20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Sela neden okunur? 15 Temmuz’da sela neden okundu?

Sela neden okunur? 15 Temmuz darbe girişimi yıldönümü nedeniyle 15 Temmuz’da sela okundu. Diyanet İşleri Başkanlığınca 'Ezanları Susturan Darbelerden, Darbeleri Susturan Salalara' şiarıyla düzenlenen programlar çerçevesinde, hain darbe girişiminde millete ihanete karşı birlik ruhu aşılamak ve manevi bir güç sağlamak için okunan selalar, bu gece Türkiye genelinde 90 bin camide tekrar okundu. Peki, sela neden okunur?

16 Temmuz 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Sela neden okunur? 15 Temmuz’da sela neden okundu?

Sela neden okunur? 15 Temmuz hain darbe girişimin yıldönümünde, saatler gece yarısı 00:13’ü gösterdiğinde tüm Türkiye’de camilerden sela okundu. Peki, 15 Temmuz’da sela neden okundu? Sela neden okunur gibi sorulara yanıt aranmaya başlandı. Diyanet İşleri Başkanlığınca "Ezanları Susturan Darbelerden, Darbeleri  Susturan Salalara" şiarıyla düzenlenen programlar çerçevesinde, hain darbe  girişiminde millete ihanete karşı birlik ruhu aşılamak ve manevi bir güç sağlamak  için okunan selalar, bu gece Türkiye genelinde 90 bin camide tekrar okundu.

Öte yandan bu gece cami ve minarelerin ışıkları sabah namazına kadar  açık tutulacak.

SELA NEDEN OKUNUR?

Selâ, bir haberleşme yöntemidir. Selâ, mahiyeti unutulmuş çok incelikli bir gelenek. Selâ çok içlidir ve dinleyene hüzün verir. “Selâ” dinî mûsikî kavramı olarak okunan davet anlamını içerir. Okunuş şekline ve içeriğine göre mü’minlere bir ibadeti hatırlatmak veya bir olayın haberini vermek manasında da kullanılır.

Selâ birliğe çağrı ve uyanın yöntemidir. Halka saldırı girişimi üzerine de hem tepki hem haber verme amacıyla selâlar okunuyor. "Sela, Anadolu'nun kutlu nefesidir" Bu topraklar Hz. Muhammed'e saygının bir sonucunda 'cihan imparatorluğu' namı ile anılır olmuşlar. Ona gösterdikleri saygı, bizim irfanımızdan kaynaklanmış. Sadece dinin salt kuralları değil aynı zamanda kalbi birlik beraberlik boyutunu yaşayan Anadolu Müslümanları bu boyutu yüzyıllar boyunca oluşturdukları medeniyetle İslam’ın irfan boyutunu da yaşamaktadırlar.