25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

23 Nisan tüm dünyada kutlanıyor

Sırbistan'da Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Sancak bölgesine bağlı Tutin şehrinde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle 'Balkanlarda 23 Nisan' etkinliği düzenlendi.

23 Nisan 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
23 Nisan tüm dünyada kutlanıyor

Sırbistan'da Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Sancak bölgesine bağlı Tutin şehrinde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle "Balkanlarda 23 Nisan" etkinliği düzenlendi.

GOOGLE'DAN 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI'NA ÖZEL DOODLE

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Google tarafından da kutlandı. Arama motoru devi Google, ana sayfasında logosunu 23 Nisan'a özel olarak değiştirerek bu özel günü kutladı.

Hazırlanan doodle'da bir grup çocuk, müzik ve Türk bayrağı eşliğinde yürüyor.



23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMININ ÖNEMİ

Bu bayram, TBMM'nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan 23 Nisan Millî Bayramı ve 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla, önce 1 Kasım olarak kabul edilen, sonra 1935'te 23 Nisan Millî Bayramı'yla birleştirilen Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 1927'de ilan ettiği ve ilki Atatürk'ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın kendiliğinden birleşmesiyle oluştu. 23 Nisan'ın Türkiye'de ulusal bayram olarak kabul edilmesinin nedeni, 1920'de o gün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmış olmasıdır.

Yalnızca ülkemizde değil dünyanın birçok yerinde resmi olarak kutlanan bayramımızda düzenlenen bazı etkinlikler ise farklı ülkelerin çocuklarını bir araya toplar. Ülkemizde bu tarihte düzenlenen törenlerde saygı duruşuna kalkılır ve İstiklal Marşı okunur. Bunun yanı sıra özellikle çocuklar için yarışmalar düzenlenir.



23 NİSAN'DA NE OLDU?

23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti'nin meclisi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı. Meclisin açılışının birinci yıl dönümüde de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlanmaya başlandı.

23 Nisan, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı olan Mustafa Kemal Atatürk tarafından dünya çocuklarına armağan edildi ve "Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" adı altında kutlanmaya başlandı.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl ülkemizin çeşitli yerlerinde resmi törenlerle kutlanmaktadır. Törenlerde İstiklal Marşı okunur ve saygı duruşunda bulunulur. Ayrıca 23 Nisan'a özel olarak çocuk temalı etkinlikler düzenlenir.
Bayrampaşa Belediyesi ve Sancak Eğitim Merkezi tarafından Tutin'de faaliyet gösteren Merhamet Yardım Kuruluşunun iş birliğinde düzenlenen etkinlikte bin 500 çocuğa okul araç gereçlerinden oluşan paketler dağıtıldı.

Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Tanju Bilgiç, törende yaptığı konuşmada, tüm çocukların bayramını kutladı.

Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner de 23 Nisan'ın tüm dünya çocuklarına armağan edildiğini anımsatarak "Bayrampaşa Belediyesi olarak kardeş şehir Tutin'de ilk kez böyle bir etkinlik düzenliyoruz." dedi.

Tutin Belediye Başkanı Adnan Hot, bu tür etkinliklerle iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendiğini ve şehirdeki çocukların son derece mutlu hissettiğini söyledi.
Stockholm'de bayram etkinliği yaklaşık 10 bin kişinin katılımıyla kutlandı

İsveç Türk Gençlik Federasyonu (TUF) tarafından Kungstredgarden (Kralın Bahçesi) Parkı'nda düzenlenen kutlamaya Türkiye'nin Stockholm Büyükelçisi Emre Yunt, eski İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, eşi AP Milletvekili Anna Maria Corazza Bildt ve yaklaşık 10 bin kişi katıldı.