16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Yerli ödeme sistemi TROY 900 bini gördü, hedef 23 milyon kişi

2016 yılının nisan ayında tanıtılan yerli ödeme sistemi Troy, bir buçuk yıl gibi kısa bir sürede 900 bini buldu, hedef kısa vadede 1 milyon, uzun vadede Türkiye'de kart kullanmayan 23 milyon kişiye Troy ile ulaşmak.

15 Kasım 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Yerli ödeme sistemi TROY 900 bini gördü, hedef 23 milyon kişi

Bankalararası Kartlar Merkezi (BKM) tarafından 2016 yılının Nisan ayında piyasaya sürülen yerli ödeme sistemi TROY, her geçen ay büyüme atağını sürdürüyor.

Geçtiğimiz günlerde global bir ödeme kuruluşu olan Discover arasında yapılan işbirliği ile 185 ülkede kullanılabilecek duruma gelen TROY logolu kartlar, yurt içinde de ise 900 bine yaklaştı.

CNNTürk'te yer alan habere göre; halihazırda 15’i banka, biri de banka dışı olmak üzere 16 kurum TROY logolu banka kartı, ön ödemeli kart ve kredi kartı basabilir duruma gelirken, yıl sonuna kadar  toplam kart sayısının 1 milyonu geçmesi bekleniyor.

BKM Express, TROY gibi Türk finans sistemi için önemli projeler ile son yıllarda sık sık gündeme gelen Bankalararası Kartlar Merkezi'nin Genel Müdürü Soner Canko, kurumun önemli projelerini ve hedeflerini  Türkiye'nin önde gelen haber platformlarının ekonomi editörleri ile bir araya geldiği toplantıda açıkladı.

"Hedefimiz her cüzdanda 1 TROY logolu kart"

Canko, öncelikli hedeflerinin Türkiye'de henüz kartlar ile tanışmamış 23 milyon Türk vatandaşını TROY logolu kartlarla tanıştırmak olduğunu söyledi.

Bir buçuk yıl gibi kısa bir sürede 900 bin kart rakamına ulaştıklarını vurgulayan Canko, "Hedefimiz yüzde 100 nakitsiz ödemeler toplumuna giden bu yolda tüm bankaların TROY logolu kartlarını kullanıcılara sunması ve her cüzdanda en az bir TROY logolu kart bulunması. Yıl sonunda 30 üyemizin 30’unda da kart görmeyi hedefliyoruz. TROY’un, bankalarımızın ve toplumumuzun iş birliğiyle Türkiye’nin yükselen markası olacağına yürekten inanıyoruz. Bu gururu hepimizin." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de 188 milyon kart var, 3 yılda 210 milyonu geçecek

BKM'nin son verilerine göre, Türkiye'de yaklaşık 127 milyon banka kartı ve 61 milyon kredi kartı olmak üzere toplam 188 milyon kart bulunuyor. Ve bu rakam 3 yıl içerisinde 210 milyon civarına ulaşabilir. Böylesine devasa bir pastada yerli ödeme sistemi olarak varlığını sürdüren TROY;  Mastercard, Visa ve AMEX gibi dünyaca ünlü ödeme sistemleri ile pazarı paylaşıyor.

Kartların sağ alt köşesindeki logolar ne anlama geliyor?

Banka kartları ve kredi kartlarının sağ alt köşesinde logoları yer alan TROY, Visa, Mastercard, AMEX gibi şirketler, bankaların üretip pazarladığı kartlarda kullanılan teknolojileri geliştiriyor ve bu kartların geçerli olacağı ağı sağlıyor. Yani özetle, sağ alt köşede gördüğümüz logolar, kartın geçerli olduğu mağazalar ve POS'lar anlamında kart kullanıcılarını, teknoloji ve maliyet anlamında da bankaları ilgilendiriyor.

BKM Express hem yerli hem daha güvenli

BKM tarafından geliştirilen bir başka ürün olan ve 5 yılı geride bırakan dijital cüzdan BKM Express ise mobil ödemelerde kullanıcılara hızlı ve güvenilir ödeme olanağı sunuyor. BKM Express’in en büyük avantajı olarak ise alışverişlerde kart bilgilerinin tamamını istemiyor olması. Özetle, online alışveriş yaparken kredi kartı bilgilerinin tamamını vermekten çekiniyorsanız, BKM Express ile kartınızın ilk 6 hanesi ve son 4 hanesiyle işlem yapabiliyorsunuz. Artık güvenlik sistemleri çok gelişmiş olsa da 16 haneli kart bilgilerinizin 6 hanesinden tasarruf etmiş oluyorsunuz. Mobil cihazlarda kullanılabilen BKM Express, web sitesinden de kullanılabiliyor. Kasım 2017 itibarıyla 24 bin üye iş yerinde BKM Express kullanılabiliyor.

Kayıtdışı ile mücadelede çok önemli rol oynuyor

BKM Express projesi ile ilgili yüz yüze ödemeler için daha fazla iş birliği içine gireceklerini aktaran Canko, BKM Express ile Türkiye’yi nakitsiz toplum hedefine bir adım daha yaklaştığına vurgu yapıyor.

Hükümetin son açıkladığı Orta Vadeli Program’da da yer alan BKM’nin TROY projesi ile tüm ödemelerin kartlar ile yapılmasının ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor. Zira, Türkiye’nin nakitsiz bir topluma dönüşmesi, kayıtdışı ile mücadelede çok önemli bir yer tutuyor.