25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Bedelli askerlik kaç gün sürecek Bedelli askerlik son dakika kaç gün olacak

Bedelli askerlik kaç gün olacak bedelli askerlik son dakika gün sayısı nedir? Bedelli askerlik bekleyenlere müjde niteliğindeki açıklama yapıldı. Peki, bedelli askerlik kaç gün olacak, bedelli askerlik son dakika gün sayısı nedir? Bedellide yaşanan son dakika gelişmelerine haberimizden ulaşabilirsiniz. Milyonlarca genci ilgilendiren yasa tasarısında sona gelindi ve meclise sunulması bekleniyor. Bedellide ücret 15 bin TL, yaş sınırı ise 25 olacak. Peki, bedelli askerlik yapacak kişiler askere gidecek mi? Bedelli askerlik kaç gün olacak? İşte, detaylar. Bugüne kadar 5 kez bedelli askerlik yasası çıkarıldı. İlk olarak 1987 yılında, ardından 1992’de uygulanan bedelli 1999’da Marmara depremi sonrası çıkarıldı. 1987 yılında 18 bin 433, 1992 yılında 35 bin 111 ve 1999 yılında 72 bin 290 kişi olmak üzere toplam 125 bin kişi bedelli askerlikten faydalandı. Son olarak 2014’te bedelli askerlik yasası çıkarıldı. O tarihte 27 yaşını doldurmuş olanlar, 18 bin lira karşılığında askerlik yapmış sayıldı. 203 bin kişi faydalandı ve toplam 3 milyar 671 milyon 100 bin lira gelir elde edildi.

19 Temmuz 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Bedelli askerlik kaç gün sürecek Bedelli askerlik son dakika kaç gün olacak



Bedelli askerlik ile ilgili son dakika gelişmeleri yaşanırken, yeni tasarıda bedelli askerlik kaç gün yapılacak sorusuna yanıt aranmaya başlandı. Bedelli askerlik son dakika gün sayısı nedir? Bedelli askerlik şartları belli olmaya başladı. Hazırlanan tasarıya göre yaş sınırının 25 bin TL, ücret sınırının ise 15 bin TL olması bekleniyor. Ancak bedelli askerlik yapacak kişilerin de askere gitmesi söz konusu olacak. Bunun için gün sınırı konusunda belirsizlik sürüyor. Peki bedelli askerlik kaç gün olacak? Son rakamlara göre halen askerlik yoklamasına tabi, askerlik çağı gelmiş olan 585 bin 210, yoklama kaçağı 570 bin 422, bakaya 56 bin 947, firari 5 bin 772 kişi bulunuyor. 2 milyon 930 bin 279 kişi askerliğini öğrencilik dışında ertelemiş olan kişi sayısı. 1 milyon 885 bin 438 kişi de öğrenci olduğu için askerliğini tecil ettirmiş durumda. Halen silah altında 360 bin 869 er bulunuyor. 2019 yılında ise toplam silah altına alınacak er sayısı 345 bin 933 olarak planlanıyor. Rakamlara bakıldığında askerlikle ilişkisi olan kişi sayısı toplamı 5 milyon 448 bin 858 kişi.

BEDELLİ ASKERLİK KAÇ GÜN OLACAK?

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, bedelli askerlikle ilgili düzenlemenin bugün Meclis Başkanlığına sunulacağını bildirdi.

Turan "Bugün torba yasa gündeme geldi. Ekim ayında Meclis'in açıldığında gündeme geleceğini düşündüğümüz bedelliyi de bu yasaya ekleme kararı aldık. 25 yaş ve 15 bin TL ön görüsüyle beraber, 25 günlük bir askerlik hizmeti öngörülüyor. Çalışmalar takdir, komisyonundur. Bugün bir kaç saat içerisinde kanunu Meclisimize, Plan Bütçe'ye gönderiyoruz. Ümit ediyorum bir an önce toplanacaktır, bu hafta komisyon aşamaları biterse, haftaya da nihayete erecektir" dedi.

31 Aralık 1993'ten önce doğanlar bedelliden yararlanabilecek. Askerlik hizmetinde ise 25 ya da 28 gün üzerinde durulduğu öğrenildi.

BEDELLİ ASKERLİK KREDİSİ VEREN BANKALAR İÇİN TIKLA

 

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, milyonlarca kişinin beklediği bedelli askerlik açıklamasını yaptı. AK Partili Turan'ın bedelli askerliğe ilişkin açıklamasından satır başları şöyle:

 

"Yasaya ekleme kararı aldık"

"Bugün torba yasa gündeme geldi. Ekim ayında Meclis'in açıldığında gündeme geleceğini düşündüğümüz bedelliyi de bu yasaya ekleme kararı aldık. 

Bugün bir kaç saat içerisinde kanunu Meclisimize, Plan Bütçe'ye gönderiyoruz. Ümit ediyorum bir an önce toplanacaktır, bu hafta komisyon aşamaları biterse, haftaya da nihayete erecektir. Biz AK Parti olarak hangi vaadimizi, talebimizi ihmal ettik ki bunu edelim?

"Müjdeyi vermek istiyorum"

Ben sizin aracılığınızla gençlerimize, bedelli bekleyen tüm vatandaşlarımıza bu müjdeyi vermek istiyorum. Askerlik ruhuna yakışan bir adımı atmak bizimi için bir görevdi. İstiyoruz ki, profesyonel askerliğe geçişin bu bir adımı olsun. Bugün 5 milyondan fazla bunu bekleyen insanımız var. Çok büyük bir yığılma var.

Kulis bilgisi, duyuma buna gerek yok. Biz şeffaf insanlarız. Yeni gelişmeyi sizinle paylaşmak istedim. 25 yaş ve 15 bin TL ön görüsüyle beraber, 25 günlük bir askerlik hizmeti öngörülüyor. Çalışmalar takdir, komisyonundur.

 

25 gün askerlik şartı

Şu anki bedelli teklifinin içeriğini değerlendirecek olan genel kuruldur. Bizim teklifte, 15 bin bedel, 25 yaş sınırı ve 25 gün askerlik yapma şartı geliyor."

EN SON HABERLER NELERDİ?

Bedelli askerlik teklifinde yaş sınırı 27 ücret 20 bin lira olarak belirlendiği konuşuluyor.

A Haber Muhabiri Erdinç Özyılmaz, bedelli askerlikle ilgili son gelişmeleri canlı yayında aktardı.

Milyonlarca kişinin beklediği bedelli askerlikle ilgili son kulis bilgileri netleşmeye başladı. A Haber Muhabiri Erdinç Özyılmaz'ın aktardığı bilgilere göre; bedelli askerlik çalışmalarında yaş ve rakam kriterlerinin belirlenmesine çok az bir süre kaldı.

 

Özyılmaz şu bilgileri aktardı:

"Askerlik çağına gelmiş milyonlarca kişinin gözü kulağı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde. Yaş ve ücret ile ilgili ilgili çalışma devam ediyor. Edindiğimiz bilgiye göre 26 yaş ve 20 bin lira kriteri belirlendi. Yine de çalışmaların devam ettiğini söylemekte fayda var. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekim ayını işaret etmişti ancak 'Bir kararname ile kökten halledilebilir' mesajını vermişti.

 

Bedelli ile ilgili kriter önemli. Yaklaşık 6 milyon kişi askerlik sorunuyla boğuşuyor. Bu rakam her yıl hızla büyüyor. Eğer 25 yaş kriteri belirlenirse, 6 milyon kişiden yüzde 93'ü bedelli askerlikten faydalanabilecek. 15 bin lira belirlenirse, 6 milyarlık bir gelir elde edilecek.

 

Çalışmalar titiz şekilde devam ediyor. Öne çıkan kriter 26 yaş, 20 bin lira."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bedelli askerlik açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel'deki NATO zirvesi dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, bedelli askerlik düzenlemesinin en geç ekim ayına kadar çıkarılabileceğini belirtti. Erdoğan'a ABD ile F-35'lerin teslimi konusundaki sorunlar ve döviz kurundaki artışın ekonomiye etkisi de soruldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bedelli askerlik düzenlemesine ilişkin ilk kez tarih verdi.

Erdoğan, düzenlemenin yeni yasama yılı başlangıcı olan ekim ayında açıklanabileceğini söyledi.

"Ne kadar kişiyi kapsayacak?, hangi yaş grupları arasında olacak?, ücret ne kadar olacak?, tüm bu konular belirlenecek. Zannediyorum en kötü ihtimalle yeni yasama döneminde açıklamış oluruz. O zamana kadar da hazırlıklarımızı bitirmiş oluruz.

Belki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile çıkarmayı da deneyebiliriz. O zaman daha erkene çekmiş oluruz" ifadelerini kullandı.

 

ABD'DEN F-35 ALIMI

Brüksel'deki NATO zirvesi dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını cevaplayan Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşmenin ayrıntılarını da paylaştı.

Menbiç konusunda anlaşmanın planlandığı şekilde ilerlediğini belirten erdoğan, F-35'ler konusunda ise Trump'ın yaptırıma karşı olduğunu söyledi.

"Sayın Trump bu anlaşmanın aynen uygulanacağını bana söyledi. “Konuyla ilgili olarak gerekli talimatları verdim” dedi. Beyaz Saray, Kongre’ye mektup gönderdi. Yaptırıma karşı olduğunu bildirdi."

 

"ÇİPRAS İYİ NİYETLİ, İLİŞKİLERİ GELİŞTİRME İRADESİ VAR"

Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras ile görüşmesine de değinen Erdoğan, "Çipras, iyi niyetli hareket ediyor, ilişkilerimizi geliştirme iradesi var" dedi.

İki ülke arasındaki sorunların çözüme kavuşturulması için Çipras ile iyi niyetli gayret gösterilmesi konusunda mutabık kaldıklarını söyledi.

 

KUR BASKISININ EKONOMİYE ETKİSİ

Erdoğan'a döviz kurlarındaki yükselişin ekonomi üzerinde oluşturduğu baskı da soruldu.

"Kur baskısı sadece Türkiye için değil, her yer için geçerli. Kur baskısı denen olayı frenleyebilecek olan en iyi araçlardan biri, uluslararası platformda milli paralarla ticaret yapmaktır. Bunu Rusya ile konuştuk, kısmen başladık. İran ile kısmen başladık. Çin ile de konuşuyoruz. Alışverişi milli paralarla yaptığımız oranda kur baskısı da azalacaktır."

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, 'Bedelli askerlik bizim savunduğumuz, istediğimiz bir yaklaşım

CNNTürk Ankara Temsilcisi Dicle Canova'nın sorularını yanıtlayan, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan'ın sözlerinin satır başları şöyle:

Başkanlık sistemindeki yeni Başkanımızın talebi esas olacaktır. Zannedersem bunlar Ekim'de konuşulacak konular. Şu an OHAL'e ilişkin bir bağlam var.

Bedelli askerlik bizim savunduğumuz, istediğimiz bir yaklaşım. Hatta bedelli askerliği biz eski yıllardaki gibi 'bedelli' ifadesiyle doğru bulmuyoruz. Diyoruz ki gençlerin sorunları var. Bunların çözümü için adım atmamız lazım. 5 milyondan fazla askerlik bekleyen gençten bahsediliyor, bu çok büyük bir sayı.

 

AK Partiden bedelli askerlik açıklaması

Oysa Genelkurmay'ımızın talep ettiği 300 binlerde. Yıllık 300 bin olan talebin karşısında 5 milyon insan var. Bu çok büyük bir problem. Bu problemin çözümü için de adım atmak istiyoruz. Ama bunun böyle anlık olarak 'yarın yapıyoruz' diye değil. Daha kalıcı olabilir, daha makul fiyatlarla, daha makul çalışmalarla değerlendirilebilir.

 

'DAHA KALICI BİR İŞ YAPMAMIZ LAZIM'

Sadece 'para verdim askerlik yaptım' değil de daha kalıcı bir iş yapmamız lazım. Bakınız 3-4 yıldan beri, standart askerimiz operasyona gitmiyor. Er gitmiyor. Bir anlamda profesyonel askerliğe geçiş yapıldı, kısmen de olsa.

Artık uzmanlarımız, astsubaylarımız, subaylarımız operasyonlarda görev alıyor. Sadece 3-5 aylık askerler gitmiyorlar operasyona. Şimdi diyoruz ki, madem profesyonel askerliğe geçiyoruz, o zaman bunun bir adım ötesini yapalım.

Ülkede askerlikle ilgili sorun yaşayan gençler olmasın istiyoruz. Askerlik bizim ortak değerimiz. Tabi ki savunmayı öğreneceğiz, yardımcı olacağız. Ama sadece uzun yıllar doktorluk, avukatlık yapan insanların 'hadi bakalım git askerlik yap' dememizdeki zorluğu herkes yaşıyor. O yüzden bedelliyi anlık değil, kalıcı yapısal bir sorun olarak ele alalım ve çözelim istiyoruz.

Bedelli Askerlik Bekleyenlerin Gözü İlk Kabine Toplantısında

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın  Cuma Namazı’ndan hemen sonra kabine toplantısı yapacaklarını açıklamasının ardından bedelli askerlik bekleyen milyonlarca genç gözlerini ilk kabine toplantısına çevirdi.

Tarihi 24 Haziran seçimlerinden önce en çok merak edilen soruların başında gelen bedelli askerlik ile ilgili milyonlarca genç, seçimlerin ardından bedelli askerliğin temmuz ayına yetişip yetişmeyeceğini merak etmeye başladı.

Hükümete yakın kaynaklar bedelli askerlik konusunun Bakanlar Kurulu’nun ana gündem maddelerinden birisi olacağını belirtiyor.

Bedelli askerlik Temmuz ayında yasalaşması durumunda milyonlarca genç rahat nefes alacak, devletin kasasına da milyarlarca lira para girecek.

Asker adayları Cuma günü yapılacak ilk Kabine toplantısından bedelli askerlik ile ilgili net bir açıklama bekliyor.

 

Bedelli askerlik çıktı mı? Ak Parti grup Başkanvekilinden açıklama

AK Parti Grup Başkan Vekili  Mustafa Şentop, bedelli askerlik konusunda, "Bedelli askerlik ile ilgili kanunlar yapılmış. Şahsi kanaatim, bu konu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlenebilir" dedi.

Habertürk canlı yayınında sorularını yanıtlayan Şentop, bedelli askerlik hakkında açıklamalarda bulundu.

Şentop, "Anayasa'da Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kanun arasındaki ilişkileri belirledik. Bedelli askerlik ile ilgili kanunlar yapılmış. Şahsi kanaatim, bu konu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlenebilir. TSK ihtiyaçlarına göre yapılabilir. Bazı düzenlemeler yapılabilir" dedi.

 

Bedelli yaşı ne olacak?

Hükümet ilk olarak yaşı 28 olarak belirlemişti. Ancak beklenti 5 buçuk milyon gibi bir rakama çıkınca yaş 28'den 26'ya indirildi. Kesin karar ise ekim ayında belli olacak.

 

Fiyat aralığı 20 bin TL civarında

Bedelli askerlik daha önceki senelerde 30 bin liralara kadar çıkmıştı. Ancak beklentinin yüksek olması bu fiyatların da makul bir düzeye çekilmesini sağladı. Hükümetin üzerinde çalıştığı fiyat aralığı 20 bin TL civarında.

A Haber Ankara haber koordinatörü Fatih Atik, Bedellik askerlik konusunda, Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'nın ortaklaşa yaptıkları çalışmalarının sona erdiğini, ve ekim ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da onayının ardından ekim ayında yürürlüğe gireceğini belirtti.

 

BEDELLİ ASKERLİK KONUSUNDA SON DURUM NE?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bedelli askerlik gündemine bağlı olarak tatili erteleyebilir.

Temmuz ayının ilk haftası geride kalırken seçim sonrası ana gündem maddesi olan bedelli askerlikte düzenlemenin Temmuz ayına yetişip yetişmeyeceği merak ediliyor.

15 Temmuz'dan sonra Meclis, 1 Ekim'e kadar tatile girecek. AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, bedelli askerlik konusunun kamuoyundaki aciliyetine göre tatilin ertelenebileceğini söyledi.

Geçmiş dönemler de de tatilin ertelendiği hatırlatıldı.

Grup Başkanvekili Muş, "Meclis, otomatik hareket eden bir yapıda değil. Yani şu tarihte açılacak kapılacak diye bir durum söz konusu değil. Biz bunu grup önerileriyle çalışma takvimini değiştirebiliyoruz ki geçmişte de böyle oldu. Toplumlun önceliklendirdiği ihtiyaç duyduğu alanlardaki aciliyet ve zarurete göre Meclis'in çalışma tarihleri değişebilir."

Muş, Meclis başkanlığı ve başkanlık divanı ortaya çıktıktan sonra tablonun netleşeceğini söyledi.

 

Bedelli askerlik nedir?

Zorunlu askerlik yükümlülüğü taşıyanların (20 yaşını doldurmuş sağlıklı her bir birey) mevcut bu askerlik süresini kısaltmak için nakit bedel ödemesine “bedellik askerlik” adı verilir. İşin temel mantığı budur. Şartları sağlayıp gereken ücreti ödediğiniz durumda bedelli olarak askerliğinizi yapabilir, kısacası askerden “muaf” olabilirsiniz.

 

KİMLER BEDELLİ ASKERLİK YAPABİLİR?

Bedelli askerlik yapabilmenin iki farklı alternatifi bulunmaktadır. Bunları inceleyecek olursak;

1.ALTERNATİF: 18 yaşını doldurmuş, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasına rağmen minimum 3 sene yurt dışında çalışmış erkekler 21 gün süreyle bedelli askerlik yaparak vatan borcunu “hizmeti” tamamlayabilirler. Buna kısaca “dahte” denir. “Anlamı dövizle askerlik hizmetine tabi olan erler” şeklindedir.

2.ALTERNATİF: Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ikamet eden, 12 yaşını doldurmuş erkekler için dönemlik çıkartılan yasalarla sağlanan bedelli askerlik hizmetidir. Bu tür geçici olup ilgili yasanın gerektirdiklerine bağlıdır. İlgili yasanın yürürlüğe girdiği zamanda aranan şartları sağlayanlar bu geçici bedelli askerlik hizmetinden yararlanabilir.

 

EN SON BEDELLİ ASKERLİK NE ZAMAN ÇIKMIŞTI?

Askerlik çağına gelen ancak çeşitli sebepler dolayısıyla bu görevi ifa etmede sorun yaşayan vatandaşlar için çıkartılan bedelli askerlikten, bu güne kadar yaklaşık 400 bin kişi faydalandı. İlk olarak 1987 yılında çıkartılan bedelli askerlik imkanından 18 bin 433 kişi faydalanırken, bu tarihten yaklaşık 5 yıl sonra, 1992 yılında yeniden gündeme gelen bedelli askerlik başvurularından ise 35 bin 111 kişi faydalandı.

Bu rakam 1999 yılında 72 bin 290, 2011 yılında 69 bin 073, en son 2014 yılında çıkartılan bedelli askerlik uygulamasında ise 203 bin 824 kişi bedelli askerlik uygulamasına dahil olmuştur.

2011 yılında gerçekleştirilen başvurulardan, 30 yaşından gün alan ve 30 bin TL tutar ödeyenler faydalanırken, 2014 yılında başvuruya açılan uygulamada ise 1987 ve önceki tarihlerde doğan ve 18 bin TL ödeme şansı elde edenler faydalanabildi