19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Aksa'ya akın

İşgalci İsrail güçlerinin direniş sonrası geri adım atıp Mescid-i Aksa önündeki dedektör ve korkulukları kaldırması sonrası Filistinli onbinlerce Müslüman ikindi namazı için dün Harem-i Şerif’e girdi. Hezimeti kaldıramayan İsrail içeride de Filistinlilere müdahale etti.

28 Temmuz 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Aksa'ya akın

Kudüs’te işgalci konumda bulunan İsrail güçlerinin Mescid-i Aksa ablukasını direnişle kıran Filistinli Müslümanlar, alimlerin çağrısıyla birlikte olayların başladığı 14 Temmuz’dan bu yana ilk defa dün ikindi vaktinde Harem-i Şerif’e girdiler. Önceki akşam İsrail Güvenlik Kabinesi’nin geri adım atıp mukaddes mekanın kapısındaki dedektörlerin ardından demir korkulukları da kaldırmasıyla birlikte, Filistinliler yoğun bir sevinç yaşadı. Bu zaferi tekbirler ve marşlarla kutlayan Müslümanlar, dün de topluca Mescid-i Aksa’da namaz kıldılar.

MÜCADELE BOŞA GİTMEDİ

Harem-i Şerif’e giren Müslümanlar’dan Nehle İbrahim, “Kudüslülerin fedakârlıkları, yorgunlukları boşa gitmedi” dedi. Abdurrahman Nitşe de “Biz Mescid-i Aksa’nın gönüllü muhafızlarının sayısının bu kadar olmasına şaşırdık” ifadelerini kullandı. Kutlamalara rağmen kuşkuları olduğunu ifade eden İlham Halil adlı kadın ise “İsrail’in şehrimize ve mescidimize karşı yeni gizli planları vardır” sözleriyle endişesini dile getirdi.

‘İSRAİL ZAYIFLADI’

Aksa zaferine ilişkin Filistinli siyasilerden de açıklama geldi. Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniyye halkın azminin işgalcilerden ve baskıcı yöntemlerinden güçlü olduğunu belirtirken, FHKC Siyasi Büro üyesi Meryem Ebu Dakka da mücadelenin Filistin özgürleşinceye kadar devam etmesi gerektiğini ifade etti. Direniş karşısında beyaz bayrak çeken Tel Aviv yönetiminden ise yenilgi itirafı geldi. Milli Eğitim Bakanı Naftali Bennett hükümetin geri adım atmasını ‘zayıflık’ olarak nitelendirdi.

HENÜZ BİR ŞEY BİTMEDİ

Öte yandan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da İsrail’in Aksa’ya yönelik son uygulamalarına tepki olarak açıkladıkları ‘ilişkileri askıya alma’ kararının halen geçerli olduğunu belirtti. Abbas, “Geleceğe yönelik bakışımızla ilgili çalışmalarımızı, Kudüs’te yaşananları dikkate alarak yapacağız. Yani henüz her şey bitmedi” ifadelerini kullandı.

İsrail hezimeti kaldıramadı

İşgalci İsrail güçleri, Mescid-i Aksa ablukasını direnişle kıran Filistinliler’in kutlamalarına saldırdı. Aksa’nın girişindeki güvenlik önlemlerini kaldırarak teslim bayrağını çeken İsrail, hem Hutta Kapısı’nda hem de Harem-i Şerif’e giren Müslümanlara ses bombasıyla müdahale etti. Yenilgiyi hazmedemeyen Tel Aviv’e bağlı polislerin, ibadet için bölgede bulunanlara yönelik saldırısında 56 kişinin yaralandığı bildirildi.