19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Elmas: Konutta tarihi fırsat var vatandaş iyi değerlendirmeli

Gayrimenkul sektörüne başlatılan indirim ve faiz kampanyası, ev almayı düşünen vatandaş için büyük fırsat oluşturdu. Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Elmas, kampanya ile ilgili “Bu güç birliği ile de yine Türkiye kazanacak. Bu avantajların bir araya geldiği tarihi bir fırsat yaşanıyor. Vatandaşlarımız bu fırsattan çok iyi yaralanmalı” dedi.

KAAN ZENGİNLİ21 Mayıs 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Elmas: Konutta tarihi fırsat var vatandaş iyi değerlendirmeli

Hükümetin konut satışlarını artırmak ve ekonomide sıçrama yaratmak amacıyla başlattığı faiz indirimi çağrısı hem finans hem de gayrimenkul sektöründen olumlu geri dönüş aldı. Gayrimenkul sektörü, Cumhurbaşkanı ve Başbakanın çağrısına indirim ve düşük peşinat kampanyasıyla destek verdi. Türkiye’nin en gözde gayrimenkul firmalarının üyesi olduğu 3 kuruluş, 15 Mayıs’tan geçerli olmak üzere tüm peşin ve konut kredili satışlarda yüzde 20 indirim ve yüzde 5 peşinat kampanyası başlattı. Böylece ev almak isteyen biri yüzde 5 peşinat ile 120 ay vadeli kredisini 0.98 faiz oranıyla ödeyebilecek. Peşin ve banka kredili ödemelerde kampanya kapsamında yüzde 20 indirim alabilecek.  Hem Sur Yapı’yı hem de konut sektörünü konuşmak için bu hafta Patron Katı’na Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas’ı konuk ettik..

Sur Yapı bugüne kadar birçok projeye imza attı, ancak en büyük projeniz olan Antalya sizin ustalık eseriniz gibi duruyor? Ne durumda proje?

Öncelikle bu Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesi… Sur Yapı Antalya Projesi’nde 2019’da teslimi gerçekleşecek 6 bin 417 konutun yapımı hızla devam ediyor. 93 adet blokun inşası aynı anda, toplam sayısı 1.200 çalışanı bulan, farklı ekiplerce gerçekleştiriliyor. 60 binin üzerinde ön talep alan projede, satışı öne alınan diğer etapların da inşasına başlanmasıyla yıllık 5 bin kişilik istihdam ve yılda 1 milyar TL olmak üzere 8 milyar TL’lik yatırım değeri ile Antalya ekonomisine katkı katlanarak sürecek. Projenin 6 bin 417 konutluk ilk etabının teslimatları 2019 yılı içerisinde gerçekleştirilecek. 

İnşaat ne aşamada detay verir misiniz?

Proje kapsamında şu ana kadar 315 bin 866 metreküp hafriyat çıkarıldı. Kazı alanından hafriyat taşınması için yaklaşık 27 bin kamyon seferi yapıldı. Projede 23 kule vinç aynı anda çalışıyor. İnşaat sektörü uzmanlarına göre bu kadar vinç ancak 3. Havalimanı gibi mega yapılarda aynı anda kullanıldı. Bunun yanı sıra yüzlerce iş makinası da aynı anda çalışmalarına devam ediyor. 8 yılda tamamlanması öngörülen ve 8 milyar TL’lik yatırım değeri olan Sur Yapı Antalya projesi için yıllık 1 milyar TL’lik bir yatırım yapılacak. Sur Yapı’nın Antalya firmalardan aldığı hizmet sayesinde kentin ekonomisine büyük katkı sağlanacak. Kurulan yeni şehirde Antalya firmalarına pozitif ayrım yapılarak oluşacak değerin büyük bir kısmının Antalya’da kalmasına katkı sağlıyoruz. 

FAİZLER 0.98’E DÜŞTÜ

Hükümetin faiz indirim çağrısı ve başlatılan kampanya hakkında neler söylersiniz? 

Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın çağrısına gayrimenkul sektörü olarak biz de en güçlü şekilde destek vermek istedik. Türkiye’nin önde gelen gayrimenkul kuruluşları GYODER, İNDER ve KONUTDER olarak üyelerimizin desteğini alarak yüzde 20 indirim ile birlikte daha geniş kitlelere, özellikle gençlere markalı konut fırsatı sunmak için peşinatı yüzde 5’e çektik. Başta kamu bankaları olmak üzere konut kredi faizlerinin 0.98’e çekilmesi gayrimenkul sektöründe fırsat doğurdu. Kamu, finans ve gayrimenkul sektörü bir araya geldi. Birlikten güç doğacak, Türkiye kazanacak. Başta Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Maliye Bakanımız, bankalarımız ve gayrimenkul sektörüne güvenen herkese teşekkür ediyoruz. 

Gayrimenkul en zor zamanda itici güç oldu

Sektöre nasıl bir etkisi olacak?

Türkiye gayrimenkul sektörünün 3 önemli kuruluşu olarak gövdemizi taşın altına koymaktan hiçbir zaman çekinmedik. Geçmiş yıllarda olduğu gibi ekonominin lokomotifi olmaya devam edeceğiz. Son olarak 2017 yılında yüzde 8.9 büyüyen inşaat sektörü 2018’de de üretim ekonomisinin 250’den fazla koluna destek vermeye ve istihdam arttırmaya devam edecek. Tüm dünyada inşaat sektörünün önemi giderek yükselirken Türk inşaat sektörü, Çin’den sonra dünyada ikinci olduğumuz tek sektör. Türkiye, en zor zamanlardan gayrimenkul sektörünün itici gücüyle çıkmayı başardı. Geçtiğimiz yıl da hem Maliye Bakanlığımız tapu harcı ve KDV indirimine destek vermişti, hem de kamu bankalarımız konut kredilerine faiz indirimi desteği vermişti. Tüm bu desteklerle biz de gayrimenkul sektörü olarak üzerimize düşeni yerine getirmiştik ve 2017 yılını 1.410.000 konutluk tarihi rekorla kapatmıştık. Bu güç birliği ile de yine Türkiye kazanacak ve yeni bir rekorla 2018 yılını tamamlayacağız.

Ev almanın tam sırası o halde…

Yüzde 14 -15 mevduat faizlerinin olduğu bir ortamda konut kredilerinin aşağı çekilmesi, sübvanse edilerek gerçekleşiyor.  Yani bu dönemsel. Buna ilave olarak gayrimenkul firmaları geçtiğimiz yıl yaşanan maliyet artışlarını henüz fiyatlara yansıtmadı. Tüm bu avantajların bir araya geldiği tarihi bir fırsat yaşanıyor. Vatandaşlarımız bu fırsattan çok iyi yaralanmalı.