25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Antibiyotik çocuklarda astımı tetikliyor

Gereksiz antibiyotik kullanımı çocuk sağlığını olumsuz etkiliyor. Uzmanlar özellikle doğumdan sonra kullanılan antibiyotiklerin astım ve alerjik hastalıkları artırdığına dikkat çekti.

25 Eylül 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Antibiyotik çocuklarda astımı tetikliyor

Astım ve alerjik hastalıkların gelişmesinde genetik faktörler kadar gereksiz kullanılan antibiyotikler de etkili. Faydalı mikropları da öldüren antibiyotikler, gereksiz kullanıldığında bağışıklık sistemini zayıflatıyor ve astım ve alerjik hastalıklara davetiye çıkarıyor. Çocuk alerjisi ve çocuk göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay “Çocuğun bağışıklık sistemi gelişirken mikroplarla karşılaştığında hemen antibiyotik kullanmaya başlanması alerjik hastalıkları arttırır.Çünkü bağışıklık sistemi zayıflayınca alerji artar, alerji artınca bağışıklık sistemi zayıflar. Gribal enfeksiyonlar, virüsler nedeniyle geliştiği için antibiyotikler yarar sağlamaz. Özellikle 2 haftayı geçmeyen ve ateşsiz olan öksürük durumlarında antibiyotik kullanımına gerek yoktur. 

ALERJİYE AŞI EKİSİ

Hem anne hem de babada alerjik hastalık varsa, çocukta alerjik astım gelişme riskinin yüzde 50-80 arasında olduğunu söyleyen Akçay, “Genetik faktörlerin yanı sıra özellikle obezitenin astım gelişmesine katkısı büyük. Alerjik hastalıklarda aşı tedavisi çok etkilidir. Aşı tedavisi ilaç gereksinimini azaltır veya ortadan kaldırır. yeni alerjilerin gelişmesini önler ve hayat kalitesini artırmaktadır” diye konuştu.