18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Başbakan Yıldırım'dan çarpıcı açıklamalar

Ortak yayında gazetecilerin sorularını cevaplandıran Başbakan Yıldırım 'Saklamaya gerek yok; 1 Mart Tezkeresi'nden sonra ABD ile ilişkilerimiz rota değiştirdi' dedi.

22 Ekim 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:

Başbakan Yıldırım'ın konuşmasından satır başları:

Musul'daki durum şuanda şehrin merkesinde DEAŞ unsurlarında temizlemek için yapılan operasyon devam ediyor. Şua nda henüz şehir merkezine gelinmediği için ciddi bir direniş söz konusu değil. Üç koldan operasyon ilerleyecek. Harekat planına göre şehrin Güneybatı tarafı açık bırakılıyor.

Bu arada DEAŞ dikkati çekmek için Musul üzerindeki baskıyı azaltmak için harekat yaptı ve buna karşılık verildi.

Koalisyon içerisinde kara ve hava unsurları içerisidne Türkiye var. Türkiye hava operasyonlarına katılacak. Kara operasyonlarında ise peşmergeler yer alıyor. Başika kampında eğittimiz Ninova askerleri yer alıyor. Amerika lojistik destek veriyor. ABD arka planda yer alıyor. ABD aktif olarak operasyonlarda yer almamızı gerektirecek bir durum söz konusu değil.

 Irak'ın bize Başika konusunda teşekkür etmesi lazımken, 'ne işi var Türk birliğinin diye' konuşuyorlar. Başka ülkelerin yönlendirilmesiyle yapıldığını düşünüyoruz, bunun. Bizim Musul operasyonundan sonra demografik yapının değiştirileceği, Musul'daki 2 milyon insanın mülteci olacağı ve Türkiye'ye geleceği konusunda endişelerimiz var. 

PKK terörünün barındığı ülke Irak. Irak bize laf edeceğine, bu alçak, hain terör örgütüne yataklık yapmasın. Önce ülkelerine sahip çıksınlar.

B ve C planları 

Gerek Irak Hükümeti gerek ABD bize milislerin şehrin içine girmeyeceği PKK'nın operasyona katılmayacağı yönünde taahütleri var ama bu bizim tereddütlerimizi gidermiyor.

Terör unsurlarının geçişini engellemek için her türlü önlemi almak zorundayız.

ÖSO'ya destek veriyoruz. Amacımızı Hatay, Antep,  Kilis sınrılarını korumaya çalışıyoruz.

Türkiye'nin geleceği ve güvenliği için Trükiye'nin ağırlığı burada olacak.

Kendimiz kararımızı verdik ve yaptık benzer bir şekilde Irakta'ta bunu yapacağız. Derdimiz oraların toprak bütünlüğünün bozulmamasıdır.

Biz bir yayılma politikası içinde değiliz. Bize acı çektiren sorunları çözmek için buradayız.

TÜRKİYE'DE MEZHEP ÇATIŞMASI YOK

Bağdat ve İran mezhep çatışmalarına karşı dikkatli olmalı. Bizi birleştiren mezhep değil yüce İslam'dır. Türkiye'de mezhep çatışması yok. Yeni Kerbelaların yaşanmasını istemiyoruz. İslam alemini birbirine kırdıran çatışmaları istemiyoruz.

İran ile sürekli görüşüyoruz. Özellikle PKK ile mücadele konusunda iş birliğimiz var. İran-Trükiye görüşmeleri devam ediyor. İRan'ın Irak ile sınırı var bölge ülkeleri olarak aktif olmamız gerek, uzaktan gelen ülkeleren bu işi bırakmamalıyız.

Saddam'dan doğan yönetim boşluğu DEAŞ'ın doğmasına neden oldu. Saddam'ın gitmesi daha fazla kargaşanın ortaya çıkmasına neden oldu.ABD, Irak'ı işgal etti gitti.

ABD ile ilişkilerimiz rota değiştirdi

YPG-PYD eşittir PKK. Bizim Suriye'de Irak'ta yaşanan Kürt ahalisi bizim kardeşimiz. Sanki biz PYD-YPG ile konuşunca Türkiye Kürtleri istemiyor diye bir algı oluşturuluyor.

Bizi Kürtlerle sorunumuz yok. ABD şöyle düşünüyor 'Ben DEAŞ'ı yok etmek için YPG ile işbirliği yapıp kendi askerlimi riske atmayacağım.' Ben ABD'ye söyledim, bir terör örgütünü başka bir terör örgütü ile yok etmek mümkün mü? Bu bir devlet politikası olamaz bu bir yanıltmadır.

ABD şu tercihi yapmak zorunda. Ya beraber hareket ettiği Türkiye'yi ya da üç beş teröristin oluşturduğu bu grupları tercih edecek. YPG'ye verdikleri silahları PKK kullanıyor. ABD bizim dostumuz ise bize silah çeken terör gruplarına dolaylı yoldan destek olmuş oluyor. Saklamaya gerek yok; 1 Mart Tezkeresi'nden sonra ABD ile ilişkilerimiz rota değişitrdi.

Münbiç'in boşaltılması

Obama ile Cumhurbaşkanımız açık açık konuştu ve anlaştı. Harekat bittiğinde YPG ve PYD unsurları Fırat'ın doğusuna çekilecek. Ama şimdi ayak diriyorlar. ABD söz mü geçiremiyor? Bu mümkün değil. Ağırdan alıyorlar biz bu konunun takipçisiyiz. Gerek Türkiye sınırları içerisinde gerek sınırda her türlü terör örgütü ile gerekli mücadeleyi yaparız ve kimseden izin de almayacağız.

Başkanlık sistemi

Sayın Devlet Bahçeli zaman zaman sürpriz çıkışlar yapar ve bu çıkışlar Türkiye'nin sorunlarının çözümüne kapı aralar bu konuda Bahçeli'nin yeni bir buluşu yok.

2007'de vesayet odaklı CHP Cumhurbaşkanlğı seçiminde mızıkçılık yapmasa, icat çıkarmasa belki bunlar olmayacaktı. Hatırlayın bize seçtirmiyorsanız millete gideriz böyle karar alırız. Bizim anaysamız parlamenter sistemiz öngörüyor.

Mevcut durum ile anayasa çelişki içinde. Bunu düzeltmek lazım. Kılıçdaroğlu, oturduğu koltuğu görmezden geliyor. Parlamentoda milletvekili olarak, ana muhalefet partisi başkanı olup da parlamentoyu yok saymak gibi bir gaflet olamaz. O da seçilerek gelmedi mi? Onun millete sorumluluğu yok mu? Başkanlık sisteminde parlamento daha da güçleniyor. Siyasi parti başkanlarının sevk ve idaresinden başka oradaki milletvekilleri kendi özgür iradelerini daha çok yansıtacak. 

Ülkenin birliği için olmazsa olmaz bir şey. Başkanlığın kapısı 15 Temmuz gecesi açıldı. Önemi bilinmiyordu. 

Başkan seçimle gelecek, yasama denetleyecek. Sistemde başkan 5 yıllığına seçilecek. Değişikliği bir defa yapalım, milleti meşgul etmeyelim. Başkanlık sistemi için istişare yapacağız.

Üniter olacak, vatandaşlık tanımı tartışmaya açılmayacak. 

HDP bizim gündemimizde yok. MHP ve CHP'den bu konuyla ilgili destek bekliyoruz. Kılıçdaroğlu'na birkez daha çağrı yapıyorum. Halkın iradesine karşı duruş sergilemek, ben partime, kendime güvenmiyorum demektir. 

Sayın Baykal bir açılım yapmak istedi hemen çullandılar, bir açıklama yapmak zorunda kaldı. 

Partili Cumhurbaşkanlığı mı?

Yapacağımız değişiklik tek bir sefer olacak. Türkiye yaz boz tahtası değil. Düşünelim bir kez karar verelim. Japonları ve Amerikalıları tanımlamak için bir fıkra vardır. Bir Japon 5 dakika düşünür ve uygular bir Amerikalı 5 yıl düşünür 5 yıl uygulamayamaz.

Başkanlıkta parti var partinin başkanı olacak. Başkasının tipi bize yakışır mı biz kendi tipimizi uygulayacağız. Çok düşüneceğiz, istişare yapacağız. Yapabildiğimiz kadar herkesi kucaklayan bir anayasa yapacağız.

Referandum ne zaman?

Benden tarih istemeyin. Gerekli istişareleri yapmadan tarih veremem. Milleti yanıltmayalım bu iş ortak akılla yapılması gereken işler ben yaptım oldu şeklinde olamaz. Ben süreçlere değil sonuçlara odaklanırım.

HDP açıklaması

Siyaset ülkenin vazgeçilmezidir. Siyasi bir parti düşünün terör örgütü ile arasına mesafe koymuyor aksine hareketleri ile destek veriyor. Bu şartlar altında HDP ile hangi ortak paydada buluşacağız. Geçen gün Kandil'de terör örgütü ile yan yana fotoğrafları yayınlandı. Bu milletin öfkesini test etmeye kalkmasınlar. PKK'nın Kürtler Türkler diye bir sorunu yok Türkiye'nin PKK ile bir sorunu var