20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Ev kredilerinde KDV muafiyeti yok

Tüketiciler tarafından ticari bankalardan kullanılan konut kredilerinin KDV ve dolayısıyla da muafiyet ile herhangi bir ilgisi bulunmadığı, bankaların kullandırılan krediler dolayısıyla KDV mükellefiyet ve sorumlulukları olmadığı açıklandı.

24 Eylül 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Ev kredilerinde KDV muafiyeti yok

Gümtük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Katma Değer Vergisi Kanunu uyarınca konut satışında vergi mükellef ve sorumlularının, işlemi gerçekleştiren tüketici ile tüketiciye konutun teslimini yapan veya satışa ilişkin faturayı düzenleyen müteahhit ya da inşaat şirketi olduğu vurgulandı. KDV mükellefiyetini doğuran olayın tapu devrinin yapılması, satışa ilişkin fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi esnasında meydana geldiğine işaret edilen açıklamada, “Bakanlar Kurulu kararının yayınlandığı tarihte bin lira ve üzerinde olan konutlara ilişkin olarak 8 Eylül 2016 ile 31 Mart 2017 tarihleri arasında yapılacak olan teslimlerde yüzde 18 olan KDV oranının yüzde 8 olarak uygulanacağına ilişkin düzenleme yapıldı” denildi.

Söz konusu düzenlemenin asıl amacının ekonominin canlanmasını teşvik etmek olduğu belirtilen açıklamada, hem kredi faiz oranlarının hem de KDV oranlarının indirilmesiyle satış fiyatlarının düşmesinin tüketicilerin konut edinmeleri için yüklendikleri maliyetlerin azalması amacına hizmet edeceği kaydedildi. Bu kapsamda tüketicilerin belirtilen şartları taşımak kaydıyla sözleşme revizyonu için iadesi talep edilecek bedele ilişkin olarak, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında uyuşmazlıkların değerine göre, Tüketici Hakem Heyetlerine veya Tüketici Mahkemelerine başvurabileceği belirtildi.