16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Yatırım yapan yabancıya vatandaşlık verilecek

Yabancı yatırımcıya vatandaşlık verilmesi üzerinde çalışma yapıldığını belirten Kalkınma Bakanı Elvan “Sadece konuta yönelik değil, herhangi bir alanda yatırım yapacak veya yatırıma ortak olacak, sermaye getirecek olanları da özendirmek istiyoruz” dedi.

Ercan Baysal25 Eylül 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Yatırım yapan yabancıya vatandaşlık verilecek

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, yabancı yatırımcılara vatandaşlık müjdesi verdi. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olabilmek için yapılması gereken yatırım miktarının henüz belirlenmediğini belirten Elvan “Belirli bir ölçeğin üzerinde yatırım yapanlara yönelik bir geçiş süreci olacak. Önce Türkiye’de kalma izni vereceğiz. Kendisinin bu süreçte olumsuz herhangi bir şeyi olmaması halinde ise vatandaşlık vermeyi düşünüyoruz. İçişleri Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çalışma yapılıyor. Darbe girişimi nedeniyle gecikme oldu. 2012 yılında çıkarılan mevcut yasa ile konut alınması halinde 1 yıllık oturma izni var. Şimdi sadece konuta yönelik değil, imalat sanayi veya herhangi bir alanda yatırım yapacak veya Türkiye’de herhangi bir yatırıma ortak olacak, sermaye getirecek olanları da özendirmek istiyoruz” dedi.

YILDA 200 BİN İSTİHDAM

Öte yandan Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki 23 şehri kapsayan yatırım teşvik paketi ile her yıl 100 binlerce kişiye ilave istihdam sağlanması hedefleniyor. Mevcutta yılda 100 bin ilave istihdam sağlandığını belirten Elvan “Son açıklanan paketle bunun üzerine 100 bin daha gelecek ve yılda 200 bin kişiye istihdam sağlayacağız. Dört yılda 800 bin olur” dedi. Kamu kurumlarının Doğu ve Güneydoğu’ya yönelik teşvik paket kapsamında illerde çağrı merkezleri kuracağını da bildiren Bakan Elvan, mevcutlardan kaydırma söz konusu olmayacağını söyledi.

ÇAĞRI MERKEZLERİNE TEŞVİK

Çağrı merkezlerinde daha sık kullanımı teşvik eden birkaç düzenleme yapılacağını ifade ede Elvan “Şu anda örneğin bilgi ve iletişim teknolojilerine yönelik düzenleme var, SMS ve çağrı merkezlerine yönelik olarak. Süre kısıtı var, onu değiştireceğiz. Telekomünikasyon sektöründe düzenleme yapıldı, bekletmemeye yönelik. Buna benzer düzenlemeleri diğer bazı sektörlere de yaygınlaştıracağız. Sektörlere ilişkin hizmet standartları getireceğiz. Kamunun çağrı merkezi hizmetleri için ölçütlerini bir Başbakanlık genelgesi ile belirlemeyi planlıyoruz. Bu sayede çağrı merkezlerine yönelik talepte artış olacak. Teşvik belgelerinde 500 bin TL sınırı vardı. Bu sınırı kaldıracağız ki küçük ölçekli çağrı merkezleri de bu teşviklerden faydalansın. Çağrı merkezlerinin altyapılarını biz yapacağız. Onlar da elemanı istihdam edip bölge teşviklerinden yararlanacak” diye konuştu.      

TERÖRLE MÜCADELEYE ‘SOSYAL’ ÇÖZÜM

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, GAP Bölge Kalkınma İdaresi’nin 2017’de sosyal amaçlı projelere yöneleceğini ifade ederek, bunun terörle mücadeleye de katkısı olacağını belirtti. Elvan, şunları söyledi: “Kadınlara ve gençlere yöneleceğiz. Toplumun kaynaşmasına bütünleşmesine yönelik projeler olacak. Göç oranını azaltıcı programlar olacak. GAP İdaresi Başkanlığı artık bakanlıkların yapması gereken fiziki yatırım işlerine zorunlu olmadıkça girmeyecek. Sosyal konulara girecek. Sosyal yönü önemli görüyoruz. Kadınların iş bulmalarına imkan sağlayacaksınız, gençlerin iş bulmalarına imkan sağlanacak, sosyal alanda etkinlikler düzenlenecek. Uyuşturucuyla mücadele olabilir. Bu tür alanlardan insanları kurtarıp topluma kazandırmaya yönelik çalışmalar yürütülecek.”