16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

ByLock'tan basın bülteni de servis etmişler

İzmir'de FETÖ/PDY davasında yargılanan kapatılan Zaman gazetesi Ege temsilcisi Yazgan, mahkemedeki savunmasında, 'ByLock'tan bazen de basın bültenleri geliyordu.' dedi.

AA15 Şubat 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
ByLock'tan basın bülteni de servis etmişler
İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin soruşturma kapsamında yargılanan eski Zaman gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Vahit Yazgan hakkında 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
 
İzmir 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, tutuklu sanık Yazgan ve avukatları hazır bulundu.
 
Kapatılan Bank Asyadaki hesap hareketliliğine ilişkin savunma yapan Yazgan, bununla ilgili gelen bilirkişi raporuna itiraz ettiğini söyledi. Yazgan, raporda çelişkiler ve gerçeği yansıtmayan bazı tespitler olduğunu iddia etti.
 
Örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in talimatı ya da FETÖ'ye destek vermek için bu bankaya para yatırmadığını ileri süren Yazgan, 2014'te Gülen'in Bank Asyaya para yatırılması yönündeki talimatını içeren haberleri görmediğini savundu.
 
Örgütün şifreli haberleşme programı ByLock ile ilgili samimi itiraflarda bulunacağını dile getiren Yazgan, "GSM hattında ByLock'un olduğunu kabul ediyorum. Bu programın sakıncalı bir program olduğunu bilmiyordum. ByLock'u bir talimat üzerine yüklemedim, program üzerinden kimseyle şifreli bir şekilde mesajlaşmadım. Kapatılan Özel Yamanlar Kolejine 2014'te yaptığım ziyaret sırasında bir öğretmen ByLock'u cep telefonuma yükledi. Sakıncalı olmadığını düşündüğümden buna itiraz etmedim. Zaman zaman buradan gelen mesajlara cevap verdim. ByLock'tan bazen de basın bültenleri geliyordu. Sakıncalı olduğunu bilseydim, telefonuma yüklenmesine izin vermezdim. Hata ettim, pişmanım." şeklinde konuştu.
 
"Pişmanım"
 
"17/25 Aralık 2013 sürecinin ardından Zaman gazetesinde çalıştığımdan ve Bank Asyada paramın olmasından pişmanım." diyen Yazgan, tahliye talebinde bulundu.
 
İddia makamı, esasa yönelik verdiği mütalaada, sanık hakkında "silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçlamasıyla kamu dava açılmasına rağmen Yazgan'ın Bank Asyaya talimatla para yatırması ve ByLock kullanıcısı olması gibi hususların FETÖ üyeliğine delil olabileceğini belirtti. İddia makamı, sanığa, "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan 15 yıla kadar hapis cezası verilmesini istedi.
 
Yazgan ve avukatları, esasa ilişkin savunma yapmaları için süre talep etti.
 
Mahkeme heyeti, Yazgan'ın tahliye talebinin reddi, sanık ve avukatlarına esasa yönelik savunma yapabilmeleri için süre verilmesini kararlaştırarak duruşmayı erteledi.
 
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü FETÖ soruşturması kapsamında Ağustos 2016'da Zaman gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Vahit Yazgan, iş adamlarıyla gözaltına alınmıştı. Tutuklanan Yazgan hakkında "terör örgütü yöneticisi olmak" suçlamasıyla dava açılmıştı.