19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Yeniden yapılandırma için 8.5 milyon başvuru

Bakan Ağbal yeniden yapılandırma uygulamasından bugüne kadar 21 milyar TL tahsilat yapıldığını belirterek “8.5 milyon başvuru aldık, 80.4 milyar lira yapılandırdık” dedi. Ağbal kanuna eklenen tecil sistemi ile bundan sonra yeni bir yeniden yapılandırma kanununa ihtiyaç kalmayacağını söyledi.

30 Mayıs 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Yeniden yapılandırma için 8.5 milyon başvuru

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 7020 sayılı yeni yapılandırma kanunu ve mevcut yapılandırma kanununa ilişkin Bakanlık binasında basın toplantısı düzenledi. Ağbal, yeniden yapılandırmaya dair “Bugüne kadar, vergi dairelerimize yaklaşık 8.5 milyon başvuru aldık, 80.4 milyar lira yapılandırdık. Kanundan 6 milyon vatandaşımız yararlandı” dedi. Bakan Ağbal “Vergi dairelerimiz tarafından 16 milyar lira, Gümrük ve diğer idarelerimiz tarafından 1.5 milyar lira, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 3.4 milyar lira olmak üzere yaklaşık 21 milyar lira tahsilat yapıldı” diye konuştu. Yeni yapılandırma kanunu ile 23 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen deprem nedeniyle Van’ın tamamında, Ağrı-Patnos ve Bitlis-Adilcevaz ilçelerinde vergi yükümlülükleri açısından mücbir sebep halini kaldırdıklarını bildiren Ağbal, söz konusu yerlerde yaşayan vatandaşların vergi beyannamelerini normal bir şekilde vermeye başlayacaklarını dile getirdi. Ağbal “Ancak mücbir sebep halinin olduğu döneme yani geçmiş 6 yıllık döneme ilişkin oluşmuş vergi borçları ne ise 1 Ocak 2018 tarihinden sonra yaklaşık 5 yıllık bir taksitle ödeme imkanına kavuşmuş oldular” diye konuştu.

YARIN SON GÜN

“Bu derece önemli imkanlar sunan kanundan yararlanmak için son gün 31 Mayıs” diyen Ağbal, bu sürenin uzamasının söz konusu olmadığını söyledi. Ağbal “Son günde yığılma ve yoğunluk olmasın diye salı ve çarşamba günü tüm vergi daireleri gece 24’e kadar, son vatandaşın ödemesi alınana kadar açık kalacak” dedi. Kamu bankalarının da 31 Mayıs akşam saat 21’e kadar açık olacağını belirten Ağbal “Dolayısıyla ‘vergi dairesine gitmek istemiyorum ama yakınımda bir banka şubesi var, banka şubesine giderek ödeme yapmak istiyorum’ diyen vatandaşlarımız için kamu bankaları açık. Dilerim ki özel bankalarımız da vatandaşlarımızın bu ödeme çabasını dikkate alarak mesai saatlerinden sonra da bankalarını açık tutsunlar” şeklinde konuştu.

Tecil sistemi ile 5 yıl taksit imkanı

Bakan Ağbal kanuna eklenen tecil sistemi ile bundan sonra yeni bir yeniden yapılandırma kanununa ihtiyaç kalmayacağını söyledi. Ağbal, iyi niyetli mükelleflere zor günde borçlarını ödemelerine yardımcı olan yeni bir sistemi devreye soktuğunu belirterek, şunları söyledi: “Bu düzenleme, vergi sistemimize yepyeni bir müessese kazandırmış oldu. Zor durumda olan mükellefler uygun taksitlerle, yaklaşık 5 yıla kadar taksit imkanı var.” Ağbal, sistemi 1 Ocak 2018’den sonraki dönemlere ilişkin oluşabilecek borçlar için devreye soktuklarını söyledi.