24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

112 ürüne GDO merceği

GDO’lu ekmek iddiası üzerine numunelerin incelendiğini belirten Bakan Çelik “İki yılda 12 binden fazla denetim yapıldı ve 112 üründe GDO bulundu. Kimsenin ekmekle oynamasına izin vermeyiz” dedi.

21 Mart 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
112 ürüne GDO merceği

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, dün basında yer alan Adana ekmekte GDO’lu soya katkısı kullanımı iddiası üzerine katkı maddesi üreten firma ile ekmek ve unlu mamuller üreten işletmelerden numuneler alındığını belirterek, “En kısa zamanda laboratuvar sonuçları belli olacak ve kamuoyumuzla paylaşılacaktır

Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Hiç kimsenin halkımızın en temel besin maddesi ekmek ile oynamasına izin vermeyiz” dedi. 2016 ve 2017 yıllarında 12 bin 286 Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO)  denetimi yapıldığını ifade eden Bakan Faruk Çelik, “Bu denetimlerde soya içeren 112 üründe GDO tespit edildi. İlgililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur. Bugün gündeme gelen haber üzerine hem katkı maddesi üreten firmadan hem de ekmek ve unlu mamuller üreten işletmelerden numuneler alınmıştır” şeklinde açıklama yaptı. 

5 İLA 12 YIL HAPİS

Türkiye’deki gıdalarda GDO kullanımının kesinlikle yasak olduğunu vurgulayan Bakan  Çelik yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Gıda arzı kadar güvenirliliği de son derece önemlidir. Bakanlık olarak 6 bin 600 personelle sürekli gıda denetimleri yapıyoruz. 2016 ve 2017 yıllarında 1 milyon 50 bine yakın gıda denetimi gerçekleştirdik. lkemizde gıdalarda GDO kullanımı kesinlikle yasaktır. Aykırı davrananlara 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası öngörülmektedir. Bu çerçevede, 2016 ve 2017 yıllarında 12 bin 286 GDO denetimi yapmış bulunuyoruz. Bu denetimlerde soya içeren 112 üründe GDO tespit edildi. Öte yandan katkılı ekmekle ilgili haberde bahsi geçen katkı maddesi üreten firmaya 8 kez gıda denetimi yapılmıştır. Bu denetimlerde her hangi bir olumsuzluk tespit edilmemiştir. Ayrıca bu firmaya, soya hammaddesi temin eden tedarikçi firmaya da GDO denetimi yapılmıştır ve bir olumsuzlukla karşılaşılmamıştır. Gündeme gelen iddialar üzerine işletmelerden numuneler alınmıştır.”