24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Berat kandili ibadetlerle geçti

İslam aleminin önemli günlerinden biri olan Berat Kandili, Şaban ayının 15. gecesinde (10 Mayıs) kutlanıyor. Ramazan ayından önce kutlanan kandil bu sene 10 Mayıs 2017'yi 11 Mayıs 2017'ye bağlayan geceye denk geliyor.

10 Mayıs 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Berat kandili ibadetlerle geçti

Berat Kandili bu 2017 yılında 10 Mayıs Çarşamba’yı 11 Mayıs Perşembe’ye bağlayan gece olacak. Yani bu gece Müslümanlar Allah’ın bereketinin bol olduğunu bilerek af dileyip, dualar ederek, Kur’an okuyarak ibadet edecekler. 

BERAT GECESİNİN ÖNEMİ NEDİR?
 
Mübarek Berat gecesi, Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfuzdan dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna inzal denir. Kadir gecesinde ise Peygambere ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da Tenzil denir.
 
Kur'an-ı Kerim'de'Apaçık Kitaba yemin olsun ki, Biz Kur'an-ı mübarek bir gecede indirdik. Biz, gerçekten uyarıcıyız. O mübarek gecede, her hikmetli iş katımızdan bir emirle ayırt edilir...'(Duhan, 44/1-4) buyrulmuştur.
 
Berat Kandili gecesinde amel defteri yazılır. O yıl içinde doğaca ve ölecek olanlar ile rızıklar Berat Kandili gecesinde amel defterine işlenir. Berat (Berâet), Arapça'da temize çıkma anlamına gelir. Berat Kandili aynı zamanda Rahmet Gecesi gibi adlarla da anılır.
 
Kur'ân-ı Kerim'de, suçsuzluk, kurtuluş belgesi (Kamer, 54/43) ve müşriklerle her türlü ilişkiyi kesme, onlardan uzak durma (Tevbe, 9/1) anlamlarında iki yerde berâet kelimesi geçmektedir. Hadislerde ise genellikle, günahtan kurtulma, bir iş veya zümreden uzak durma anlamlarında kullanılmıştır. Peygamberimiz Hazreti Muhammed Berat Gecesinin önemini şöyle anlatmıştır;
 
-Bu yıl içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir. 
 
-Bu yıl içinde öleceklerin isimleri, bu gece özel deftere yazılır. 
 
-Bu gece herkesin rızkı tertip olunur. 
 
-Bu gece herkesin amelleri Allahü teâlâya arz olunur.
 
Bu gecenin dört adı vardır; mübarek gecenin en meşhur adı ''leyle-i beraa'' (Berat Gecesi) olmakla birlikte ''leyle-i mübareke'', ''leyle-i rahmet'' ve ''leyle-i sakk'' isimleridir. Berat Kandili (Beraat Kandili) İslam dininde mübarek kabul edilen gecelerden biridir.
 
Her yıl Şaban ayının ondördüncü gününü onbeşinci gününe bağlayan gece Berat gecesidir. Mübarek Berat Kandili gecesini ibadet ile geçirmenin pek çok sevabı ve feyzi vardır.
 
(Allahü teâlâ şu dört geceyi hayırla süsler: Kurban Ramazan bayramı gecesi, Arefe gecesi Şabanın yarısının [Berat] gecesi ki, onda eceller, rızıklar yazılır.) [Deylemi]
 
(Salih akrabayı terk eden, ana babaya asi olan Berat gecesi affa kavuşamaz.) [Beyheki]
 
İçki içmek, cimrilik, kin gütmek gibi günahları işleyen kâfir olmaz. İmanı düzgünse, günahlarının cezasını çektikten sonra Cennete girer.
Sevabları günahlarından daha çok gelirse, Cehenneme girmeden de Cennete gider.
 
Hazret-i Âişe validemiz buyuruyor ki: Resulullah'ın, hiçbir ayda, Şaban ayından daha çok oruç tuttuğunu görmedim. Bazen Şaban ayının tamamını oruçla geçirirdi. (Buhârî)