18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

'Karar ne olursa olsun yaşanan acılar hiçbir şekilde dinmeyecektir'

Bosna’da gerçekleştirdiği katliamlarla adını tarihe kara harflerle “Bosna Kasabı” olarak kazıyan Sırp Radovan Karaciç hakkındaki temyiz kararı bugün açıklanacak. Balkan uzmanı ve BALMED Genel Sekreteri Ömer Güzelyazıcı Lahey’de yargılanması süren Radovan Karaciç’in mahkemesini ve yaşanan süreci star.com.tr’den Yaser Emre’ye değerlendirerek, “Karar ne olursa olsun yaşanan acılar hiçbir şekilde dinmeyecektir.” dedi.

star.com.tr20 Mart 2019 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
'Karar ne olursa olsun yaşanan acılar hiçbir şekilde dinmeyecektir'
Lahey’de Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde 11 ayrı suçla yargılanan Bosna Kasabı Radovan Karaciç için bugün temyiz kararı açıklanacak. Daha önce Srebrenitsa’da işlenen soykırımdan suçlu bulunan Sırp Karaciç için bugün son sözler söylenecek.
 
İnsanlık tarihine adını kara harflerle yazdıran Karaciç hakkındaki kararı ve Bosna’da yaşanan katliamı Balkan Uzmanı ve BALMED Genel Sekreteri Ömer Güzelyazıcı ile konuştuk.
 
Star.com.tr’den Yaser Emre’ye açıklamalarda bulunan Güzelyazıcı, “Hiçbir surette Radovan Karaciç’le ilgili alınacak karar Bosna’daki ızdırabı dindirmeyecek. Muhtemelen müebbet hapis alacaktır. Ama verilecek olan cezalar kesinlikle Bosna’daki acıyı dindirmeyecektir.” İfadelerine yer verdi.
 
Bosna Kasabı Karaciç’in işbirlikçilerine dikkat çeken BALMED Genel Sekreteri Ömer Güzelyazıcı, “ Bu işle ilgili çok ciddi işbirliğinde bulunanlar var. Hala Sırbistan’da görevde bulunan insanlar var. Yunanistan’ın bu adama çok ciddi destekleri var.  Radovan Karaciç bütün dünyada güya arandığı dönemde Yunan Cumhurbaşkanı’nın yazlık konutunda misafir ediliyordu. Yunan devlet yetkilileri tarafından korunuyordu.” dedi.
 
“Bunlar idolleşmiş öne çıkmış isimler. Bu şahıslarla işbirliği yapan çok sayıda insan var ancak bunların hiçbiri maalesef herhangi bir cezaya çarptırılmadı.” diyen Güzelyazıcı, “Verilecek ceza ne surette olursa olsun Boşnak halkının acısını dindirmeyecektir. Bugün kararı açıklanacak Karaciç zaten yaşlı bir insan. Ona verilecek cezanın 10-20 yıl ya da müebbet hapis olması neticede çok büyük bir şeyi değiştirmeyecektir. Muhtemelen bir müddet sonra yaşlılığından dolayı cezaevinde ölecektir. Sözlerine yer verdi.

RADOVAN KARADZİC KİMDİR?

Karadağ sınırları içinde kalan Petnijca beldesinde 19 Haziran 1945'te doğan Radovan Karadzic, Saraybosna Üniversitesinde psikoloji eğitimi aldıktan sonra bir süre şehrin en büyük hastanesi konumundaki Kosevo'da çalıştı.
 
Bosna Hersek'te 1989'da kurulan Sırp Demokrat Partisinin (SDS) kurucularından olan Karadzic, Bosna'daki savaşın patlak vermesinden hemen önce ilan edilen Sırp Cumhuriyeti'nin (RS) de ilk başkanı oldu.
 
Savaşta Sırpların yaptığı soykırım, katliam, etnik temizlik ve tecavüz başta olmak üzere birçok suçtan sorumlu tutulan Karadzic hakkında 1995'te yakalama kararı çıkarıldı.
Uzun yıllar Dragan David Dabic kimliğiyle Sırbistan'da yaşayan Karadzic, 2008'de Belgrad'da tutuklanarak yargılanmak üzere Lahey'e götürüldü.