25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

400 yıllık tarihe kapsamlı neşter

Osmanlı mimarisinin ilk ve tek 6 minareli camisi olarak İstanbul’un siluetine katkı sunan Sultanahmet Camisi, 400 yıllık tarihinin en kapsamlı restorasyonundan geçirilecek.

28 Kasım 2016 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
400 yıllık tarihe kapsamlı neşter

Topkapı Sarayı ve Ayasofya Müzesi ile Marmara ve İstanbul Boğazı’ndan geçenlerin gözlerini alamadığı Sultanahmet Camisi, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon kapsamına alındı. Osmanlı mimarisinin ilk ve tek 6 minareli camisi olan, çinileri dolayısıyla yabancı turistlerin ‘Mavi Cami/Blue Mosque’ diye tanımladıkları Sultanahmet Camisi, 400 yıllık tarihinin en kapsamlı restorasyonundan geçilerek, hatalı onarımlardan kurtarılacak.

İBADETE AÇIK OLACAK

Her gün yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan Sultanahmet Camisi’nde başlayacak olan restorasyon için çalışmaların 3,5 yıldır devam ettiğini anlatan Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, ihale sürecinin tamamlanması ve kışın atlatılmasının ardından bahar aylarında çalışmaların başlayacağını söyledi. Sultanahmet Camisi’nin zemininde yer altı sularından kaynaklı sıkıntı bulunduğunu da belirten Ertem, “Bunu gidermek için kapsamlı bir çalışma yapacağız. Minareleri elden geçireceğiz. Çalınan çinilerin yerine orijinaline uygun, birebir aynısını yaparak onaracağız. Çalışmalar sırasında cami hem ibadete hem de ziyarete açık olacak” ifadelerini kulandı.