24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Yerli uçak bileti arama motoru, dünyaya açılıyor

Kocaeli'de girişimci Kodet tarafından yolcuların bilet alım sürecini online hale getirmek amacıyla yerli yazılımla 2008'de kurulan 'biletbayisi.com' ayda ortalama 7,5 milyon ziyaretçi sayısına ulaştı.

AA17 Kasım 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Yerli uçak bileti arama motoru, dünyaya açılıyor

Türk sermayesi ve yazılımı kullanarak 2008 yılında kurduğu uçak bileti arama motoru "biletbayisi.com"u aylık ortalama 7,5 milyon ziyaretçi sayısına ulaştıran girişimci Hüseyin Kodet, satın aldığı uluslararası markayla dünya pazarına açılmayı hedefliyor.

Dünyanın web alanında en prestijli ödüllerinden sayılan, sektörün Oskar'ı olarak adlandırılan 15. Altın Örümcek Web Ödülleri'nde iki kategoride "halkın favorisi" seçilen biletbayisi.com, İstanbul ve Kocaeli'de iki çağrı merkeziyle IT, server ve sunucu bakım elemanlarıyla doğrudan yaklaşık 150 kişiye istihdam sağlıyor. Şirket, hizmet alınan çözüm ortaklarıyla dolaylı olarak yaklaşık 700 kişiye iş imkanı sunuyor. 

"biletbayisi.com"un kurucusu Kodet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2008 yılında turizm ve seyahat acentası açtığını söyledi.

O yıllarda Kocaeli'de açtıkları ofiste uçak bileti sattıklarını dile getiren Kodet, sektörde "kapı yolcusu" diye tabir edilen müşteri sayısının yetersiz olması dolayısıyla bilet satışlarını yükseltmek amacıyla arayışa girdiğini kaydetti.

Kodet, kullanım alanı hızla genişleyen internet sayesinde uçak yolcularının da bu alana yönelebileceğini öngördüğünü anlatarak, "Acentamızda müşterilerin bilet alma talepleriyle ilgili gözlemler yapıyorduk. Gelen müşterilerin bilet sorduktan sonra internetten aldıklarını o zamanlar az da olsa görüyorduk. Bu işi yapabileceğimizi düşündük ve arayış içine girdik." diye konuştu.

İnternetteki potansiyeli fark ederek bilet satış süreçlerini online hale getirmeye karar verdiğini belirten Kodet, iş arkadaşlarına 2008 yılında geleceğin Türkiyesinde otobüs yolcularının çoğunun uçakla seyahat edeceğini ve bu insanlar için vakit kaybının çok önemli olacağını söylediğini belirtti.

"Yazılımın tamamını bilişim uzmanlarımız yaptı"

Dünyadaki sektörel bütün fuarlara katıldığını aktaran Kodet, "Yazılımın tamamı yerli ve milli olarak bizim Türk bilişim uzmanlarımız tarafından yapıldı. Biz bunun ilkini, öncülüğünü yaptık. Şu an yazmaya başlayanlar, yazanlar oldu. Biz bunlara rehberlik yaptığımızı düşünüyoruz." dedi. 

"Dış pazara açılmaya hazırlanıyoruz"

Kodet, "biletbayisi.com" olarak şu an Türkiye pazarında faaliyet gösterdiklerini ve bu platformun kendileri için önemli bir deneyim olduğunu vurgulayarak, "Ayda ortalama 7,5 milyon ziyaretçimiz var ve yılda 4-5 milyon yolcu biletbayisi.com'dan uçak bileti satın alıyor. Sektörde Türkiye'nin pazar payının lideri ve yazılım öncüsüyüz. Biz bu başarımızın maddi tarafından çok manevi tarafıyla da övünüyoruz. Biz yeni nesile e-ticarette örnek olduğumuz için de mutluyuz. Türkiye'de şu an başarılarımız bilinmektedir. Bunu birçok ödülle de taçlandırdık. Geçtiğimiz günlerde sektörün Oskar'ı olarak bilinen Altın Örümcek yarışmasında iki ödül aldık." ifadelerini kullandı. 

"Başaramazsınız diyenler şimdi ortaklık teklif ediyor" 

Kuruluş aşamasında görüştüğü ve "Türkler bu yazılımı yazamaz, imkansız, başaramazsınız." diyen yabancı teknoloji şirketlerinin şimdi Türkiye'de beraber iş yapma teklifinde bulunduklarını dile getiren Kodet, teklifleri değerlendirmeye aldıklarını anlattı.

Kodet, geleceğe dönük planlarına ilişkin şunları söyledi:

"Amerika'da sektörle ilgili iki büyük firmadan birisinin yıllık cirosu 8 milyar, diğerinin 3 milyar 700 milyon dolar civarında. Avrupa'daki şirketin ise yıllık 4 milyar dolar civarında cirosu var. Nasıl ki, Avrupa'daki otoriteler Türkiye'ye gelip buradaki uçak bileti pastasından ülkelerine ekonomik katkı sunmaya çalışıyorlarsa bizim gelecek hedeflerimiz de Avrupa'ya gidip onların pastasına ortak olmak. Onların diline uygun e-marketler tasarlıyoruz. Ar-Ge çalışmalarımızı yaptık, markamızı oluşturduk. İnşallah gelecek günlerde biz de Avrupa'ya, Amerika'ya, gelişmiş ülkelere online e-ticaret uçak bileti marketimizi devreye almak üzere gideceğiz."