Atlasglobal’le Şehir Rehberi

Cluj’u keşfedin!

Botanik bahçeleri, müzeleri, parkları ile gotik mimarinin en güzel örneklerine ev sahipliği yapan Romanya’nın ikinci büyük şehri Cluj, kâşif ruhlu gezginleri bekliyor. İşte, klasik bir Doğu Avrupa şehri olan Cluj’u ziyaret etmek isteyenler için hazırladığımız şehir rehberi…

Selin Erdoğan
Cluj: Bir kültür ve tarih şehri

Cluj, adını 12. yüzyılda kenti çevreleyen Castrum Clus’tan alıyor. Osmanlı döneminde Koloşvar diye adlandırdığımız, Macar ve Romen kültürünün izlerini taşıyan Cluj, ülkenin en önemli kültür şehri; çok sayıda üniversiteye ev sahipliği yapması nedeniyle de Romanya’nın öğrenci şehri olarak anılıyor… Şehir, etkileyici bir iç mimariye sahip olan St. Michael Kilisesi etrafına kurulmuş. Romanya’daki gotik mimarinin en güzel örneklerinden biri olan kilise, 1350-1487 yılları arasında inşa edilmiş ve şehrin en eski tarihi yapıtı. Alman ve Rönesans motiflerini barındıran kilisenin önünde Matthias I. olarak da bilinen Hırvatistan ve Macaristan kralı Matthias Corvinus’un heykeli de yer alıyor.

Gezilecek yerler

Banffy Sarayı: 18. yüzyıl barok mimarisini yansıtan Banffy Sarayı da şehrin diğer göz alıcı tarihi mekânlarından biri. 1774-1775 yılları arasında inşa edilmiş saray, Ulusal Sanat Müzesi’ni de bünyesinde bulunduruyor. Pek çok koleksiyona ev sahipliği yapan müze, Nicolae Grigorescu, Theodor Aman ve Theodor Pallady gibi ülkenin en önemli sanatçılarının resimlerini, heykelleri ve şehri tanıyabileceğiniz tarihi eserleri inceleme fırsatı sunuyor.

St. Michael Kilisesi: Şehir, etkileyici bir iç mimariye sahip olan St. Michael Kilisesi etrafına kurulmuş. Romanya’daki gotik mimarinin en güzel örneklerinden biri olan kilise, 1350-1487 yılları arasında inşa edilmiş ve şehrin en eski tarihi yapıtı. Alman ve Rönesans motiflerini barındıran kilisenin önünde Matthias I. olarak da bilinen Hırvatistan ve Macaristan kralı Matthias Corvinus’un heykeli de yer alıyor.

Eczane Müzesi: Şehirde çok sayıda müze bulunuyor bunlardan biri de Eczane Müzesi. Burada, 18. ve 19. yüzyıla ait ilaç şişeleri, 200 yıllık reçeteler ve tıbbi aletleri inceleyebilirsiniz

Alexandru Borza Botanik Bahçesi ve parklar: Cluj, parklarıyla da doğa severleri çağıran bir şehir. Birçok park içinde 1920 yılında Profesör Alexandru Borza tarafından kurulan Alexandru Borza Botanik Bahçesi, mutlaka ziyaret etmeniz gereken noktalardan biri. Afrika, Uzak Doğu, Orta ve Kuzey Amerika’dan getirilen 10 bin bitki türünü ihtiva ediyor. 140 bin metre karelik bir alan üzerine kurulan bahçede, Amazon nilüferi, palmiye ağaçları, Akdeniz ve Avustralya bitkileri, orkideler ve birbirinden güzel botanik türlerini keşfedebilirsiniz. Huzurlu ve doğayla iç içe keyifli vakit geçirmek isterseniz Central Park da reddedilemeyecek bir alternatif sunuyor. İçinde gölün de yer aldığı parkta, 1956 Macar İsyanı, 1989 Devrimi, Georgu Cosbuc, Liviu Rebreanu anısına çeşitli heykelleri ve anıtları da görebilirsiniz. Belvedere tepesinde bulunan Citadell Park’ta ise şehrin muhteşem panoramik manzarasını görebilirsiniz.

Terzi Kulesi: Şehrin güneydoğusunu korumak için yapılan Terzi Kulesi de mutlaka görmeniz gereken yapılardan. Kulenin, 15. yüzyılda inşa edildiği düşünülüyor. O dönemde kuleleri korumak için belli meslek grupları görevlendirilirmiş. Bu kule, terziler tarafından korunduğu için Terzi Kulesi adı verilmiş. Fakat günümüze kadar sadece 3 kule ulaşabilmiş.

Transilvanya Tarihi Müzesi Romanya’nın en önemli etnografik müzesi olan Transilvanya Tarihi Müzesi’ni de Paleolitik dönemden günümüze Transilvanya bölgesinin tarihini yakından keşfetmek için ziyaret edebilirsiniz. 1859 yılında kurulan müze, dönemi yansıtan 400 binden fazla son derece değerli nesnenin yer aldığı özel koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Şehirde çok sayıda müze bulunuyor bunlardan biri de Eczane Müzesi. Burada, 18. ve 19. yüzyıla ait ilaç şişeleri, 200 yıllık reçeteler ve tıbbi aletleri inceleyebilirsiniz.

Yakın Yerler

Turda Tuz Madeni: Cluj'un güneybatısında, otobüsle bir buçuk saat uzağında bulunan Turda kentini ve buradaki Tuz Madeni’ni de mutlaka ziyaret etmelisiniz. “Bir tuz madeninde ne görebilirim ki?” demeden gidin çünkü “Star Wars gibi ikonik bir filmin bazı bölümleri burada çekildi” cümlesi bile neden ziyaret etmeniz gerektiği hakkında bir ipucu olacaktır mutlaka. Kat kat inilen madende görülecek büyüleyici tuz kayalarının doğal güzelliğinin yanı sıra birkaç yüzyıl öncesinin madencilik teknikleri ve gereçleriyle dipteki gölde kano gezisine birçok seçenek bulunuyor.

Yeme-İçme

Mutfak kültüründe dikkat çeken özel içkileri ‘palinka’yı ya da ‘kolozsvari rakott kaposzta’ isimli yerel lahana yemeğini deneyebilirsiniz. Tabii, çok sayıda üniversiteli gencin yaşadığı şehirde ‘fast food’ yemekleri öne çıkıyor, dolayısıyla ucuz ve çeşitli yiyecek seçenekleri bulabilirsiniz. Elbette bütün Avrupa şehirlerinde olduğu gibi Cluj'un eşsiz kafelerinde ilginç ve leziz kahve çeşitleri tadabilir ayrıca bu kafelerde yapılan yerel börekleri deneyebilirsiniz. Bu arada Çavuşesku döneminde sadece kadınların girebildiği şehrin tarihi mekânlarından biri olan Matei Corvin Restoranı da görülmeye değer noktalardan biri.

Cluj’da ziyaret edebileceğiniz ve yerel yemekler sunan restoran alternatifleri:
Casa Ardeleana Hanul Dacilor Crama Haiducilor Iulius Mall Hanul Dacilor Memo 10

Ulaşım

Atlasglobal, Cluj’a haftada dört gün (Pazartesi, Çarşamba, Cuma ve Cumartesi) uçuyor. İstanbul Atatürk-Avram Iancu Uluslaarası Havalimanı arası yapılan uçuşlar, pazartesi ve cuma; İstanbul’dan saat 10:10’da kalkarak 12:00’de Cluj’a varıyor; yine pazartesi ve cuma Cluj’dan saat 12:50’de kalkarak 14:35’te İstanbul’a varıyor. Çarşamba ve cumartesi İstanbul’dan saat 15:30’de kalkan uçaklar saat 17:20’de Cluj’a varıyor; yine çarşamba ve cumartesi Cluj’dan dönen uçaklar ise 18:10’da kalkıyor ve İstanbul’a saat 19:50’de varıyor. Uçak bileti fiyatları gidiş-dönüş 89 Dolar’dan başlıyor. Atlasglobal yolcuları yurt içinde İzmir, Adana, Bodrum, Antalya, Kayseri, Trabzon, Konya ve Gaziantep’ten ayrıca Kıbrıs’tan uygun bekleme süreleri ile İstanbul bağlantılı olarak Cluj’a rahatça seyahat edebilecek.
EkonomiPlus ve Business Class ayrıcalıkları Cluj uçuşlarında da devam ediyor
Cluj’a EkonomiPlus’ta seyahat eden Atlasglobal yolcuları, özel olarak tasarlanmış 77 cm genişliğindeki deri kaplı koltuklarda konforlu bir uçuş yaşarken, ücretsiz zengin çeşitli yiyecek ve içecek ikramı, 30 kilogram bagaj hakkı, ücretsiz koltuk seçimi gibi hizmetlerden yararlanıyor. Atlasglobal, Cluj seyahatlerini daha ayrıcalıklı hale getirmek isteyen yolcularına gerçek Business Class tecrübesi de sunuyor. Business Class’ta seyahat eden yolcular 100 cm aralıklı geniş koltuklarda uçuş yaparak, zengin ikram çeşitleri, 40 kilogram bagaj taşıma hakkı, bagaj önceliği, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda uçağa V.I.P araç ile transfer, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda lounge kullanımı gibi özel hizmetlerden yararlanıyor.

Şehir içi ulaşım: Her yerde elektrikli otobüs ve tramvaylar var, ancak taksi ücretleri de oldukça makul. Trafik sakin, yollar kalabalık değil.
Konaklama
Hostelden 5 yıldızlı otele çeşitli konaklama seçenekleri mevcut. Kalacak yer konusunda online rezervasyon yaptırarak çok sayıda seçenek bulabilirsiniz. Otel seçeneklerinden bazıları şöyle:
Hotel Opera Plaza (Cluj merkez)
Alex&George Boutique Hotel (Cluj merkez)
Sungarden Golf & Spa Resort (Cluj’a 10 km uzaklıkta)
Pensiune Casa Barolo (Vlaha)

Eğlence

Bir kültür kenti olması nedeniyle bol eğlenceli festivaller düzenleniyor. Cluj’un yıllık geleneksel festivallerinin başlıcaları şunlar:

ClujShorts-Uluslararası Kısa Film Festivali: Her yıl genellikle nisan ayında düzenlenen festival, sergiler, workshop’lar ve çeşitli etkinlikleri ile sinemaseverlere zengin bir program sunuyor.
Elektrik Castle Festival-(Temmuz): Ülkenin ilk müzik organizasyonu Elektrik Castle Festival, Barok mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Bánffy Castle'de izleyicilerine, elektronik ve rock müzik performanslarının yanı sıra görsel şölen de sunuyor.

Delahoya- (Eylül): Romanya'nın en eski elektronik müzik festivali.
Transilvanya Uluslararası Müzik ve Sanat Festivali (TIMAF)-(Ekim): Transilvanya bölgesinin en büyük kültür sanat organizasyonu. Festivalde, güzel sanatlardan filme, müzikten edebiyata aradığınız ne varsa bulabilirsiniz.
Comedy Cluj-Uluslararası Film Festivali (Ekim): Komedi film dalında Doğu Avrupa'nın en büyük organizasyonu olan Comedy Cluj, genç sinemacılara ve film yapımcılarına destek vermeyi hedefliyor.

Hava Durumu

Cluj'a kış aylarında seyahat edecekseniz sıkı giyinmekte fayda var. Çünkü karasal iklimin görüldüğü şehirde kışları soğuk ve çok yağışlı bir hava hakim oluyor. Yaz aylarının ise sıcak ve az yağışlı geçtiğini de ekleyelim.