24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Yabancı CEO’lardan bölgesel üs sözü

Toplam 666 milyar doları yöneten 19 CEO İstanbul’da Başbakan Yıldırım’la bir araya geldi. Dolmabahçe’deki buluşmada Yıldırım, CEO’lara “Bize düşen görev önünüzü açmak” dedi. CEO’lar da Türkiye’yi bölgesel üs yapma sözü verdi.

28 Ekim 2016 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Yabancı CEO’lardan bölgesel üs sözü

Toplam cirosu 666 milyar dolar olan ve 1.5 milyon kişiye istihdam sağlayan şirketler ve uluslararası kuruluşların temsilcileri dün Yatırım Danışma Konseyi’nde (YDK) bir araya geldi. Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda CEO’lar Türkiye’yi bölgesel üs yapma sözü verdiler. Başbakanlık Dolmabahçe Ofisi’ndeki Türkiye Yatırım Danışma Konseyi Dokuzuncu Toplantısı’nın ardından Başbakan Yıldırım, CEO’lar ve bakanların katıldığı basın toplantısı düzenledi.    

15 TEMMUZ ETKİLEMEDİ

Yıldırım, 15 Temmuz’daki darbe girişimine rağmen Türkiye’nin ekonomisinde sıkıntılı durumun yaşanmadığını, ekonomideki reformların kesintisiz yapılmaya devam ettiğini dile getirerek, “Bugün toplandığımız küresel yatırımcılar da Türkiye’de darbe girişiminin, yatırımcıların gelecek planları, projeleri açısından herhangi bir tereddüde meydan vermediğini ve bu yöndeki kararlarında değişikliğe gitme ihtiyacı duymadığını bir kez daha teyit etmişlerdir” diye konuştu.

AMACIMIZ ÖNÜNÜZÜ AÇMAK

Birçok alanda ama özellikle katma değeri yüksek olan sektörlerde yatırım önceliğinin ekonomi politikaları bakımından destekleneceğini belirten Yıldırım, aralarında bilişim, kimya, lojistik sektörlerinin bulunduğu 7 temel sektörde ayrıcalıklı özel teşvik uygulamalarının yürürlüğe gireceğini bildirdi. Başbakan Binali Yıldırım “Bölgesel olarak öncelikli yerlerimiz var. Teşvikte konfeksiyon usulünden ısmarlama usulüne geçiş yapıyoruz. Bunlarla ilgili hükümetimizin, ekonomi yönetimimizin yaptığı çalışmaları yatırımcılarla paylaştık ve onların gelecek hedeflerini öğrenme fırsatı bulduk. Küresel yatırımcılar, Türkiye’yi artık gelecek yıllar için bir bölgesel yönetim merkezi olarak kabul ediyor. Sadece Türkiye’ye yatırım değil, aynı zamanda Türkiye merkez olmak üzere Afrika, Ortadoğu, Orta Asya, Doğu Avrupa gibi bölgelerin de yönetimini Türkiye üzerinden yapma yönünde kararları var. Bu bakımdan beklentileri var. O beklentilerin bir kısmı zaten halloldu, bir kısmını önümüzdeki süreç içerisinde tamamlamış olacağız” diye konuştu.  

2017 YATIRIM YILI

Toplantı öncesi yaptığı konuşmada da Başbakan Yıldırım, yabancı CEO’lara, “Bize düşen görev sizin önünüzü açmak, derdinize çözüm üretmek, engelleri kaldırmak” diye seslendi. Yıldırım “Güven noktasında Türkiye’de zerre kadar tereddütünüz olmasın. Yapısal reformlarını devam ettiren, yatırımcının beklentilerini karşılayan bir yönetim anlayışıyla sürdürülebilir istikrar ve güveni temin eden bir yönetim iş başında” dedi. Yıldırım “Siz, ‘Şu yatırım yapacağım, bu istihdamı sağlayacağım, ekonomiye bu katkıyı sağlayacağım’ diyeceksiniz. Biz de size ihtiyacınız olan destekleri vereceğiz. Bu destekler, önünüzdeki engellerin kaldırılması şeklinde olur, başka finansal anlamda destekler olabilir. Biliniz ki, 2017 bizim için yatırımda hamle yılı olacaktır. Hamle yılında tabii yeni yeni desteklerimiz var, sizin iştahınızı artıracak çok önemli kararlarımız var” dedi.

CEO’LAR: TÜRK MİLLETİNİN BİRLİK VE BÜTÜNLÜĞÜ TAKDİRE ŞAYAN

Türkiye Yatırım Danışma Konseyi’nin Dokuzuncu toplantısında alınan kararları United Technologies Corporation Başkan Yardımcısı David Hass okudu. Hass, şunları söyledi: Yatırım Danışma Konseyi’nin üyeleri olarak, buraya davet edilmekten büyük bir onur duyuyoruz. 12 yıl önce ileri görüşlü liderliği ile uluslararası iş dünyasına Türkiye’deki politikalara ilişkin yönlendirici bir rol veren, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a da ayrıca teşekkür etmek istemekteyiz. 2004 yılından bu yana gerçekleştirilen sekiz toplantıda dile getirilen tavsiyeler doğrultusunda hayata geçirilen politikalar değerlendirildiğinde, Hükümetin uluslararası iş dünyasının yatırım ortamının önde gelen sorunlarının ele alınmasıyla ilgili tavsiye ve görüşlerine ilişkin kararlı ve samimi yaklaşımına duyduğumuz güveni tekrar ifade etmek istiyoruz... Türkiye’de gerçekleşen darbe girişimi sonucunda meydana gelen talihsiz olaylar karşısında politika yapıcıların iş dünyasının rekabetçi şartlarının korunması amacıyla gösterdiği kararlılık ve başarısı ile Türk milletinin kendi yolunda ilerleme yönündeki birlik ve bütünlüğü takdire şayandır. Türkiye’nin potansiyeli ve geleceğine ilişkin büyük ilgi duyan uluslararası iş dünyasının temsilcileri olarak, Türkiye’nin gücünü ve dayanışmasını sürdürmekte olduğunu görmekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Türkiye’nin G-20 içerisindeki liberal ve dinamik yatırım politikalarının savunucusu olarak güçlü duruşu ve sürdürmekte olduğu büyüme performansı, ülkenin geleceğine ilişkin cazip fırsatlar hakkında pozitif beklentilere yol açmaktadır. Türkiye’nin cazip bir yatırım yeri olarak konumunu koruması amacıyla değişen ve bunun yanı sıra zorlaşan ekonomik ve jeopolitik koşullara yönelik politikalar oluşturulmasında Hükümetin büyük bir çaba sergilediğini görmekteyiz.”

CEO ZİRVESİNE KATILAN İSİMLER

- Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Cyrill Muller

- Alstom Başkanı ve CEO’su Henri Poupart Lafarge

- Alzahid Group Holding CEO’su AbdulRahman Alzahid

- APM Terminals Kıdemli Başkan Yardımcısı Teimen Meester

- Bank of China Kıdemli Başkan Yardımcısı Qiang Liu

- Bombardier Başkanı Laurent Troger

- BP CEO’su Tufan Erginbilgiç

- Burgan Bank CEO’su Eduardo Eguren

-Gemalto Kıdemli Başkan Yardımcısı Tommi Nordberg

- Khazanah Nasional Berhad İcra Direktörü Dato’Noorazman Abdul Aziz

- Microsoft Bölge Başkanı Ali Faramawy

- Mitsui&Co.Europe CEO’su Atsushi Kume

- Mumtalakat CEO’su Mahmood Hashim Al Kooheji

- Nesma Yönetim Kurulu Başkanı Saleh Al-Turki

- Katar First Bank Yönetim Kurulu Başkanı Abdulla Fahad Ghorab Al Marri

- Renault Başkan Yardımcısı Denis Le Vot

- Sberbank CEO’su Herman Gref

- Sojitz Avrupa CEO’su Shigeya Kusano

- United Technologies Corporation Başkan Yardımcısı David Hess

- ZTE Corporation CEO’su Zhang Renjun

- Vodafone Grubu Ticari Operasyonlar ve Strateji Dünya Başkanı Serpil Timuray.