26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

ABD öncülüğündeki Koalisyon Heccin'de 17 sivili öldürdü

ABD öncülüğündeki Koalisyon'un hava saldırısı sonucu Deyr ez Zor'un doğusundaki Heccin kasabasında 17 sivil hayatını kaybetti.

star.com.tr16 Aralık 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
ABD öncülüğündeki Koalisyon Heccin'de 17 sivili  öldürdü
Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre ABD öncülüğündeki Koalisyon uçakları Deyr ez Zor'un doğusundaki Heccin kasabasının güney doğusunda bulunan bir köyü hedef aldı.  Yapılan hava saldırısı sonucu 17 sivil hayatını kaybetti 2 sivil yaralandı.
 
Katil Esed ve işbirlikçisi Rusya'nın kendisine muhalif olan sivillerin üzerine attığı kimyasal bombalardan sonra bu sefer de ABD öncülüğündeki koalisyon sözde terör örgütü DEAŞ'ı bitirme bahanesi ile sivillere beyaz fosfor attı.
 
SİVİL KAYIPLAR KOALİSYON TEHDİDİ ALTINDA
 
Dün vurulan cami koalisyonun vurduğu ilk sivil yapı değil. Koalisyon, geçen hafta da Heccin ilçesinde bir hastaneyi vurmuştu.
 
Ayrıca ABD öncülüğündeki koalisyon, ekim ayında Deyrizor ilinde birçok camiyi hedef aldı ve saldırılarda onlarca sivil hayatını kaybetti.
 
Yerel kaynaklar koalisyonun 22 Ekim'de Heccin ilçesinde vurduğu Zeviye Camisi'nde 7 sivilin hayatını kaybettiğini belirtmişti.
 
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Albay Rob Manning caminin hedef alındığını açıklamıştı ancak sivil kayıplarına ilişkin herhangi bir bilgi vermemişti.
 
Kaynaklar, koalisyon güçlerinin ayrıca, terör örgütü DEAŞ ve YPG/PKK'nın çatıştığı Heccin'de 21 Ekim'de de bir Kur'an kursuna hava saldırısında bulunduğunu, burada 6 sivilin öldüğünü belirtmişti.
 
Terör örgütü DEAŞ karşıtı koalisyon uçaklarının 19 Ekim'de ise cuma namazı sırasında Osman bin Affan Camisi'ne düzenlediği saldırıda 16 sivil hayatını kaybetmişti.
 
Aynı beldede bir önceki gün de Ammar Bin Yaser Camisi'ne yapılan saldırıda 2'si çocuk 30 sivil ölmüştü.
 
Koalisyon cami saldırılarında terör örgütü DEAŞ'ı hedef aldığını savunuyor.
 
RUSYA VE ESED'DEN KİMYASAL SALDIRI
 
Halep merkezdeki Halidiye ve Şara Nil mahalleleri 25 Kasım günü kimyasal silahla vuruldu. Suriye Geçici Hükümeti Hükümet yetkilileri, Esed'in Halep'te kalan az sayıdaki Sünniyi de buradan çıkarmak için sözkonusu kimyasal saldırıyı gerçekleştirdiğini dile getirdi. 
 
Rejim saldırılarının sürdüğünü bildiren muhalifler, Refa, Cercenaz, Latamnia, Morek, Babuleyn, Ümmü Celal, Han Şeyhun ve Sukeyk başta olmak üzere birçok beldenin havan topu ve füzelerle vurulduğu bilgisini verdi. 
 
Türkiye ve Rusya'nın 2018 yılı eylül ayında Soçi'de mutabık kaldığı çatışmasızlık anlaşmasına rağmen İdlib hattında muhalif yerleşim birimlerine atılan rejim füzeleriyle 28 sivil hayatını kaybetti, 43 kişi de yaralandı. Şu ana kadar atılan füze sayısı ise 130'u aştı.
 
Suriye'nin batısındaki kente bağlı Han Şeyhun kasabasına rejim veya Rus uçakları kimyasal bombalar attı. Hayatını kaybeden 100'den fazla sivil arasında çok sayıda çocuk da var. Saldırıdan etkilenen 500'den fazla kasaba sakini boğulma tehlikesi geçirdi ya da nefes almakta zorlandı. Bazı kurbanların ağızlarından köpük geldi.
 
Hatay'daki Cilvegözü Sınır Kapısı'nda çok sayıda ambulans, İdlib'den getirilen yaralıları bekliyor. Özel kıyafet giymiş sağlık ekipleri, yaralıları kontrol ettikten sonra girişlerine izin veriyor. Reyhanlı Devlet Hastanesi'ne getirilen yaralılardan biri yaşamını yitirdi.