16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Vakıf Katılım’dan ekonomiye 9,79 milyar TL destek

Katılım bankacılığında referans kurum olma vizyonuyla faaliyetlerini sürdüren Vakıf Katılım 2017 yılı üçüncü çeyrek sonuçlarını açıkladı. Vakıf Katılım bu dönemde 8,39 milyar TL fon toplarken, reel sektöre 9,79 milyar TL finansman desteği sağladı. Aktif büyüklükte 2016 yılı sonuna göre yüzde 124’lük büyüme sergileyerek, 2017 yılı 3.çeyreği sonunda 10,51 milyar TL’lik aktif büyüklüğe ulaşan Vakıf Katılım, 91 milyon TL net kâr elde ederek başarılı performansını sürdürdü.

13 Kasım 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Vakıf Katılım’dan ekonomiye 9,79 milyar TL destek

Vakıfların paylaşım kültürünü ve kamunun gücünü birleştirerek katılım bankacılığına yeni bir soluk getirmek hedefiyle 2016 yılının Şubat ayında hizmete giren Vakıf Katılım, 2017 yılı üçüncü çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. 

Vakıf Katılım, 2017’nin üçüncü çeyreğinde 8,39 milyar TL fon toplarken, ekonomiye 9,79 milyar TL finansman desteği sağlayarak katılım bankacılığında referans kurum olma vizyonuyla istikrarlı büyümesini sürdürdü. Aktif büyüklükte 2016 yılı sonuna göre yüzde 124’lük büyüme sergileyerek, 2017 yılı 3.çeyreği sonunda 10,51 milyar TL’lik aktif büyüklüğe ulaşan Vakıf Katılım, 91 milyon TL net kâr elde etti.

KOBİ’lerin her türlü finansal ihtiyaçlarını karşılamayı ve birikimlerini değerlendirirken onlara destek olmayı hedefleyen Vakıf Katılım, bu dönemde şube sayısını 52’ye çıkararak coğrafi olarak ülkenin önemli bir kısmını kapsar hale geldi.

“2017 yılı üçüncü çeyreği sonunda 10,51 milyar TL’lik aktif büyüklüğe ulaştık”      

2017 üçüncü çeyrek sonuçlarını değerlendiren Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, toplumun tüm kesimlerinden gösterilen ilgi sayesinde başarılı bir çeyrek dönemi daha geride bırakarak istikrarlı büyümelerini sürdürmenin gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını dile getirerek şöyle konuştu:

“Küresel finans piyasalarında yaşanan dalgalanmalara rağmen Türkiye Ekonomisi, 2017'nin 3'üncü çeyreğinde etkili mali teşvikler ve yüksek oranlı ekonomik harcamaların etkisiyle güçlü görünümünü sürdürmeyi devam ettirdi. Ekonomi alanında büyüme ve istihdam başta olmak üzere pek çok kalemde sergilediğimiz başarılı performans, gelecek günlere dair umut ve gayretimizi her geçen gün artırıyor.

 

 

 

Kamu gücünü, yüzyıllara dayanan vakıf kültürüyle harmanlayan Vakıf Katılım olarak sektördeki temel misyonumuzu sektördeki mevcut pastadan pay alarak büyümek değil, sektörü ve dolayısıyla ülkemizin ekonomisini daha da büyütmek olarak görüyoruz.

 

Kurulduğu günden bugüne sürekli başarılı bir performans sergileyen Vakıf Katılım aktif büyüklükte 2016 yılına göre yüzde 124’luk büyüme sergileyerek, 2017 yılı 3.çeyreği sonunda 10,51 milyar TL’lik aktif büyüklüğe ulaştık.

2017 yılı üçüncü çeyreğinde kullandırdığımız nakdi + gayri nakdi fonlarımız 9,79 milyar TL, topladığımız fonlar da 8,39 milyar TL’ye ulaşmış olup, kullandırdığımız fonların toplanan fonlara oranı %80,93 olarak gerçekleşmiştir. Geride bıraktığımız dönemde karlılık alanında gösterdiğimiz başarılı performansı bu çeyrekte de sürdürerek 2017 yılı 3.çeyreğinde 91 milyon TL net kâr elde ettik.

 Aynı dönemde öz kaynaklarımız 962,41 milyon TL olarak gerçekleşirken, sermaye yeterlilik oranımız ise yasal yükümlülük seviyesinin üzerinde %15,24 olarak kaydedilmiştir.

Kira sertifikası ihracı toplamda 1.15 milyar TL’ye ulaştı

Vakıf Katılım’ın kuruluşunun üzerinden kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen Sermaye Piyasası Kurulu'ndan 21 Nisan tarihinde alınan 2 Milyar TL tutarlı ihraç tavanı kapsamında, nitelikli yatırımcılara tahsisli satış şeklinde gerçekleştirilen işlemler sonucunda 2017 yılında şu ana kadar 1.15 milyar TL’lik kira sertifikası işlem hacmine ulaştıklarını belirten İkram Göktaş; “Reel sektör firmalarının kira sertifikaları ihraçları ile ihtiyaç duydukları alternatif fonlara erişimini sağlayarak, firmaların ekonomik büyümeye ve istihdama katkılarını artırmak amacıyla iştirakimiz olan Katılım Varlık Kiralama şirketi üzerinden 200 milyon TL'lik en yüksek reel sektör kira sertifikası ihracını da geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdik.” diyerek önümüzdeki dönemde de, Vakıf Katılım’ın katılım bankacılığının pazar payının artırılması ve faizsiz bankacılık prensiplerine uygun sermaye piyasasının gelişmesi misyonuyla ülke ekonomisine değer katmaya devam edeceğini kaydetti.

28 şehirde 52 şube

Strateji ve hedefler kapsamında şubeleşme çalışmalarına 2017 yılında da ağırlık vererek 52 şube sayısına ulaştıklarının belirten Vakıf Katlım Genel Müdürü İkram Göktaş sözlerine şöyle devam etti. “Şube açtığımız bölgelerde halkımızın yoğun ilgisiyle karşılaşıyoruz; bize gösterilen bu teveccüh çalışma azmimizi ve inancımızı daha da güçlendiriyor. Büyüme stratejimiz ve müşterilerimize yakın olma ilkemiz doğrultusunda şubeleşme çalışmalarımıza önümüzdeki dönemde de devam edecek. Müşterilerimizin hayatını kolaylaştıracak ve katılım bankacılığının tanınmasına destek olacak başta yeni ödeme sistemleri olmak üzere pek çok alanda ürün geliştirme çalışmalarımız devam ediyor. Yakın zamanda hayata geçecek bu ürünlerle ‘Katılım Bankacılığında Referans Kurum Olma’ vizyonumuzu çok daha ön plana çıkarabileceğiz” diye konuştu.