20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

‘Yabancılarla rekabet  edecek güce sahibiz’

Banyo ürünlerinin öne çıktığı Almanya’daki ISH fuarında gövde gösterisi yapan Eczacıbaşı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, “Tasarım ve teknoloji olarak Avrupalılarla rekabet edebilecek noktadayız” dedi.

YAŞAR KIZILBAĞ18 Mart 2019 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
‘Yabancılarla rekabet  edecek güce sahibiz’

Türk şirketleri artık inovasyon konusunda da adından söz ettirterek Avrupa’nın bir adım önüne geçmeye başladı. Bu durum, geçen hafta yapılan ‘Uluslararası Isıtma, Soğutma, Havalandırma Fuarı’na (ISH Frankfurt) katılan Türk şirketlerinin stantlarına da yansıdı. Fuarda akıllı aynadan, idrar testi yapabilen klozetlere kadar teknolojiyle entegre olan çok sayıda ürün yer aldı.  Eczacıbaşı çatısı altındaki Vitra da Türkiye’yi fuarda 200 ürünle temsil etti. ISH Fuarı’na, 36 yıldır aralıksız katıldıklarını belirten Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, “İlk katıldığımızda stand alanımız sadece 15 metrekareydi. Şimdi 2000 metrekare” dedi.  Yerli ve yabancı tüm standları gezdiğine dikkat çeken Eczacıbaşı, 36 yılda geldikleri noktayı şu sözlerle özetledi: “Yıllardır yerli rakiplerimizden hep 1-2 adım önde, Avrupalı rakiplerimizden hep bir adım gerideydik. Ama bu yıl standları gezdikten sonra, hem tasarım hem de teknoloji olarak yabancılarla başa baş rekabet edecek noktaya geldiğimizi gördüm.” 

PAZAR PAYIMIZ ARTIYOR

Türkiye’nin seramik sağlık sektöründe Çin’den sonra en büyük üretici olduğunu belirten Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Başkanı Ali Akgöz ise, “İhracatın yarısını Vitra yapıyor. En büyük pazarımız Almanya, İngiltere, Fransa ve Rusya” dedi. Türkiye’nin kilogram başına ihracat değerinin 1.36 dolar olduğuna dikkat çeken Aköz, “Vitra’da 2.12 dolar. Akıllı klozette 3.5 dolar” dedi.

AVRUPA STANDARDINA UYGUN

Vitra’nın standında akıllı ayna, klozet, gömme rezervuar paneli ile taharet musluğunu Avrupa, Amerika tesisat ve standartlarına uyumlu haline getiren patentli ürünleri öne çıktı. Avrupalılar, lağım suyunun şebeke suyuna karışma olasılığını ortadan kaldıracak teknoloji olmadığı için taharet musluğunu kullanmıyordu. Bu aparatı Vitra mühendisleri icat etmiş ve patentini de almış.

AKILLI AYNA DEVRİMİ

Kişisel bir asistan gibi çalışıyor. Önündeki rafa telefonu koyduğunuzda şarj ediyor, mesajları okuyor, takip etmeniz gereken haber ya da verileri ses komutuyla telefondan aynaya yansıtıyor, sevilen şarkıları USB’den çalıyor. Yani makyaj yaparken, tıraş olurken, dişinizi fırçalarken dünya gözünüzün önüne geliyor. Vitra bu aynayı Vestel ile birlikte geliştirmiş.