24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

'' Arda Turan ile bana haksızlık yapmayın ''

Milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu, 5’inci kez dünya şampiyonu oldu. Moto GP’de yarışmadığı için eleştirilen Sofuoğlu, “Arda Turan’ı da çok yıprattılar. Ona da bana da çok fazla eleştiri var ama aradaki fark, insanlar futboldan biraz anlıyor. Anlamadıkları sporla ilgili eleştiriler canımı sıkıyor” dedi.

AYGÜN ÖZİPEK22 Ekim 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
'' Arda Turan ile bana haksızlık yapmayın ''

Dünya Supersport Şampiyonası’nın İspanya’da düzenlenen 11’inci ayağını kazanan milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu, sezonun bitimine bir yarış kala şampiyonluğunu ilan etti. 5’inci kez Dünya Şampiyonu olan Sofuoğlu güzel bir sezon geçirdiğini belirterek, “İşin doğrusu iki hafta önce Fransa’da bu şampiyonluğa ulaşmak istiyorduk, çok sayıda Türk’ün önünde. Sağ olsunlar İspanya’da da bizi yalnız bırakmadılar. Hamd olsun hem birincilik hem de şampiyonluk aldık. Rabbim bu sezon bize 5’inci şampiyonluğu nasip etti. Şimdi Katar’daki yarışı da yapıp güzel şekilde kapatmak istiyoruz sezonu” dedi.

Türkiye’de motosiklet sporu yeterince takip ediliyor mu?

Yaptığımız spor futbol değil. Dolasıyısya merakla takip edilen bir spor da değiliz. Ancak motorsiklet  sporunda çok iyi durumda olduğumuzu söyleyebilirim. 2016 sezonu başlarken, nasıl geçeceğimi bilmiyorduk. Şampiyon olduk. 2 hafta önce Fransa’da yine kupayı kaldırmak istedim. Çünkü Türklerin yaşadığı bir yerdi. İspanya’da yarışı ilk 8’de bitirmek yeterli olacaktı benim için. Allah nasip etti, şampiyon olduk.

Hayalinizde bu noktalara gelmek var mıydı?

2000-2001 yıllarında 3 kardeş yarışırken hayalimiz birimizin şampiyon olmasıydı. Hayalim orada  yarışmaktı. Beşinci kez dünya şampiyonu olduk. Dünya Supersport Şampiyonası’nda yarışmak benim hayalimdi. Defalarca dünya şampiyonu olduk. Ben herkesi geçtim yarışlarda. Yarıştığım kategori gençlerle alakalı deniliyor. 32 yaşındayım. Kendine güvenen karşıma çıksın. Ne olduğunu gösteririm.

Başarı için çok çalıştığınızı biliyoruz. Peki destek aldınız mı?

Bizim yanımızda duranları  unutmamak lazım. Cumhurbaşkanımız, Spor Bakanlığı, Federasyon Başkanı ve sporsorlarım yanında olmasaydı bu kadar rahat bir şekilde dünya şampiyonluğuna gelmem mümkün değildi.

Şampiyon olduğunuz için sponsor bulmakta artık zorlanmıyorsunuz. Peki gençler ve diğer takımlar ne durumda?

Sponsorlar çok önemli. Ayakta kalmamız için onlara ihtiyacımız var. Osmanlıspor da bu sene eklendi. 32 yaşındayım artık bana değil gençlere para harcanmalı.

Sizin destek olduğunuz sporcular var mı?

Bugün yanımızda birçok markanın desteği ile yetiştirdiğimiz sporcularımız var. Sekiz tane sporcu dünya genelinde yarıştırdım. Harun Çabuk, Asrın Rodi Pak ile Furkan Eryılmaz ile aktif olarak ilgileniyorum.

“Yarıştığım kategori gençlerle alakalı deniliyor. 32 yaşındayım. Kendine güvenen karşıma çıksın.”

MOTOGP ŞAMPİYONLARINI GEÇTİM

Yıllardır merak edilen bir konuyu sormak istiyorum. Neden MotoGP değil de Supersport adına yarışıyorsunuz? SBK’ya ya da MotoGP’ye neden geçmediniz?

Yıllar önce Türkiye’den çıkarken hayalim Dünya Supersport’ta yarışmaktı çünkü Türkiye’de Supersport yarışlarına katılmıştım. Süpersport üst ya da alt kategori olduğu göstermez. Superbike ve Supersport farklı kategoriler. Bugün Superbike’ın şampiyonu benim karşıma çıktığı zaman karşımda duramayacağını net bir şekilde söyleyebilirim. Supersport motoruyla Superbike motorları farklı. Öte yandan ben Superbike kategorisini denedim. Denediğim yıl Honda takımıyla yarıştım. Honda o dönemden beri şampiyon olamadı. MotoGP ise özel yapım motorlardan oluşturduğu bir seri ve markalar çok yüksek bütçeler ayırıyorlar. MotoGP’de kendime takım bulurum. MotoGP’de yarış kazanan bir çok pilotu zaten kariyerimde daha önce geçmiştim. Kimseye kanıtlayacak bir şeyim kalmadı elhamdülillah. 32 yaşında gelince farklı bir motorsikle kullanmak ile tarih yazamam.  

Gençler sporcuların olduğu kategoride yarıştığınız için eleştiriliyorsunuz.

Kariyerimde kendim için çizdiğim bir plan, çerçeve vardı. Ama Türkiye’de bazı insanlar bazı yakıştırmalar gereğinde hissediyorlar kendilerini. Yarıştığım kategorinin gençlerle alakalı olduğuna dair şeyler söylüyorlar. Bugün Dünya Supersport’un ilk 3’üne baktığımız zaman hepsi 24-25 yaşlarında. Ben 32 yaşındayım. Bunlar kariyer açısından en verimli yaşlarındalar. Bazı insanlar bu tarz şeyleri bilmeden eleştiriliyor.

Piste hep şampiyon olmak için mi çıkıyorsunuz?

Derdim şampiyonluk değil orada İstiklal Marşı’nı çaldırmak. Benden sonrası gelecek olanlara kapı açmak. Kupaları aldık geldik bundan ötesi var mı? Birçok ülkeden sporcu gelirken Türkiye’den 5 sporcu ile gittik 3 kupa ile geldik.

Şampiyonluk hayali daha ne kadar sürecek?

Gelecek yıl da şampiyon olamasam da üzülmem. Kariyerim olarak hayallerimi gerçekleşti. 5 kez dünya şampiyon oldum.  Bayrağım dalganlandırmak amacım. Kendi takımımla da yarıştım. Harunda 300 cc’lik kategoriye çıkıyor. Takımıma ismimi vermek önemli değil. Yarış kazandırmak, bayrağımızı dalgalandırmak bizim hedefimiz.

“Motorsiklet merakla takip edilen bir spor değil ama yine de bu sporda çok iyi durumda olduğumuzu söyleyebilirim.”

KENAN SOFUOĞLU KİMDİR?

Sakarya’da motor tamircisi bir babanın oğlu olan Kenan Sofuoğlu Türkiye şampiyonasında yarışan ağabeyi Sinan’ı izleyerek hayaller kurdu. 2003 yılında kardeşinin bir yarışta ayağını kırması ile boş kalan motoruna geçti. 16 yaşında özel izin ile yarışlara katılmaya başlayan Kenan, ilk yarışında damalı bayrağı önde gören sporcu oluyor. Kısa süre içinde Türkiye’de ismini duyurmaya başladı. 2007 yılında Dünya Supersport Şampiyonası’nı kazanması ona uluslararası alanda yer kazandırdı. 2010, 2012 ve 2015 yıllarında tekrar aynı başarıyı yakalayıp Dünya Supersport Şampiyonası tarihine geçti. 2015 yılındaki son şampiyonluğu incelendiğinde 12 yarışın 9’unda podyuma çıkan tecrübeli pilot, arka arkaya 4, toplamda 5 defa damalı bayrağı ilk sırada görerek kariyerindeki 4. zaferi yaşadı. Kenan ayrıca en yakın rakibine Patrick Jacobsen’e 37 puan fark atıp, son yarış öncesinde şampiyonluğu garantiledi.

Neden daha erken bırakayım

Eleştirilere çok sert tepki verdiğiniz söyleniyor...

Beni sevenlerde açık netimdir. Bilgili  insanın eliştirmesi ayrı oturduğu yerden klavye arkasından eleştirmek ayrı.

Arda Turan da sizin gibi çok eleştiri alıyor.

İnsan yıpranıyor. Hiçbir şey bilmeden eleştirilmek kötü. Arda Turan’ı da çok yıpratırlar. Onu çok seviyor ve onunla gurur duyuyorum. İspanya’daki yarışlarımızda herkesin bana Arda’dan bahsetmesi, beni gururlandırıyor. Ona da bana da çok fazla eleştiri var ama aradaki fark, insanlar futboldan biraz anlıyor. İnsanların anlamadıkları bir sporla ilgili eleştirmeleri canımı sıkıyor.

Tepkiniz ne oluyor?

Ben profesyonel bir sporcuyum ama buraya bir şeyler çekerek geldim. Havadan inmedim. Avrupa’ya ilk çıktığımda sabah yediğim 3 euro’luk hesabını yaparak bir yerlere geldim. Bir şeyler çekerek bir yerlere gelen sporcular kolay kolay yılmaz.

Kawasaki ile yeniden sözleşme imzaladınız. Bu işbirliği daha kaç yıl gider?

Doğrusu bu yıl beklemiyordum. Bereketli sezon geçirdim. Kawasaki markası bizden çok memnun. “Yeni pilotla yatırım değil senin gibi kazanan biri ile devam etmek istiyoruz” dediler.

Hız tutkunlarına pist yaptırıyorum

Sporda ilgilendiğiniz içinde olmak istediğiniz başka branşlar da var mı?

Otomobil yarışlarına ilgim var. Otomobil federasyonunda yarışan Ayhan Can’a yardımcı olacağım. Gençler benden destek istiyor.

Motor sporları ile ilgili yakın tarihte projeleriniz nedir?

Pist yaptırıyorum. Darbe yapıldığı anda eski Düzce Valisi ile toplantı yapmıştık. İki ay dozerler olmadı. Zaman kaybettik. Geçen hafta umutlandık alt apı kazı çalışları bitti. Bu yıl geçici asfalt atacağım. Cumhurbaşkanımıza bu konuyu söyleyeceğim. Küçük bir belediyenin imkanları ile yapıyoruz. Bakanlık futbol sahası yapıyorsa motor içinde pist yapmalı. Hız tutkusu olan herkes burada olmalı. Bu pist insanlığı ve spora faydalı bir parkur olacak.Pistin genişliği 15 metre üstünde tutuyorum. İlerde şampiyonluk yarışmaları yapabiliriz.

Derdim şampiyonluk değil İstiklal Marşı’nı çaldırmak. Benden sonrası gelecek olanlara kapı açmak. Kupaları aldık geldik ötesi var mı? Türkiye’den 5 sporcu ile gittik 3 kupa ile geldik.

BAŞARI İÇİN DOĞDU

- Dünya Supersport Şampiyonası’nda mücadele ettiği 11 yılda 15 kez  yarışa katıldı.

- 38 birincilik, 25 ikincilik ve 14 üçüncülük elde ederken 77 kez podyumda yer aldı.

- Saatte 400 km hıza ulaştı.

-30 Haziran tarihinde Osmangazi Köprüsü’nde rekor denemesi yaptı ve H2R model motosikletle 400 km hıza erişti.