24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

ABD'nin vurduğu Şayrat Hava Üssü nerede? özelliği nedir

ABD, Suriye rejimine ait Şayrat Hava Üssünü 59 Tomahawk füzesiyle vurdu. Trump'ın talimatıyla vurulan Şayrat Hava Üssünün Esed rejimi için kritik bir saldırı merkezi olduğu biliniyor. ABD gemilerinden ateşlenen Tomahawk füzeleri, kimyasal saldırıyı yaptığı bildirilen Suriye Hava Kuvvetleri’ne ait Şayrat Hava Üssü’nü vurdu. Ülkenin güneyinde yer alan ve Şayrat kenti yakınlarındaki üste, üç filo görev yapıyor. Şayrat Hava Üssü nerede?

10 Nisan 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:

ABD, Trump'ın talimatıyla Suriye rejimine ait Şayrat Hava Üssünü 59 Tomahawk füzesiyle vurdu. Şayrat Hava Üssünün Esed rejimi için kritik bir saldırı merkezi olduğu biliniyor. Humus'taki üssün, Suriye'deki en aktif ve en büyük hava üslerinden biri olduğu, en çok uçuşun gerçekleştiği üssün Şayrat olduğu biliniyor. Üste, Mig-25, Mig-23, Mig-29, Su-22 ve Su-25 savaş ve bombardıman uçaklarının bulunduğu kaydediliyor. Aynı zamanda üste Rusya'ya ait K52 ve Mi-27 helikopterlerin de görüldüğü söyleniyor. 40 korumalı hangar bulunan üste, 2 pist bulunuyor. Şayrat Hava Üssü'nde SAM 6 Karadan-Havaya füzeler de bulunduğu bildiriliyor. Askeri üsde sadece Esed'in değil Putin'in de askerleri bulunuyordu.

 

Ülkenin güneyinde yer alan ve Şayrat kenti yakınlarındaki üste, üç filo görev yapıyor. Üsteki uçaklar arasında bir filo Mig-23 ile iki filo Su-22 gibi hava-yer görevlerinde kullanılan uçaklar bulunuyor. İki piste sahip üste toplam 30 uçak bulunuyor. Ancak askeri uzmanlar, bu uçakların en fazla 10’unun uçabildiğine dikkati çekiyor. ABD, üste bulunan füzelerle, uçaklar, hangarlar, yakıt ve lojistik destek depoları, güçlendirilmiş uçak sığınakları, mühimmat depoları, hava savunma sistemleri ve radarları vurdu.

 

Şayrat Hava Üssü, Tomahawk Land füzeleriyle vuruldu. Bu füzeler USS Porter ve USS Ross Destroyerlerinden fırlatıldı. Şayrat Hava üssü 2013 öncesinde Esed rejimi tarafından kimyasal silah deposu olarak kullanıldı.

 

İLK İDDİA

ABD'nin Suriye'nin Şayrat Hava Üssüne saldırı gerçekleştirmeden önce, Suriye ve İranlı üst düzey yetkililerin ülkeden kaçırıldığı, üste bulunan uçakların çoğunluğunun ise buradan çıkarıldığı öne sürüldü.

 

NEDEN TOMAHAWK KULLANILDI?

ABD son derece teknolojik olan Tomahawk füzelerini daha önce de kullanmıştı. Ancak Suriye'de DEAŞ'a yönelik operasyonlarda savaş uçaklarını kullanan ABD, bu kez Akdeniz'de bulunan savaş gemisinden gönderdiği Tomahawk füzelerini tercih etti. ABD'nin bu tercihinin sebebi ise Rusya'nın S-400 uçaksavarlarına hedef olmamak.

 

Öte yandan ABD Ordusu yetkilisi, olası bir hava saldırısında savaş pilotlarının hayatını kaybedebileceğini ve bunun da Trump alehine kullanabileceğini söyleyerek Tomahawk füzelerine başvurduklarını söyledi.

 

TOMAHAWK TEKNİK ÖZELLİKLERİ NELER?

 

'Kızılderili baltası' anlamına gelen Tomahawk, gemi ve denizaltılardan atılıyor. Nükleer başlık tayışabiliyor. Fiyatı 500 bin dolardan, 1.4 milyon dolara kadar yükselebiliyor. Uzunluğu: 5.5-6.25 metre, ağırlığı 1315-1587 kilo, çapı 51.81 cm, menzili 2500 km.

 

Tomahawk füzesi, 450 kilo patlayıcı taşıyabiliyor ve saatte 880 km hıza ulaşıyor.

 

Akıllı füze olarak adlandırlan Tomahawk füzeleri, alçak irtifadan yeryüzüne paralel hareket ediyor, engellerin çevresinden dolanıyor ve radara yakalanmıyor.

 

Sığınaklar, radarlar, komuta merkezleri saldırılarında kullanılıyor.

 

Tomahawk füzesi askeri literatürde “BGM – 109 Tomahawk Land Attack Cruise Missile – TLAM” olarak biliniyor.

 

Denizden karaya, denizaltıdan karaya, karadan karaya, denizden denize ateşlenebilmektedir. Öte yandan denizden denize kullanılan modeli farklı türde bir radar güdüm sistemi kullanmaktadır. Havadan karaya atılan AGM-86/CALM seyir füzesi ile diğer türler arasında büyük benzerlikler bulunmaktadır.Üç kademeli güdüm sistemi kullanan Tomahawk seyir füzeleri, erken aşamada belirli bir bölgeye ataletsel seyrüsefer güdümü (İng. Inertial Navigation) ile yaklaşmaktadır. Özellikle denizden ya da çöl gibi belirsiz ya da değişken coğrafi alanlardan gerçekleştirilen atışlarda çok önemlidir.

 

Ara aşamada yeryüzü referanslı güdüm (İng. Terrain Contour Matching – TERCOM) ile üzerinden geçtiği bölgedeki coğrafi yüksekliği belleğindeki ile karşılaştırarak seyreder. Son aşamada ulaştığı noktadaki hedef görüntüsünü hafızasındaki sayısal resimler ile karşılaştırarak hedefi bulur. (İng. Digital Scene Matching Correlator – DSMAC)Yeni nesil BLOK III füzelere Küresel Konumlandırma Sistemi (İng. Global Positioning System – GPS) ile yönelme yeteneği de kazandırılmıştır. Fırlatma motoru ile bilikte kütlesi 1440 kg’dır. Fırlatma motoru hariç 1190 kg’dır. Menzili 600 deniz mili (1100 km)dir. Ortalama uçuş hızı saatte 880 km’dir.

 

1000 libre (450 kg) ağırlığında çeşitli tipte harp başlıkları kullanılmaktadır.

 

Delici/nüfuz edici (Bullpup) – C tipi füzelerde Bombacıklı – D tipi füzelerde 200 kt gücünde W-80 nükleer başlık – A tipi füzelerde WDU-36 harp başlığı kullanılıyor. Bugüne kadar yapılan üretimlerin ortalaması ele alındığında birim maliyeti 1.4 milyon dolardır. Son dönemlerde geliştirilmekte olan Taktik Tomahawk füzesinin 500 bin dolara mal olacağı açıklanmıştır.