18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Gayrimenkul sektöründen ‘aile kredisi’ önerisi geldi

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, konutunu finansal kiralama yöntemiyle veya sahip olduğu evi teminat göstererek alan tüketicilerin KDV’den muaf olduğunu belirterek, tüketicilerin konut kredisi kullanarak elde ettikleri daire için ödedikleri KDV’yi geri alabileceklerini söyledi.

21 Eylül 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Gayrimenkul sektöründen ‘aile kredisi’ önerisi geldi

Şahin, vatandaşların ev sahibi olabilmek için konut kredisi kullandıklarını hatırlatarak, kredi kullanıldığında 150 metrekarenin altındaki evler için çekilen tutarın yüzde 1’i, 150 metrekare ve üzeri evler için yüzde 8’i kadar KDV ödendiğini hatırlattı. 150 metrekarenin üzerindeki konutlar için yüzde 18 olan KDV oranının kısa süre önce 31 Mart 2017’ye kadar yüzde 8’e düşürüldüğünü hatırlatan Şahin, bu durumun tüketicilerde memnuniyetle karşılandığından bahsetti.

DÜZENLEMELER BİLİNMİYOR

Şahin, konutun kredi kullanılarak alınması durumunda tüketicilerin ödedikleri KDV miktarını geri alabildiklerini kaydederek “Kullanılan konut kredisi için bankalar KDV alıyor. Tüketici aldığı daireyi peşin değil de kredi ile alması durumunda tüketici lehine durumlar ortaya çıkıyor. Tüketicilerimiz bunlardan habersiz. Çekilen kredi rakamları yüksek olduğu için KDV oranı yüzde 1 bile olsa yüksek miktarda rakamlar ortaya çıkabiliyor. 150 metrekareden büyük bir daire almışsanız KDV oranı yüzde 8’e çıkıyor. Toplamda 200 bin liralık bir kredi çekseniz bunun KDV’si 16 bin liraya kadar çıkabiliyor. Bu miktarı inşaat şirketleri ya da müteahhitlere ödüyoruz. Bu durumu inşaat firmaları da bilmiyor. Eğer sizden KDV alınmışsa ve siz kredi ile almışsanız bu KDV’yi geri alabilirsiniz” dedi.

Türkiye’de insanların konut sahibi olmaları için yapılan düzenlemelerden bazılarının yeterince bilinmediğini belirten Şahin “KDV Tebliğinin 4/2 maddesi ‘fazla veya yersiz olarak hesaplanan vergi, öncelikle satıcı tarafından alıcıya iade edilecektir’ demektedir” dedi.