19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Başbakan Yıldırım: AB gelecek vizyonunu gözden geçirmeli

Başbakan Yıldırım, 'Avrupa Birliği'nin esasen yaşadığımız şartlar altında gelecek vizyonunu gözden geçirmesi gerekiyor. Biz AB'ye yük olmak için değil, yük paylaşmak için girmek istiyoruz.' dedi.

AA17 Şubat 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:

Başbakan Muscat, ülkesine resmi ziyarette bulunan Başbakan Binali Yıldırım ile birlikte DEİK’in "İşbirliği Fırsatları ve Yatırım Ortamı" temasıyla organize ettiği Malta-Türkiye İş Forumu'na katılarak, iş adamlarına hitap etti.

Muscat, Türkiye-AB ilişkilerine yönelik daha önce aynı mekanda yapılan bir toplantıyı anımsatarak, "Geçen sefer bu odadayken, AB’den çıkmayı isteyen bir ülke vardı hatırlayacaksınız. Şu anda Türkiye’nin AB’ye girmesini konuşuyoruz. Avrupa projesinin sadece cazip olmadığını, ama aynı zamanda gelecek ilgili bir konu olduğunu duymak güzel. Ekonomilerin birtakım şeyler söylediğini ve zor dönemler geçirdiğini söyleyebiliriz. Sonuçta çok büyük potansiyel var. Bu potansiyeli doğru şekilde kullanmak zorundayız." diye konuştu.

Muscat, "Malta’nın ekonomik başarısının arkasındaki bir neden de açık toplum olması. Farklı ülkelerle ticaret yapmak konusunda mutluluk duyan bir ülke. Buna önem veriyoruz. Türkiye-Malta ilişkilerinin temeli çok sağlam. Birtakım konularda belki anlaşmazlıklarımız olabilir ama temelimiz çok sağlam. Diplomatik bağların 50 sene önce kurulmasından beri ilişkilerimiz çok büyük ivme kazandı 13 tane büyük anlaşma imzalandı ticarette." dedi.

İki ülke arasındaki ilişkileri nasıl daha fazla zenginleştirebileceklerini düşündüklerini aktaran Muscat, “Devlet ve hükümetlerimiz ekonomik büyümeye çok önem veriyor, bu bunu gösteriyor. İşadamlarını destekleyen yaklaşımımız da meyvelerini veriyor. Malta-Türk iş konseyinin 2014 senesinde hayata geçirilmesi çok önemli bir hareketti. Karşılıklı işadamları gitti geldi. Ticari ilişkilerimiz çok büyük ilerleme kaydetti. Çok fazla sayıda Türk işadamının bugün Malta’da var olduğunu görüyoruz. THY’nin Malta-İstanbul arasında haftada 13 doğrudan seferi var." ifadelerini kullandı.

Başbakan Joseph Muscat, ülkesindeki Türk yatırımcılarından övgüyle söz ederek, “Malta’daki Türk yatırımlarından gurur duyuyoruz. Aynı zamanda, Türk yatırımcı tipinden gurur duyuyoruz. Valletta Cruise Limanı’na yatırımda bulunuyorlar. Serbest liman terminalimize yatırımda bulunuyorlar. Bizim anlaşmalarımız bize gösteriyor ki, sürekli yatırım yapmak istiyorlar. Dolayısıyla biz Malta olarak buna daha çok vakit ayırmalıyız. Sizin yatırımlarınıza ve yatırımcılarınıza çok değer veriyoruz. Onların burada kendilerine ikinci bir ev buldular diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

İki ülke arasındaki açık ilişkilerin açık şekilde her şeyi konuşma imkanı verdiğini kaydeden Malta Başbakanı, Türkiye’deki darbe girişimi sonrasında Avrupa ile birlikte demokratik seçilmiş hükümetten yana olduklarını gösterdiklerini, bununla birlikte Türkiye’deki sivil toplumla ilgili endişeleri olduğunda bunları söylediklerini anlattı.

Malta’nın serbest ticarette kalite olarak dünyada ilk sırada geldiğini söyleyen Muscat, "Daha fazla angajmana ve işbirliğine ihtiyacımız olduğu kesin. Finansal hizmetler, e-ticarette, denizcilik sektöründe bir gelecek görüyoruz. Özellikle yabancı dilde İngilizce öğrenimi konusunda ülkemize gelen öğrenciler arasında AB üyesi olmayan ülkelerde Türkiye ikinci sırada. Türkiye, bu alanda iki numaralı pazar bizim için. Büyük potansiyel var." diye konuştu.

Türkiye’de 24 milyon öğrenci olduğunu belirten Başbakan Muscat, “Eğitim bakanlıklarımız ve turizm bakanlıklarımız doğrudan temas kurarlarsa bu alanda istediğimiz patlamayı bu sektörde yakalayabiliriz.” dedi.

Malta Başbakanı Muscat, ülkesinin, Türkiye’nin AB üyelik sürecine olan desteğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Biz Türkiye’nin AB’ye katılımını desteklemeye devam edeceğiz. Biz bu konuda taahhüdümüzü devam ettireceğiz. Gümrük Birliği’nin revizyonu müzakerelerini bizim dönem başkanlığımız altında açacağız. Bunu siz bugün buradasınız diye söylemiyorum. İnandığım için söylüyorum. Karşılıklı olarak iki tarafın da çıkarına olduğu için söylüyorum. Türkiye ile bu konuda çalışmayı sürdürmek istiyoruz. Haziranda bizim başkanlığımız bittikten sonra da bu böyle devam eder."