23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

AB'den Suriye rejimi ve Rusya'ya kınama

AB, Halep'te sivilleri ve altyapıyı hedef alan saldırıları kınadı ve savaş suçu oldupunu bildirdi

AA17 Ekim 2016 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
AB'den Suriye rejimi ve Rusya'ya kınama

Avrupa Birliği'nden (AB), Suriye rejimi ile müttefiki Rusya'nın Halep'te ayrım gözetmeyen, kasten sivilleri ve altyapıyı hedef alan saldırıları kınanarak, bunların savaş suçu olabileceği bildirildi.

AB Dış İlişkiler Konseyi toplantısının ardından Suriye konusunda bir bildiri yayımlandı. AB'nin Suriye'de kötüleşen durum karşısında dehşete düştüğü belirtilen bildiride, Halep'te artan şiddetin, binlerce sakinin tarifsiz ve kabul edilmez bir şekilde acı çekmesine neden olduğu vurgulandı.

Bildiride, rejim, müttefikleri ve özellikle de Rusya'nın taaruzlarının başından beri, Halep'in doğusuna yönelik hava saldırılarının büyüklüğü ve yoğunluğunun açıkça orantısız olduğu ve kasten hastaneleri, sağlık personelini, okulları ve temel altyapıyı hedef aldığı belirtilerek, bunların yanı sıra, varil bombaları, misket bombaları, kimyasal silahların, çatışmaların yıkıcı bir şekilde artmasına ve aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda sivilin ölmesine neden olduğunu ve savaş suçu anlamına gelebileceği kaydedildi.

SURİYE REJİMİ VE RUSYA'YA KINAMA 

Suriye halkının korunmasında öncelikli sorumluğun rejimde olduğu belirtilen bildiride, "AB bu nedenle, rejim ve müttefikleri tarafından sivil nüfusa, insani yardım ve sağlık personeline, sivil ve insani altyapıya dönük aşırı ve orantısız saldırıları kınıyor, (Suriye rejimi ve müttefiklerine) ayrım gözetmeyen hava saldırılarını durdurması çağrısı yapıyor." ifadelerine yer verildi.

"HALEP ÜZERİNDEKİ ASKERİ UÇUŞLAR ACİLEN DURDURULSUN"

Halep üzerindeki askeri uçuşlara acilen son verilmesinin istenildiği bildiride, ayrıca derhal çatışmaların durdurulması, ablukaların kaldırılması, ülke çapında insani yardımlara erişimin sağlanması çağrısı da yapıldı. Bu adımların Halep ve diğer bölgelerdeki halkı korumak ile rejim ve muhalefet arasında görüşmelerin devam etmesi için gerekli adımlar olduğu kaydedilen bildiride, "Bu çerçevede, bölgesel aktörlerin bilhassa da komşu ülkelerin özel bir sorumluğu var." ifadeleri kullanıldı.

Bildiride, Suriye'nin Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanması gerektiği ifade edilerek, BM'den bu çerçevede adım atması istendi. Bildiride ayrıca, AB'nin Suriye ve rejimi destekleyen kişi ve şirketlere daha hızlıca daha fazla yaptırım kararı alacağı da açıklandı. Ancak bildiride, Suriye'deki saldırıları nedeniyle Rusya'ya dönük olası bir yaptırımdan bahsedilmedi.

Oysa ABD ve İngiltere'nin Dışişleri Bakanları, dün yaptıkları açıklamada Rusya hükümetine Halep'e hava saldırılarını sürdürmesi halinde "yeni ekonomik yaptırımlar uygulayacakları" uyarısında bulunmuştu.