19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

'Üreten İstanbul için ihracat gerekiyor'

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, İstanbul’da ihracatçılarla buluştu.

18 Mart 2019 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
'Üreten İstanbul için ihracat gerekiyor'

‘Küresel Ticaretin Merkezi İstanbul Geleceğini Konuşuyor’ başlıklı toplantıda konuşan Yıldırım, İstanbul’un Türkiye ekonomisindeki büyük yerinden söz ederek “Üreten İstanbul için ihracatçılara, imalatçılara, hizmet sektörü mensuplarına ihtiyacımız var” dedi. 

DAHA ÇOK ÜRETİM 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve AK Parti Beyoğlu Belediye Başkan adayı Ali Haydar Yıldız’ın katılımıyla gerçekleşen toplantıda İstanbul ekonomisini anlatan Yıldırım “İstanbul’un Türkiye ihracatından aldığı pay, pek çok ülkenin ihracatından daha fazla. Yine İstanbul GYMH’dan aldığı payla, 140 ülkeden daha büyük durumda. Türkiye’nin 100 sanayi kuruluşunun 42’si, 500 büyük şirketin 250’si İstanbul’da. Bir şehirden bahsediyoruz, bir ülkeden değil. Ama bu şehir pek çok ülkeyi geride bırakan bir şehir. Bu şehri yönetmeye talip olanların görevi sokakları temiz tutmak, çöpleri toplamak, doğalgaz hizmeti gibi temel hizmetlerle sınırlı değildir” dedi. 

Şehrin ekonomisini geliştirmenin de belediyenin görevi olduğunu anlatan Yıldırım “Belediyecilik demek artık yatırımcıyı cezbedecek, yatırımcıyı şehre getirecek işleri de gündemine alıp, yönettiği şehrin ülkenin ekonomik cazibe merkezi olmasını sağlamak” dedi. 

151 ÜLKE GERİDE KALDI 

Gülle ise “İstanbul ülke gibi bir şehir. 85 milyar dolarla Türkiye’nin ihracatının yüzde 50’ini gerçekleştiriyor. 121 milyar dolarla yine ithalatın yarısını gerçekleştiriyor. İstanbul’u tek başına bir ülke gibi düşünürsek, 2017 verilerine en çok ihracat yapan 40. ülke konumunda. İthalatta ise dünyanın en büyük 32. ithalatçısı konumunda. 2017’de 266 milyar dolar gayrı safi yurtiçi hasıla ile, ülkemiz GSYH’sının yüzde 30’dan fazlasını karşılıyor. Bu değer ile 151 ülkeyi geride bırakıyor” dedi. 

BİR FUAR MERKEZİYİZ

TİM Başkanı Gülle, İstanbul’un bir fuar merkezi olduğunu anlatarak “2019’un tamamında ülkemizde 7’si genel 458’i ihtisas fuarı olmak üzere 465 fuar planlanmış durumda. Bu fuarların 211’i İstanbul’da düzenleniyor. Biz fuar merkeziyiz” dedi.