23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Akın Öztürk kimdir? Akın Öztürk son dakika kaç yıl ceza aldı?

‘Akın Öztürk kimdir? Akın Öztürk kaç yıl ve ceza aldı?’ sorularına vatandaşlar yanıt aramaya başladı. FETÖ’nün en üst düzey isimlerinden Akın Öztürk’le ilgili son dakika gelişmeleri gelmeye devam ediyor. 15 Temmuz darbe girişiminin başında yer alan Akın Öztürk Eski Hava Kuvvetleri Komutanı FETÖ’cü Akın Öztürk’ün de yargılandığı Genelkurmay çatı davasında bugün karar açıklandı. FETÖ’cü eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk 141 kez ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırıldı. Peki Türkiye'yi kana bulamaya niyet eden FETÖ darbe girişiminin başındaki Akın Öztürk kimdir ve aslen nerelidir? Akın Öztürk, 21 Şubat 1952'de doğumlu. Akın Öztürk aslen Gümüşhaneli. Bu ile bağlı Çamlıköy'de dünya agelmiş. İlk, orta ve lise öğrenimini Erzincan'da tamamlayan Akın Öztürk, 1970 yılında Hava Harp Okulu'na girdi. Türkiye'yi kana bulamaya niyet eden FETÖ darbe girişiminin başındaki Akın Öztürk kimdir ve aslen nerelidir? İşte o ayrıntıları…

20 Haziran 2019 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Akın Öztürk kimdir? Akın Öztürk son dakika kaç yıl ceza aldı?

Darbe girişiminde bulunan FETÖ’nün en üst düzey isimlerinden Akın Öztürk’le ilgili son dakika gelişmeleri gelmeye devam ediyor. 15 Temmuz darbe girişiminin başında yer alan Akın Öztürk Eski Hava Kuvvetleri Komutanı FETÖ’cü Akın Öztürk’ün de yargılandığı Genelkurmay çatı davasında bugün karar açıklandı. FETÖ’cü Akın Öztürk’ün aldığı ceza kesinleşti. 15 Temmuz darbe girişiminin başındaki isim olan FETÖ’cü Akın Öztürk’le ilgili savcı, eski orgeneral Akın Öztürk'ün de aralarında bulunduğu bazı sözde "yurtta sulh konseyi" üyeleri hakkında, 252 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etmişti. Peki, Akın Öztürk kimdir? Akın Öztürk kaç yıl ve ceza aldı? İşte Genelkurmay çatı davasıyla ilgili son dakika gelişmeleri…

AKIN ÖZTÜRK KİMDİR NERELİ?

Akın Öztürk, 21 Şubat 1952'de doğumlu. Akın Öztürk aslen Gümüşhaneli. Bu ile bağlı Çamlıköy'de dünya agelmiş. İlk, orta ve lise öğrenimini Erzincan'da tamamlayan Akın Öztürk, 1970 yılında Hava Harp Okulu'na girdi. 

15-16 Temmuz gecesi Akıncı Üssü'nde darbenin başarılı olması için çalışan Öztürk, girişimin bastırılmaya başladığı saatlerde rehin tutulan kuvvet komutanlarının odalarına giderek, "darbecilerle müzakere yaptığı ve bu işten vazgeçmelerini sağladığı" yalanını söyledi.
 
O dönem Akıncı Üssü Uçaksavar Tabur Komutanı Albay İbrahim Galin'in şu ifadesi, Öztürk'ün, kalkışma başarısız olunca nasıl rol yaptığını gösterdi:
 
"İçeride elleri ve ayakları kelepçelenmiş üst rütbeli askerler vardı. Bunları makasla kesip kurtardık. Bu sırada orada bulunan ancak derdest edilmediği her halinden belli olan Akın Öztürk bana doğru yönelip, 'Beni de kurtardın Galin' diyerek sarılmak istedi. Ben Akın Öztürk'ün durumunu derdest edilenlerden farklı değerlendirdiğim için sarılma isteğini elimle iterek reddettim. Aralarında Akın Öztürk'ün de yer aldığı grup, kendilerini Yuva-4 misafirhanesine götürmemi istediler. Orada yaklaşık 10 generali ve üst rütbeli kişiyi kurtardıktan sonra Akın Öztürk, 'Diğer 6 kişi nerede' diye sordu. Bu sözünden de Öztürk'ün aslında orada kaç kişi olduğunu önceden bildiğini fark ettim."
 
Öztürk, 16 Temmuz sabahı, kendisini derdest edilmiş gibi göstererek helikopterle Hava Kuvvetleri Komutanlığına gitti.
 
Tanık ve müşteki beyanları üzerine 18 Temmuz 2016'da gözaltına alınan Öztürk, ilk ifadesinde Akıncı Üssü'ne torunlarını görmeye gittiğini, gece boyunca damadını hiç görmediğini iddia etti.
 
Darbeci askerleri vazgeçirmek için görevlendirildiğini ileri süren Öztürk, beyanlarını yalanlayan kamera görüntüleri ve tanık beyanları bulunmasına karşın mahkemede inkardan vazgeçmedi.
 
Darbe girişimi sırasında gözaltına alınan, ancak daha sonra delillerin incelenmesi sonucu darbecilere karşı mücadele ettiği anlaşılan emekli Tümgeneral Cevat Yazgılı, mahkemede tanık olarak verdiği ifadede, "Gözaltına alındığımızda başımızda polisler olduğu için Akın Öztürk ile sohbet etme imkanı bulamadım. Akın Öztürk bir ara benim de duyabileceğim bir şekilde kendi kendine 'İsrail bizi sattı' dedi. Bu sözü duyduğumda darbe girişiminde dış güçlerin parmağı olduğunu düşündüm." diye konuştu.
 
1996-1998 arasında İsrail Tel-Aviv'deki Türk konsolosluğunda askeri ataşe olarak görev yapan Öztürk'ün, gözaltındayken çevresindekilere söylediği sözler darbe girişiminin dış bağlantılarını göz önüne serdi.