20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Bakanlıktan Kıdem tazminatı açıklaması

Kıdem tazminatı, işçinin çeşitli sebeplerden dolayı işinden ayrılırken işveren tarafından 4857 sayılı İş Kanunu gereğince ödemek zorunda olduğu bir tazminat şeklidir.

27 Mart 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Bakanlıktan Kıdem tazminatı açıklaması

Kıdem tazminatı, işçinin çeşitli sebeplerden dolayı işinden ayrılırken işveren tarafından 4857 sayılı İş Kanunu gereğince ödemek zorunda olduğu bir tazminat şeklidir.

MÜEZZİNOĞLU’NDAN KIDEM TAZMİNATI AÇIKLAMASI

Müezzinoğlu şunları kaydetti: 
  
"Alın teri kutsaldır. Hakkı hukuku korunmalıdır. Ancak akıl teri de  kutsaldır. Onun da hakkı hukuku korunmalıdır. Sürelerle ilgili işçi ve işveren  sendikalarının bize önerdiği önemli süre kısıtlamaları var. İnşallah önümüzdeki 2  ayda düzenleme hükümetten meclise gelecek. Hakkaniyetli, adaleti merkeze alan,  iki tarafı da koruyan bir sistem kurulacak.

Kıdem tazminatının özü doğru ancak şu  anki pozisyonu çok yanlış. Bir çalışanın hak ve hukukunun sizin kasanızda  birikmesi doğru değil. Şimdi kasa uygunsa yarın bunun uygun olup olmayacağını  bilmiyoruz. Kıdem tazminatı işçinin hakkı. O alın teri sizin kasanıza  birikmemeli. Güvenli bir adreste birikmeli. Bir olağanüstü durum olursa ne  olacak?

Böyle bir dönemde işçinin hakkını korumakta güçlü bir sistem ihtiyaç var.  İnşallah bu yıl merkeze çalışanın hak ve hukukunu koruyan, güvenceli,  hakkaniyetli, sürdürülebilir bir sistemi inşallah kuracağız. Asıl mağdur olan  çalışan. Çünkü yüzde 85 civarında kıdem tazminatından faydalanamayan bir kitle  var. 12 milyon çalışanın yüzde 80’i dediğimizde 10 milyon çalışan kıdem  tazminatından faydalanamıyor. Bu bizim göz yumabileceğimiz bir rakam değil. Bu  sistem sürdürülebilir değil.”