24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Başbakan Yıldırım: Yabancı yatırımcının % 56’sı 15 Temmuz sonrası geldi

Başbakan Binali Yıldırım, 2016 yılında Türkiye’ye giren doğrudan yabancı yatırımın yüzde 56’sının 15 Temmuz sürecinden sonra geldiğini söyledi. Yıldırım “2017 yatırımın, üretimin ve istihdamın yılı olacak” dedi.

22 Şubat 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Başbakan Yıldırım: Yabancı yatırımcının % 56’sı 15 Temmuz sonrası geldi

Yabancı yatırımcının uzun yıllardır adresi olan Türkiye, 15 Temmuz süreci sonrası daha fazla ilgi görmeye başladı. Geçen yıl resmi olmayan verilere göre Türkiye’ye 12 milyar dolardan fazla yabancı yatırım geldi. Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, 2016 yılındaki uluslararası doğrudan yatırımların yüzde 56’sının 15 Temmuz darbe girişiminden sonra geldiğini belirterek, sadece bu oranın bile Türkiye’yi yöneten AK Parti hükümetlerinin güveninin artarak devam ettiğini göstermeye yettiğini vurguladı. 

MEGA PROJELERE KARŞI ÇIKIYORLAR

2017’ye hızlı girdiklerini, 2016’da yaşanan acı tecrübeleri unutmadan, yaşanan her bir olaydan ders çıkararak yollarına devam ettiklerini dile getiren Başbakan Yıldırım “Türkiye’nin geleceğini karartmaya yönelik hesap yapanlar kaybetmeye mahkum. Türkiye’nin yükselişini hiç ama hiçbir güç engelleyemez, engelleyemeyecek. Türkiye adımlarını çok sağlam atıyor. Her şeye rağmen istikrarı koruyor. Bundan zerre kadar şüpheniz olmasın” diye konuştu.    

2017’de yatırımların da üretimin de, reformların da kesintisiz devam edeceğini vurgulayan Binali Yıldırım, küresel krize rağmen son 7 yılda yakalanan büyüme eğilimini daha da artıracaklarını söyledi. Küresel kriz döneminde dahi 7 milyon vatandaşa iş ve aş sağlandığına dikkati çeken Yıldırım “Son dönemde işsizlikte istemediğimiz, ufak tefek olumsuzluklar yaşandı. Ama bunlar geçici. Bunların hepsini aşıyoruz. 2016 yılının sonunda almaya başladığımız kararlar yavaş yavaş etkilerini göstermeye başladı” diye konuştu. Geçtiğimiz günlerde Çanakkale’ye inşa edilecek köprünün görsellerinin kamuoyuyla paylaşıldığının anımsatan Yıldırım “İnşallah Çanakkale şehitlerimiz anısına 18 Mart günü köprümüzün, dünyanın en uzun köprüsünün temellerini atıyoruz. Bu köprü ile İstanbul’u Çanakkale’ye, İzmir’e, Manisa’ya hatta Akdeniz’e bağlıyoruz” dedi. ‘Hayır’ demeyi adet edinenlerin Marmaray’a, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne, 3. havalimanına, Avrasya Tüneli’ne, Çanakkale Köprüsü’ne, bölünmüş yollara ‘hayır’ dediğini hatırlatan Yıldırım “Bunlar Türkiye’nin büyümesine karşılar, bu yüzden ‘hayır’ diyorlar” dedi. 

İSTİHDAMDA SEFERBERLİK YILI OLACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile işadamlarıyla bir toplantı yaptıklarını ve istihdam seferberliğini başlattıklarını ifade eden Yıldırım şunları söyledi: “Buna göre, 2017 istihdamda seferberlik yılı olacak, hükümet olarak biz de destek adımlarımızı attık. İşe gireceklere destek olmak için vergi kolaylığı, işletmelerin finansmana erişimi gibi imkanlar getirdik. Stratejik önemi olan sektörlerde süper teşvik uygulamasını başlattık. Şimdi de KOBİ’lerimiz kredi garanti fonu teminat vermek suretiyle kredi kullanabilecek.” 

DOLAR AŞAĞI İNERKEN NEDEN SUS PUS OLDULAR

Türkiye’nin 2003 yılında halinin ortada olduğunu belirten Yıldırım “Hızlı internet neredeyse yoktu. Sadece 20 bin abone vardı. Bugün hızlı geniş bant internet abone sayısı 60 milyonu aştı. Birileri Türkiye yelkenlerine dolan rüzgarı engellemeye çalışıyor” dedi. Yıldırım ayrıca, döviz kurlarındaki inişin devam ettiğini de dile getirerek, “Yukarı çıkarken yaygara yapanlar, aşağı doğru inerken sus pus, ağızlarını bıçak açmıyor” dedi.