25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

'Yaz aylarında cari fazla süreci başlıyor'

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak “Yaz aylarında turizmin, tarımın etkisiyle, ihracatın daha da güçlü etkisiyle biz cari fazla sürecine giriyoruz” dedi. Albayrak enflasyonla mücadelede sıfır tavizde çok kararlı olduklarını da vurguladı.

20 Mart 2019 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
'Yaz aylarında cari fazla süreci başlıyor'

Trabzon’da düzenlenen ‘Adım Adım Ekonomi’ başlıklı toplantıda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ekonominin son durumunu değerlendirdi. Albayrak  “Yaz aylarında turizmin, tarımın etkisiyle, ihracatın daha da güçlü etkisiyle biz cari fazla sürecine giriyoruz. Bu noktadaki bu normalleşme, reel sektördeki olumlu gelişmelerle birlikte çok daha iyi bir noktaya taşıyacak” dedi. 

GÜÇLÜ TOPARLANMA VAR 

Albayrak seçim sürecinde olunmasına rağmen finansal istikrardan, bütçe disiplininden, para ve maliye politikalarından dik duruştan taviz vermediklerini ve bunun sonuçlarını adım adım almaya başladıklarını söyledi.Ekonomiye ilişkin öncü göstergelerin 2019 yılı için çok güçlü bir toparlanmayı işaret ettiğini belirten Albayrak, şöyle devam etti: “İhracat, turizm göstergeleri ilk 2, 2.5 ay gayet olumlu. Birilerinin aksine. Türkiye benzeri ekonomik saldırıları yaşadığı dönemde hem ithalatta hem ihracatta küçüldüğü bir süreç yaşadı ama bu yeni dönemi ayrıştıran en önemli unsur ne biliyor musunuz? İthalatta dengelenme, lüks tüketim, cari tüketim düşerken, ihracatta büyüme devam ediyor ve ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 50’lerden, 60’lardan bugün yüzde 85-90’lara doğru çıkıyor ve bu süreç cari açıkta beklediğimizden çok daha güçlü neticede olacak. Ocak ayı açıklandı, yıldan yıla, ne kadar çıktı biliyor musunuz? Yaklaşık 21 milyar dolar. Şubat sonu rakam 17 milyar dolar olur. İhracat rakamlarına, gümrükten rakamlara bakıyoruz, bakanımızla da konuşuyoruz, mart sonu itibarıyla eksi 13, eksi 14’lere kadar gevşeyeceğiz. Bu şu demek, yaz aylarında Türkiye, turizmin, tarımın etkisiyle, ihracatın daha da güçlü etkisiyle biz cari fazla sürecine giriyoruz. Bu noktadaki bu normalleşme reel sektördeki olumlu gelişmelerle birlikte çok daha iyi bir noktaya taşıyacak.”      

ALGI OPERASYONU YAPILDI

 Albayrak, şöyle konuştu:  “Geçenlerde mesaj atmışlar. ‘THY batıyor, bilmen ne batıyor, şu holding batıyor Allah Allah... Hemen emniyet, hemen siber güvenlik savcılarımızla irtibata geçtik, kaynağını araştırdık, bir baktık ki enteresan bir hücre evinde ya Adana ya Mersin birisi gözaltına alındı. Bir baktık yurt içi yurt dışı ilişkileri.  İşin komik tarafı bu mesajı attıktan üç gün sonra ‘batacak’ dedikleri THY tarihin en büyük karlılığıyla dünyaya manşet oldu. Algı, iletişim, kim nasıl bir operasyon içinde?”  

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a programa katıldığıTrabzon’da bordo mavi kravat ile bir resim hediye edildi.

EYLÜLDE TEK HANELİ ENFLASYON

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Önümüzdeki dönemde mevsimsel koşulların gıda üretimini destekleyici hale gelmesi, fiyatlardaki katılıkların giderilmesine yönelik uygulayacağımız yapısal tedbirler neticesinde ve en önemlisi baz etkinin de etkisiyle bu eylül ayı gibi 2019 yılında tek haneli rakamları göreceğiz.” dedi. 

ÇOK BEKLERSİNİZ

DolarA ilişkin spekülatif açıklamalar yapanların siyasi rant elde etmek isteyenlerle ağustos, eylül, ekim aylarında dolar alıp 10-15 TL’ye satma niyetindekiler olduğunu belirten Albayrak  “Dolar düştü 5 liraya. Bunlar şimdi kara kara düşünüyor ‘Eyvah eyvah, ne yapacağız?’ Şöyle bir kriz çıksa da füzeyi atsa da şu olsa da bu olsa da dolar yükselse de bir satsak da bir kar etsek. Çok beklersiniz. Seçimden sonra çok daha beklersiniz” dedi.