20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Can yakan ihmaller

Ruhsatı da var çalışma izni de... Denetimleri tamam. Ancak kitabına uydurulan mevzuatlar, Adana kız yurdundaki 10 öğrenciyi ateşe attı.

1 Aralık 2016 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Can yakan ihmaller

Adana’nın Aladağ İlçesi’nde, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı, Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği’nin Özel Orta Öğretim Kız Öğrenci Yurdu’nda önceki akşam 19.25 sıralarında çıkan yangın, 10’u öğrenci, biri  yurt müdürü Cumali Genç’in 4 yaşındaki kızı Sare Betül Genç ve bir görevli olmak üzere 12 cana mal oldu. Birbirlerine sarılı halde ölü bulunan çocukların öyküleri, yürekleri dağlarken ihmali olanların ağır şekilde cezalandırılacağı açıklandı. Yangın sonrası, yurt ve dernek yöneticisi dahil 14 kişi gözaltına alındı.  Faciada eğitmen Fatma Canatan, yurt müdürünün kızı Sare, 8’inci sınıf öğrencileri Sema Nur Aydoğdu, Zeliha Avcı, Sevim Köylü; 7’nci sınıf öğrencileri Gamze Bagir, Sümeyye Yetim, İlknur Maden; 6’ıncı sınıf öğrencisi Nurgül Pertlek, 5’inci sınıf öğrencileri Bahtınur Baş, Tuğba Ağdoğdu ile Cennet Karataş’ın hayatını kaybettiği açıklandı.

BİRBİRLERİNE SARILDILAR

Adana Valisi Mahmut Demirtaş, 54 öğrenci kapasiteli yurtta olay gecesi 34 kişinin olduğunu söyledi. İddialara göre yangın sırasında  öğrencilerden bazıları pencerelerden atlayarak canlarını kurtarmaya çalıştı. Yangın 3 saat sonra kontrol altına alındı. Binaya giren itfaiye erleri, 8 çocuğun cesedini çatı katında, eğitmen ve 3 öğrencinin cesedini de ikinci katta buldu. Bazı çocukların cansız bedenlerinin, birbirine sarılı halde yangın merdiveni kapısının yanında olduğu belirtildi. 

DUVAR AHŞAP, YER HALI

Binanın çatısındaki çinko levhaların bile yanıp zemine düştüğü görülürken, binanın elektrik trafosundan başladığı değerlendirilen yangınla ilgili ekiplerin  çalışma başlattığı kaydedildi. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü “Binanın içerisinde hem tabana hem de duvarlara ahşap döşenmiş ve verniklenmiş olması, yerlerin de halıyla kaplı olması yangının kısa sürede büyümesine neden oldu” dedi.

KAPIDA KİLİT YOK

Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün ‘yangın merdiveninin kapısı kilitliydi’ açıklamalarına karşılık  Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak “Hem savcı hem de olay yeri inceleme ekipleri yangın çıkış kapılarının kilitli olmadığını hatta hiçbir şekilde kilit olmadığını söyledi” dedi. Kaynak, yurdun MEB’den izinli olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Biz hem yaralananların hem de hayatını kaybeden çocuklarımızın ailelerinin yanında olacağız. Yangına sebebiyet veren her neyse bu ortaya çıkacak.”

PSİKOLOJİK DESTEK

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, 32 psiko-sosyal destek ekibinin ölen ve yaralanan öğrencilerin aileleriyle ilgilendiğini açıkladı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise “Yılda iki sefer idari amiriyle denetleme yapılıyor.  6 ay önce yani haziranda yapılan denetlemede de bir sıkıntı yok. Adli ve idari soruşturma sonucunda bu olaydan ders alacağız” dedi. Öte yandan Yurt Müdürü Cumali Genç’in yangında ölen 4 yaşındaki kızı Sare’nin annesi Ayşe Genç ile yurdu ziyarete geldiği ortaya çıktı. Küçük kızın, yaralı kurtulan annesi Ayşe Genç de kocasıyla birlikte gözaltına alındı.

İKİNCİ YURT FACİASI

Yanan yurt, Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Dernekleri Federasyonu’na bağlıydı. Aynı federasyona bağlı Konya Boğaziçi Özel Öğrenci Yurdu’nda 1 Ağustos 2008’de yaşanan patlamada 18 öğrenci ölmüştü.

3. katta kalanlar öldü

Hayatını kaybeden 10 yaşındaki Bahtınur Baş’ın ve Zeliha Avcı’nın aileleri, kızlarını imkansızlıktan yurda gönderdiklerini söyledi. 13 yaşında ölen Semanur Aydoğdu’nun ise böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü, 3 yıl önce de ablası Esra’nın aynı yaşta öldüğü öğrenildi. Yangında 7. sınıf öğrencisi Sümeyye Yetim hayatını kaybederken, aynı yurtta kalan kardeşi Fadime ise yaralı kurtuldu. Ablası Sümeyye’nin  üçüncü katta olduğunu anlatan Fadime

“Kaçtığımız ikinci kata itfaiye merdiven dayadı ve indik. Ablam üçüncü kattaydı” dedi. Yaralı 5. sınıf öğrencisi Büşra Güneş de ölen arkadaşlarının üçüncü katta ders çalıştığını anlattı.

YANIT BEKLEYEN SORULAR

- Faciaya, çocukların yangın merdivenine ulaşamaması mı yol açtı?

- Yangına neden olan elektrik kontağına, binada kullanılan elektrik kablolarının standart dışı olmasının neden olduğu iddiası doğru mu? Yurt binasında elektrik sayacı çalışması ehliyetli bir firma tarafından mı, ne zaman yapıldı?

- Binaya yeterli denetim yapıldı mı? Özel Yurtlar Yönetmeliği’nin öngördüğü yılda iki kez mülki amirlik denetimlerinden biri Haziran’da yapılırken 2016’nın bitmesine bir ay kaldığı halde ikinci denetim neden yapılmadı?

- Binana alt katlarda çıkan yangının kısa sürede tüm binayı sarmasının nedeni, binada kullanılan malzemeler mi?

- Yangın ihbarının ve yangına müdahalenin geciktiği iddiası doğru mu?

- Yurtta Özel Yurtlar Yönetmeliği’ne uygun olarak acil durumlarda öğrencileri yönlendirebilecek ‘nöbetçi yönetici’ o anda binada var mıydı?

- Yurtta kalan çocuklara, acil durum ve kaçış bilgilendirilmesi yapılmış mıydı? Yurtta yangın tüpü var mıydı?

- Çocukların, yönetmeliğe aykırı şekilde il veya ilçe milli eğitim tarafından yasaya devlet yurdu yerine özel yurda yerleştirildiği iddiası doğru mu?

HASTA OLDU HAYATI KURTULDU

8. sınıfa giden Merve Dilara kendi hastalığı, Hacer Manıt ise annesinin hastalığı nedeniyle olay günü kaldıkları yurttan izin alıp ailelerinin evine dönünce, faciadan şans eseri kurtuldu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ARADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’da olayın ilk dakikalarından itibaren Vali Demirtaş’ı telefonla arayarak yangın hakkında bilgi aldı. Can kayıplarının olmasından derin üzüntü duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, yangında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralanan  öğrencilere de acil şifa dileğinde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ise “İçlerimiz yandı, derin bir üzüntü içindeyiz. Allah bir daha böyle facialar hiç kimseye yaşatmasın” dedi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise  “Yangının nasıl çıktığı, içi ahşap kaplı söz konusu iki katlı yurt binasını nasıl sardığı en kısa sürede netleştirilmeli, sorumlular, denetim ve kontrol görevini suistimal edenler, mutlaka bulunup cezalandırılmalıdır” diye konuştu.

‘Başka seçeneğimiz yoktu’

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’da acılı aileleri ve hastanedeki yaralıları ziyaret etti. Yaralı kurtulan bir öğrenci, “Alt katta bulaşık yıkıyorduk. Arkadaşımın eline elektrik geldi” dedi.

Aladağ’daki yurt yangınında yaşamını yitiren 12 yaşındaki Cennet Karataş’ın babası Mehmet Karataş, çocuğunun bu yıl ilk kez yurda başladığını belirterek “Burası ilçenin tek kız yurdu. Başka seçeneğimiz de yoktu. Cennet, beş çocuğundan en büyüğüydü. Geleceğimdi benim. Doktor olmak istiyordu. Okul açıldığından bu yana üç kez görüşebildik. Hafta sonları da gelemiyordu, ulaşım sağlanamamıştı. Ben kendi imkânlarımla kızımı alıyordum. Belediye başkanına ‘Ücretsiz servis verin; çocuklarımız eve gelebilsin hafta sonları’ dedik. Daha bir şey yapmamışlardı. Onu da çok gördüler. En son geçen hafta TEOG tatili var diye almıştım kızımı, 4 gün kaldı yanımızda. Pazartesi sınavı vardı, döndü” dedi.

Acıdan rant

 

FETÖ’cüler ise facia sonrasında hemen istismara başladı. Gazeteci-yazar Faruk Mercan, attığı tweetlerde Türkiye’nin “FETÖ yurtlarını daha çok arayacağını” söyledi.