26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

15 Temmuz’u anlamak için mutlaka okumanız gereken 10 kitap

Fetullahçı Terör Örgütü’nün 15 Temmuz’da kalkıştığı işgal girişiminin üzerinden bir yıl geçti. O geceye uzanan süreçte yaşananların arka planını birinci elden tanıklıklar, belgeler ve güçlü araştırmalar ile anlatan 10 temel kitabı sizin için derledik.

15 Temmuz 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Küresel istihbarat ve suç örgütü olarak FETÖ’nün kökleri, beslendiği kaynaklar, ekonomik gücü, medya yapılanması, siyaseti dizayn etme yöntemleri ve daha pek çok konuya ışık tutan ve mutlaka kitaplığınızda bulunması gereken birbirinden değerli onlarca eserden birkaçı şöyle: 

 1: İşgalin Yapı Taşları - Kemal Gümüş 

"Türkiye Cumhuriyeti'nin tarih sahnesinde karşılaştığı en büyük tehlike nedir?" diye sorulsa şüphesiz bunun cevabı olarak birinci sırayı "Fetulahçı Terör Örgütü"  alacaktır.  Türkiye Cumhuriyeti köklü tarihine rağmen yüzyıllık devlet geleneği içinde eşi görülmemiş bir virüse yakalandı. FETÖ, tüm anayasal kurumlara sızarak, uzun yıllar ülkenin gündemini belirleyerek milyonları illüzyonlarla manipüle etti. Sayısız siyasetçi, iş adamı, sivil toplum kurumları, gazeteci ve sanatçı dinlendi. Kumpaslarla siyaset dizayn edildi, muhalif siyasetçiler tasfiye edildi, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşları baskı altına alınarak itibarsızlaştırıldı. Beyinleri narkozlanmış ve sayıları yüzbinlerle ifade edilen; sorgulamayan, koşulsuz itaati esas alan bir zombi ordusu oluşturuldu. Daha da önemlisi bu narkozlu beyinlerle devleti iç ve dış tehditlere karşı koruyan, bir devleti devlet yapan en önemli iki caydırıcı güç istihbarat ve silahlı kuvvetler ele geçirildi. 7 Şubat 2012'de Milli Birlik ve Kardeşlik Projesinin sabote edilmesine yönelik MİT operasyonuyla başlayan, 17-25 Aralık 2013 kumpas soruşturmalarıyla devam eden ve 15 Temmuz 2016 darbe girişimiyle zirveye çıkan işgal denemelerinden sonra Fetulahçı yapılanmanın küresel bir terör örgütü olduğu tüm çıplaklığıyla gün yüzüne çıktı. 
 
Araştırmacı gazeteci Kemal Gümüş bu kitapta, siyasetten, iş dünyasına, sanattan medyaya, magazinden futbola kadar neredeyse hayatın her alanına sızan, sızamadığı yerde de elindeki insan ve para kaynaklarıyla taşeron kiralayan ve bu şekilde toplumu manipüle eden FETÖ'nün kodlarını açığa çıkarıyor. Bu kitapta, hem FETÖ'ye yönelik pek çok sorunun cevabını bulacak, hem de ilk kez somut olaylar üzerinden örgütün bilinmeyen yüzlerce eylem ve karanlık operasyonuna tanık olacaksınız.

2: Darbenin Perde Arkası: Akıncı Üssü'nün Şifreleri - Aslan Değirmenci

 

"28 Şubat darbesiyle birlikte FETÖ'cüler güçlendikçe askeri okullarda hâkimiyet sağlıyor, sınavlara bulaştırdıkları hile ile sızmalarını derinleştiriyorlardı. Belli bir süre sonra askeri liseler, askeri harp okulları ve harp akademilerinde gerçekleştirilen sınavlarda usulsüzlükler ise rutine döndürülüyordu. TSK içerisine o dönem yerleştirilen öğrencilerin çoğu 15 Temmuz'da FETÖ'cü komutan olarak sahadaydı. İşgal emrini aldıkları Pensilvanya'ya kendilerini göstermek için milletin üzerine tank sürüp, alçak uçuşlarla alçak katliamlara imza atıp, milleti kendi silahlarıyla öldürüyorlardı. Kimdi bunlar? Talimatları kimden aldılar? Akıncı Üssü'nde neler yaşandı? Katliama katılan uçakları kim, nasıl yönlendirdi? Pensilvanya'dan gelen talimatları Adil Öksüz nasıl yerine getirdi? Hangi toplantılarda hangi kararlar alındı? Kararları eyleme geçirme metotları nelerdi? Tüm bu ve buna benzer onlarca soruya cevap bulabileceğiniz bu çalışmamızda, o gece yaşananları dakika dakika okuyacaksınız." Bu kitap, menfur darbe teşebbüsüne adım adım nasıl gelindiğine, 15 Temmuz gecesi apoletli teröristlerle devlete ve ülkemizin bütünlüğüne sahip çıkan necip milletimiz arasındaki mücadeleye gerçekçi bir anlatımla ışık tutma iddiasında. 15 Temmuz gerçeğinin şifrelerini çözmek için farklı kesitlerden önemli bilgiler ve ipuçları veriyor.

3: Kod adı Bay bay - Yahya Bostan

 
Siber Savunma ve Güvenlik Daiesi Başkanlığı’na bağlı ajanlar Bastıc Servers’ta korunan Bylock’u ele geçirmek için son bir hamle daha yapacaktı. Litvanya’daki dijital kalenin en zayıf halkası tespit edilmiş. 34 yaşındaki Darius’un sevgilisi Janina ile tüm yazışmaları izlemeye alınmıştı. 17 Şubat 2016 gecesi Janına’nın e-postasından Darıus’a sevgilisinin içine virüs gizlenmiş fotoğrafları gönderildi. E-postayı açarak heyecanla fotoğraflara tıklayan genç adam şehvetle ‘’işte bu ‘’ derken, şirketin tüm izleme ekranlarının kontrolü siber ajanlarının eline geçti. Darius sevgilisinden yeni fotoğraflar beklerken Bylock verileri hızlı bir şekilde Ankara ‘ya akmaya başladı. Yenimahalle ‘deki odadan sevinç çığlıkları yükseliyordu.

4: Modern Zamanların Hasan Sabbah’ı Fetullah Gülen -  Abdulkadir Özkan

 
Bu, bir biyografi çalışması yahut anı kitabı değil. Titiz bir çalışma sonucunda, Türk cemiyet ve siyaset hayatına damgasını vurmuş gizemli bir şahsın gerçek yüzünü ortaya koyan kapsamlı bir haber dosyası aslında. Dinin ve dindarlığın yok edilmeye çalışıldığı, inanmanın, düşünmenin ve her türlü ifadenin yasaklandığı, inananların merdiven altı “tezgâhlara” mahkûm edildiği zor dönemlerde din adına ortaya çıkmış bir “vaizin” insanların saf ve temiz duygularını istismar edip tarumar etmesinin hikâyesi. Dini ve dindarı, özgürlük ve demokrasiyi, her türlü mukaddesatı “inandığı değerler” uğruna araçsallaştıran, keskin savrulmalar yaşayan, çelişkiler üzerine bir hayat inşa eden bir “örgüt liderinin” ibretlik ve acınası öyküsü aynı zamanda. Ya da başka bir deyişle bu çalışma, Radikal İslamcılık’tan Ilımlı İslam’a evrilen, son tahlilde terör örgütü liderliğine uzanan karanlık ve gizemli ilişkiler ağına sahip, modern zamanların Hasan Sabbah’ının kan donduran korku imparatorluğunun tarihçesi. Araştırmacı gazeteci Abdülkadir Özkan’ın kaleme aldığı kitap, Fetullah Gülen’in zihin dünyasını derinlemesine analiz ediyor.

5: Darbeye Geçit Yok: Abdulkadir Selvi

 
En uzun gece Gazeteci Abdulkadir Selvi’nin, 15 Temmuz 2016 gecesi darbe girişimini haber aldığı andan itibaren aklında tek bir düşünce vardı: “Ne pahasına olursa olsun, darbeye karşı çıkmak.” Selvi’nin o gece gazeteci Hande Fırat’la birlikte, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la FaceTime üzerinden görüşerek yaptıkları CNN Türk yayını, darbenin seyrini değiştirdi. Abdulkadir Selvi, 15 Temmuz’un hikâyesini yazmak için birçok isimle görüştü ve söyleşiler yaptı. Bakanlara o gece yaşananları sordu. Milletvekilleri, emniyet müdürleri ve şehit aileleriyle konuştu. Dava sürecinde hazırlanan iddianameleri ve eklerini inceledi. Dev bir yapbozun parçalarını ustalıkla bir araya getiren Darbeye Geçit Yok,  15 Temmuz’un birinci yıldönümünde, darbe girişimine direnen farklı kesimlerin olağanüstü mücadelesini anlatıyor.

6: Şeytanın Gülen Yüzü - Latif Erdoğan

 
Gülen’in kendi cemaatini kurma teşebbüsü ne zaman ve nasıl oldu? Gülen Cemaati bir proje miydi? Devlet içine ilk sızma hangi kurumda başladı? Gülen hangi kurumu havaya uçurmak için sabotaj planı yapıldı? Gülen’in siyasete bakışı, siyasetçilerle olan ilşkisi nasıldı? Gülen’in Mesihlik iddiası gerçek mi? Gülen’in cemaati için kurguladığı organizasyon yapısı nasıldı? Gülen kime rüşvet vermek istedi? Gülen’in gerçekte evlenme sebebi neydi? Gülen Türkiye’ye neden kaçak yollarla girdi? Gülen Bin Ladin Ailesi’nin nerede misafiri oldu?

7: Dün cemaat bu gün paralel devlet - Çetin Acar

 
Fethullah Gülen ve temsil ettiği hizmet hareketine ait çeşitli ünitelerde senelerce görev yapan Çetin Acar, hareketin, siyonizm adına sürdürdüğü din istismarını dile getirmesi sonucu 2009 mayıs ayı itibariyle cemaat’ten “uzaklaştırılmıştır.” Hizmet hareketi iddia edildiği gibi milli bir hareket mi, yoksa washington’a bağlı, Ankara merkezli bir üst yapı projesi mi? Yazar, bu kitapta Fethullah Gülen ve hizmet hareketini 7 şubat 2012 mit krizi ve 17 aralık 2013 sürecinde batı adına kalkışılan sivil darbe girişimini de ele alarak sorguluyor.

8: Darbenin Kayıp Saatleri: Mete Yarar

 
15 Temmuz’u tek başına bir darbe girişimi olarak mı alacağız yoksa geniş fotoğrafa mı yerleştireceğiz? Bunu hiç düşündünüz mü? Yıllardır Büyük Ortadoğu Projesi’nin tehlikelerine dikkat çekenlerin 15 Temmuz’u bir grubun basit bir darbe girişimi olarak görmesi mümkün mü? Darbe nasıl öğrenildi? Darbe ne zaman planlandı ve harekete geçildi? Darbenin bir numarası kimdi? Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı neden bilgilendirme yapmadılar? Darbeyle ilgili ihbar gelmiş olmasına rağmen önemli komutanlar neden Ankara’ya çağrılmadı ve düğünlere katıldılar? Bu kripto örgüt kendini nasıl kamufle etti? Genelkurmay’daki örümcek ağını nasıl oluşturdu? 15 Temmuz gecesi ilk olarak nereyi hedeflediler? İstanbul ve Ankara dışında gerçek anlamda neler yaşandı? Cumhurbaşkanı’nın Marmaris seyahatine yol açan kritik görüşme neydi? Darbenin kırılma anları nelerdi? Bu soruların cevaplarını arayan Mete Yarar o gecenin kayıp saatlerini bulmanız, katilin eşkâlini görebilmeniz için 15 Temmuz 14.45’e, Ankara Yenimahalle’deki Milli İstihbarat Teşkilatı’nın önüne götürüyor.

9: Hocia Darbelerin efendisi – Selim Çoraklı

 
FETÖ/PDY isimli örgütün lideri olarak tanınan Fetullah Gülen, asker değil ama “Darbelerin Efendisi” gibi davranıyor. 17 / 25 Aralık 2013 tarihindeki başarısız darbe girişimi daha soğumadan 15 Temmuz 2016 darbesini kotarmaktan çekinmedi.
 
Kendisini yıllardır “İslam âlimi” maskesi altında sakladı ama gerçeğin hiçte öyle olmadığı ortaya çıktı. MİT, “Gülen CIA’nın Orta Asya ayağı.” derken, Sibel Edmond, “CIA Gülen'i kullanıyor.” açıklamasını yapıyor. Wikileaks belgelerinde, Gülen “CIA’ya hizmet eden biri olarak belirlenirken, bunu teyit edercesine CIA, “Gülen ve hareketiyle beraber çalışıyoruz!” açıklamasını yapıyor. MİT’çi Gündeş’ten Başsavcısı Nuh Mete Yüksel’e, Aytunç Altındal’dan Necip Hablemitoğlu’na kadar onlarca kişi Gülen’in CIA ajanı olduğunu belgeleriyle ortaya koyuyor. Gülen’in yanında yıllarca kalan talebelerinden olan Latif Erdoğan,  Gülen’in CIA’ya düzenli rapor verdiğini söylerken, en yakın arkadaşı Nurettin Veren ise Gülen’in direk CIA’ya çalıştığını vurguluyor. Said Nursi’nin talebelerinden Abdulkadir Badıllı ve Abdullah Yeğin Gülen’in Yahudi’ye çalışan bir CIA ajanı olduğu üzerine açıklamalar yapıyor. Gülen’in, MİT eski müsteşarı General Fuat Doğu, MİT elemanı Yaşar Tunagür, Moonların Türkiye temsilcisi Kasım Gülek, Pentagon’da Albay Aylin Rodomisli, Özel Harp Dairesi (ÖHD) elemanları Yahudi asıllı Albay Reşat Taylan ve Üsteğmen Esat Keşafoğlu, General Cemal Tural, asker kökenli Vali Sabri Sarp, Emniyet Müdürü Resul Bey ile ilişkilerinin temelinde ne yatıyor?
 
Elinizdeki kitap FETÖ/PDY isimli örgütün lideri olduğu bilinen Gülen’in uluslar arası istihbarat ağındaki faaliyetlerini ve ilişkilerini irdeliyor.

10: Gizli Krallığın Sonu FETÖ - Hüseyin Gülerce

 
TBMM, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Polis Özel Hareket Daire Başkanlığı, stratejik kurumlar bombalandı. İnsanımızın üzerine tanklarla gidildi. Helikopterlerden ateş açıldı! Mustafa Yeşil’in 2014 yılı başında Yalova’ya kadar gelip beni ikna etmek için söylediklerini yazdım. “Bir darbe hazırlığı var, silahlı kuvvetlere dikkat” diye adeta çığlık attım yazılarımda. M. Yeşil bana şunu söylemişti: “Eğitim, diyalog, gazete, televizyon, yurtlar, dershaneler, evler hepsi kolu korumak içindir. Kol, silahlı kuvvetlerdir. Hocaefendi diyor ki, bulunduğumuz coğrafyada ayakta kalmak, Türk Silahlı Kuvvetlerine sahip olmakla mümkündür…” 15 Temmuz’un Sivil 1 Numarası? FETÖ’nün TSK İçinde 40 Yıllık Hazırlığı nasıl gerçekleşti? FETÖ’cünün rüyasına giren Demirtaş nasıl desteklendi? Gülen’e kaybettiren cemaatin içindeki derin yapı? Siyasetçilerin kasetleri nerelerde kullanıldı? Cebrail diye bir arkadaşı var mı? Cumhurbaşkanı Gül’e yazılan mektup? Erdoğan’ın 40 korumasının 25’i kimlerden? Gülen darbe hazırlığı için mi ABD’ye nasıl çağrıldı? FETÖ’de Gülen sonrasında yerine gelecek kim? Elinizde tuttuğunuz Gizli Krallığın Sonu adlı kitap; Hizmet Hareketinin içinde 30 yıldan fazla kalan ve Zaman Gazetesi’nde 23 yıl yazarlık, 4yıl Genel Müdürlük, 1 yıl Genel Yayın Yönetmenliği yapan Hüseyin Gülerce; Önceleri Hizmet Hareketi, sonraları Gülen Hareketi, sonunda da “Legal Görünümlü İllegal Yapı”nın İhanet Hareketi olarak adlandırılan bir Cemaatin varlığının, Türkiye için tehdit unsuru olduğunu anlattığı kitabında yaşadıklarını, bulunduğu konumdan, durduğu yerden ispatlarla anlatıyor.
 
Ayrıca 15 Temmuz darbe girişiminden önce piyasaya çıkan pek çok kitap da güncelliklerini koruyor. Eski Emniyet Müdürü Avcı'nın "Haliç’te Yaşayan Simonlar" kitabından sonra çıkan "Cemaat'in İflası" adlı kitapı, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi eski Başkanı Sabri Uzun'un "İN" isimli kitabı, Can Özçelik'in "Kainat İmamı Fetullah Gülen", Gazeteci Nedim Şener'in "Ergenekon Belgelerinde Fetullah Gülen" adlı kitabı, Mustafa Önsel'in "Ağacın Kurdu" isimli kitabı bunlardan sadece bir kaçı.