mesajı verdi. AB süreci ve bölgedeki gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulunan Erdoğan'ın, yerli otomobil konusunda ''Bu salondan bir babayiğit çıkartamıyorsak dükkanı kapatıp gidelim'' sözleri öne çıkan konular arasındaydı.
 
 
 
 
TÜSİAD Başkanı Bilecik ise konuşmasının uzun bir bölümünü liberalizm eleştirisine ayırdı.
 
''BU TEZ CİDDİ YARALAR ALDI''
 
Serbest piyasa ekonomisine bağlı liberalizmin tarihçesinden bahseden TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, ''Neredeyse tüm dünya, liberal demokrasi, hukuk devleti ve piyasa ekonomisinin her yerde barış ve refah getireceğine ikna edilmişken, bir de baktık ki bu tez ciddi yaralar almış. Liberalizmin ana vatanı sayılan İngiltere’de ana akım siyasi partilere, iş dünyasına, sendikalara, tüm akademik kurumlara ve bilimsel araştırma sonuçlarına rağmen seçmen az farkla ve de farklı nedenlerle olsa da tepkisel bir tutum izledi; İngiltere Avrupa Birliği’nden çok zorlu bir ayrılma müzakeresi sarmalına düştü.'' dedi. 
 
Piyasa ekonomisi ve liberal demokrasinin, toplumsal eşitlik ve adalet konusunda yetersiz kaldığını vurgulayan TÜSİAD Başkanı, sosyalizmin çöküşüyle kurtarıcı gibi görülen liberal perspektifin hiçbir zaman eşitlik sağlamadığını aksine zengin-fakir arasında muazzam uçurumların doğmasına neden olduğunu ifade etti.
 
 
''LİBERAL EKONOMİ DUVARA TOSLADI... BATIYA DUYULAN HAYRANLIK YERLE BİR OLDU''
 
Başkan Bilecik, 2008 ekonomik krizini hatırlatarak liberal ekonominin duvara tosladığını, bu ekonomik modele bağlı gelişen demokrasi anlayışının ise Suriye iç savaşı ve mülteci krizi sırasında aynı kaderi paylaştığını belirtti. Özellikle mülteci krizinin batıya duyulan hayranlığı yerle bir ettiğini ifade eden Bilecik, ''Liberal demokratik düzenin halka eşitlik ve adalet götürmediği, sadece batının emperyalist politikalarına hizmet ettiği iddiaları güç kazandı.'' ifadelerini kullandı.
 
''BU AÇIK BİR ZAAFİYET''
 
Bilecik, toplumların daha farklı söylemlerle gelen siyatçileri desteklenmesini; liberal ekonomik düzenin dünyaya barış, refah ve saadet getirme konusunda göstermiş olduğu zaafiyetten kaynaklanıdığını ifade etti. TÜSİAD Başkanı, bir zamanlar sadece Çin ve Rusya için kullanılan ''eşitliksiz ve adaletsizliğin'' artık batı için de rahatça ve daha sık duyulduğunu belirtti.